Boekenpraat: Refomeisje (Annemarie van Heijningen-Steenbergen)

Het verhaal

In ‘Refomeisje’ vertelt Annemarie van Heijningen-Steenbergen over haar geloofsleven in haar jeugd. Ze groeide op in een gezin dat ‘kerkte’ in de Gereformeerde Gemeenten en vertelt met wat humor en met gebruik van Bijbelse termen over hoe ze opgroeide en wat ze leerde.
Diverse zaken komen aan bod, zoals catechisatie, het Heilig Avondmaal, figuurlijke kerkmuren, enz.

Mijn mening

‘Refomeisje’ is een dun boekje, dat ik las als tussendoortje. De titel sprak me aan, omdat ik mezelf ook zou omschrijven als refomeisje. Na het lezen van dit boekje bleef ik met wat gemengde gevoelens achter. De kaft omschrijft de inhoud van het boekje als een mengeling van verwondering en dankbaarheid. Ik merk echter dat ik gevoelsmatig toch wat steken onder water ‘proefde’. Misschien lag dat aan mij, maar het boekje voelde soms ook verwijtend, in plaats van verwonderd en dankbaar.
‘Refomeisje’ is een boekje dat ik met plezier heb gelezen en waarin ik bepaalde zaken herkende, maar soms ook dingen helemaal niet. Een herkenbaar boekje voor wie opgroeide in de gereformeerde gezindte.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Refomeisje

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Refomeisje’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Refomeisje
Auteur:
Annemarie van Heijningen-Steenbergen
Uitgeverij:
Boekencentrum
Genre:
Non-fictie, geloofsbeleving
Pagina’s:
80

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Refomeisje (Annemarie van Heijningen-Steenbergen)

 1. Ik heb het boekje zelf.
  Na het lezen was er zeker herkenning, maar net als bij jou voelde het wel dubbel.
  Heb je meer van haar gelezen?
  Ook daarbij heb ik zoiets van: mooi (haar dagboek bij psalmen “Het geheim van de Hoogste”) en dit hoeft niet (wel humoristisch: “gewijde chaos, dagboek van een domiesvraauw”)

  Like

  1. Ik ken wat columns van haar. Daar vond ik de humor leuk en in dit boekje ook wel hier en daar en toch ‘schuurde’ het.

   Like

 2. Ik snap je. Het gevaar bij zo’n boekje is dat je je toch hier en daar aangevallen voelt., denk ik. Voelt… schrijf ik he… het is misschien niet eens zo. Toevallig herlas ik het boekje vorige week.

  Like

  1. Het is denk ik inderdaad een gevoelskwestie. En iedereen zal iets anders voelen bij het lezen van zo’n boekje.

   Like

Reacties zijn gesloten.