Boekenpraat: Augustus (J.D. Barker)

Het verhaal

‘Flaptekst’:
Als de achtjarige wees Jack bij het bezoeken van het graf van zijn ouders een meisje ontmoet, Stella, is hij direct weg van haar. Maar hun ontmoeting wordt plots beëindigd door een mysterieuze vrouw, die Stella dwingt in een witte SUV te stappen. Wekenlang blijft Jack naar de begraafplaats gaan, hopend een glimp van Stella op te vangen. Altijd tevergeefs. Tot hij exact een jaar later weer het graf van zijn ouders bezoekt en de witte SUV opnieuw opduikt.

Rechercheur Faustino Brier wordt gekweld door een reeks onopgeloste moorden. Al enkele jaren wordt er op 8 augustus een lijk gevonden: het lichaam volledig verbrand, maar de kleding intact. En geen enkel spoor van de dader. Briers enige aanknopingspunt is Jack Thatch – de arme weesjongen die vier jaar geleden zijn ouders verloor door een aanrijding met een witte SUV. Zijn vingerafdrukken stonden op de ID-kaart van het meest recente slachtoffer. Maar die jongen is nog een kind en kan onmogelijk iets met deze moordzaak te maken hebben… Toch?

Mijn mening

Let op: mijn mening bevat (mogelijke) spoilers.

Een dikke pil die ik niet uitlas
De eerdere thrillers van J.D. Barker heb ik met veel plezier gelezen, hoewel er ook al eens een ‘misser’ tussen zat. Ik begon dan ook met veel zin aan deze nieuwste thriller. ‘Augustus’ is een enorm dikke pil, maar bij een goed boek vind ik dat niet erg. Ik ben echter op blz. 284 gestopt met lezen, omdat Barker me met dit verhaal niet wist te boeien.

Het verhaal komt traag op gang vanuit verschillende, (mij) onduidelijke perspectieven. Dat zal ongetwijfeld deel uitmaken van de ‘verrassingen’ in het verhaal, maar voor mij was het te vaag. Ergens rond blz. 200 werd me de vermoedelijke verhaallijn duidelijk. Dat vond ik niet zo heel erg, maar het werd me ook duidelijk wat er (vermoedelijk) speelt rond Stella. Zij kan iemand doden door aanraking. Dat voelde voor mij alsof ik science fiction zat te lezen en ik houd daar niet van. Het verhaal is op alle terreinen ongeloofwaardig. Leuk voor wie houdt van science fiction in thrillers, maar voor mij was dit boek het niet en ik wilde mijn tijd niet besteden aan de ruim 400 pagina’s die me nog restten.

Conclusie
‘Augustus’ van J.D. Barker is een thriller over een aantal moordzaken. Jaarlijks op 8 augustus duikt er een lijk op dat op dezelfde manier verminkt is. Nooit is er een spoor van de dader. De enige link naar de dader(s) lijkt Jack te zijn, een weesjongen die op 8 augustus altijd het graf van zijn ouders bezoekt. Daar ontmoet hij Stella, die op een vreemde manier altijd in het bijzijn is van mensen in het wit en met witte SUV’s.
‘Augustus’ is een enorm dikke pil en ik las dit boek niet uit. Ik vermoed een (hoog) science fiction gehalte en daar houd ik niet van en bovendien wist Barker me met dit verhaal niet voldoende te boeien. Ik vond het zonde om zo’n dik boek helemaal door te ploeteren als ik het niet leuk vind. Daarom stopte ik op blz. 284 met lezen.

Meer informatie over Augustus

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Augustus’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Augustus
Auteur:
J.D. Barker
Vertaling: Joost van der Meer en William Oostendorp
Uitgeverij:
Boekerij
Genre:
Thriller
Pagina’s:
671

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Augustus (J.D. Barker)

  1. Ik vrees dat ik altijd afhaak zo gauw er een detective in de hoofdrol is. Dus toen ik las ‘Rechercheur Faustino Brier’ dacht ik al vooringenomen: ‘Dit is niets voor mij.’ Het gegeven klinkt op zich wel intrigerend maar dan liever niet op deze manier geschreven ; )

    Geliked door 1 persoon

  2. Oei! Ik was blij dat ik hier een recensie kon lezen van dit boek… zo’n tegenvaller? Ik heb het ook niet voor science fiction, dus ik laat die nog even op mijn te lezen lijstje staan.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.