Boekenpraat: Oorlog in een koffer (Berti Persoons)

Het verhaal

Mechelen, 1940. Benyamin Jacoby is zich nooit bewust geweest van zijn Joodse afkomst, maar nu de Duitsers België bezetten, blijkt zijn achtergrond ineens belangrijk te zijn.

Hoewel Benyamin in eerste instantie denkt (en hoopt) dat het allemaal wel mee zal vallen, zijn er steeds meer signalen dat de Joden het zwaar krijgen. Uiteindelijk beseft ook Benyamin dat hij ‘tegengas’ zal moeten geven, maar dat kan hem wel zijn leven kosten.

Als Benyamin, samen met zijn familie, wordt opgepakt, komt hij terecht in Auschwitz, waar hij probeert de oorlog te overleven. Als de oorlog voorbij is, beseft Benyamin echter dat voor hem de oorlog nooit voorbij zal zijn. Net voor zijn dood vertelt hij zijn verhaal aan zijn kleinzoon. Na zijn dood mag het koffertje open dat altijd gesloten bleef. Het koffertje van Benyamin waarin hij zijn oorlog bewaarde.

Mijn mening

Fictie gebaseerd op werkelijkheid
Berti Persoons gebruikt in ‘Oorlog in een koffer’ fictieve personages, maar baseerde het boek op feiten en waargebeurde verhalen. Zo ontstaat een verhaal dat van het begin tot het einde van de oorlog (en de jaren daarna) vertelt hoe het leven van een Belgische, Joodse tiener was. Jodenvervolging en het overleven in concentratiekampen spelen daarbij een hoofdrol. “Ik moest van mijn hart een steen maken, alleen zo maakte ik een kans om deze hel te overleven.” Berti Persoons is erin geslaagd de gevoelens van hoofdpersonage Benyamin op een indringende wijze weer te geven. Die gevoelens gaan van wanhoop naar haat, verdriet en hoop.

Eenvoudig te lezen verhaal
‘Oorlog in een koffer’ is een jeugdboek (12 jaar en ouder) en is daarom eenvoudig te lezen. De personages zijn makkelijk uit elkaar te houden en de verhaallijn is van het begin af aan duidelijk. Ook noemt de auteur steeds de maand en/of het jaartal waarin dingen zich afspelen, waardoor het tijdsbeeld duidelijk blijft.

Nadeel van dit boek vond ik dat er met regelmaat in gevloekt wordt. Grof taalgebruik hoorde bij de oorlog en dat begrijp ik, maar vloeken vind ik altijd jammer.

Conclusie
‘Oorlog in een koffer’ van Berti Persoons vertelt het fictieve verhaal Benyamin Jacoby. Hij is een Joodse tiener die in Mechelen woont als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij overleeft de concentratiekampen, maar realiseert zich vervolgens dat zijn oorlog, die hij in een koffer heeft gestopt, altijd zal blijven duren.
‘Oorlog in een koffer’ is een jeugdboek en leest makkelijk. De personages zijn goed uit elkaar te houden en de verhaallijn is duidelijk. Nadeel aan het boek vind ik het vloeken, maar verder is het een verhaal dat diepe indruk maakt en dat laat zien hoe de oorlog diepe, levenslange sporen naliet.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Oorlog in een koffer

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Oorlog in een koffer’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Oorlog in een koffer
Auteur:
Berti Persoons
Uitgeverij:
Clavis
Genre:
Roman (Tweede Wereldoorlog, jeugdboek, 12 jaar en ouder)
Pagina’s:
453

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat: Oorlog in een koffer (Berti Persoons)

  1. Je maakt me nieuwsgierig, ik ga eens kijken of onze bieb dit boek heeft.

    Like

    1. Ik denk wel dat je je (net als ik) gaat ergeren aan het gevloek in het boek. Het is van een Vlaamse auteur. Ik heb het idee dat het daar sowieso meer ‘geaccepteerd’ is dan in Nederland.

      Like

Reacties zijn gesloten.