Herfst/winter zelf leuk maken

De herfst en de winter zijn voor mij pittige seizoenen. Ik mis het daglicht in huis en ik mis ook de zon als ik buiten ben. De korte dagen maken me somber en ik kijk al in oktober zo ongeveer uit naar februari, als de dagen weer merkbaar langer worden. Maar ja, die winterdip is een gegeven. Wat te doen? Ik moet het zelf maar een beetje leuk maken, besloot ik.

Die winterdip komt…

Een paar weken geleden zei ik tegen mijn psycholoog: “We kunnen nu wel doen alsof het dit jaar anders wordt, maar ja, dat is ook wel wat naïef. We weten inmiddels hoe het werkt. De herfst en de winter zijn niet mijn seizoenen en érgens de komende tijd gaat die winterdip weer komen. Die ga ik heus niet ineens een jaartje overslaan. Die hoort er gewoon een beetje bij, geloof ik.”

Ik sta nog steeds achter die uitspraak. Ik heb jaren gedacht dat het deze keer wel mee zou vallen. Soms valt het ook mee. Het ene jaar is het erger dan het andere, maar het komt er uiteindelijk toch altijd op neer dat ik me, als de r in de maand zit, minder goed voel dan wanneer die r weer uit de maand verdwijnt.

De winterdip: alles al geprobeerd

Er valt natuurlijk van alles te doen tegen de winterdip en ik heb alle huis- tuin- en keukentips in de loop der jaren wel gehoord: extra vitamine D slikken, veel naar buiten, het thuis gezellig maken met kaarsjes, enz. Ik heb het ook állemaal geprobeerd, maar het houdt mijn winterdip niet buiten. Ik weet niet wat er gebeurt als ik niet elke dag naar buiten ga, want ik ga al jaren wel elke dag naar buiten. Misschien is het anders wel nóg erger, maar dat zal ik nooit weten. Ik weet wel dat dit voor mij een modus is die werkt, maar die dus niet de dip buiten de deur houdt.

Naast al deze vrij bekende dingen, doe ik nog iets anders: ik draag elke dag kleur. De donkere kleuren van de herfst en de winter maken me somber, dus ik zorg ervoor dat mijn kleding zoveel mogelijk kleur bevat. Dat helpt mij een beetje in de strijd tegen de winterdip.

Hobbyen tegen de winterdip

Dit jaar besloot ik om toch ook wat andere trucjes uit de kast te halen. Ik ben de laatste maanden heel veel aan het kleuren en heb ook het puzzelen helemaal (her)ontdekt. Zelfs mijn haakwerk, dat al jaren onaangeroerd in de kast lag, heeft het daglicht (of nee, het lamplicht, het is dan avond;)) weer gezien.

Ik besloot dat die hobby’s me moeten helpen in de strijd tegen de winterdip. Ik heb kleurboeken genoeg, maar ik besloot voor de herfst en de winter nog wat extra’s te willen. Voor mijn verjaardag kreeg ik daarom een winterkleurboek. Een boek waarin ik heerlijk kan kleuren op nummer, zonder na te denken. Het bevat de nodige kersttaferelen, dus ik laat het liggen tot december. Daarnaast kreeg ik voor mijn verjaardag cadeaubonnen. Daar kocht ik onder meer een herfstboek van. Want weet je wat het is? Herfst vind ik niet leuk, maar kleuren in het thema herfst vind ik dan weer wél leuk!

Ik bestelde ook een nieuwe puzzel én ging bij mijn moeder in de kast ‘shoppen’ voor legpuzzels die zij nog had liggen. Mijn haakwerkje erbij en er ligt nog een diamond painting die nog lang niet af is. Nee, daarmee houd ik de herfst en de winter niet buiten de deur, maar misschien maak ik het daarmee wél een beetje leuker.

*Tip van Flip: koop dat herfstboek niet zelf. De platen zijn onscherp, waardoor het niet heel lekker kleurt. Er zijn genoeg andere herfstboeken te vinden.

14 gedachten over “Herfst/winter zelf leuk maken

 1. Als ik dit zo lees, dan krijg ik spontaan creatieve inspiratie en ook zin om lekker met een hobby bezig te zijn. Echt goed van je om alternatieven voorhanden te hebben. Misschien is het ‘depri-zijn’ onvermijdelijk, maar je zet alles in om jezelf er doorheen te helpen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hierin verschillen we echt enorm, want ik word juist kriegel van dat lange licht in de zomermaanden. Maar als je toch leuke herfst/winter-kleurboeken zoekt… Johanna Basford heeft een kleurboek ‘in het bos’ (Het Betoverende Woud, niet schrikken van het magie-gedeelte want dat is er nauwelijks, ik geloof dat er 1 plaat is met twee eenhoorns en ergens een draak, verder zijn het allemaal platen over de herfst en de natuur) en een kleurboek met kerstthema (neutraal met Britse invloeden, dus wel cadeautjes met kerst, maar ook kerstbomen, hulst, vogeltjes en kerstballen).

  Like

 3. Meestal heb ik ook last van een herfstdipje, maar onze weekends zijn zo volgepland dat de dagen zo voorbij vliegen! Ik ben blij als ik eens een middag of avondje gezellig thuis kan zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb geen enkele creatieve hobby. Of het moet bloggen zijn?
  Ik kan wel ontzettend goed binge watchen 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha, binge watchen kan ik dan weer niet. Tenzij het met een kleurplaat erbij is. Ik ben te snel afgeleid.

   Like

 5. Je brengt me op een idee, ik denk dat ik als ik m’n 4 kerstkaarten klaar heb er meer ga doen met een andere techniek…
  Kleuren kan ook nog.
  Ik had me voorgenomen om elke week minimaal een kleine knutsel te doen èn het afmaak gebeuren ligt er ook nog…
  Maar ja!
  Van een dip heb ik niet snel last, tenminste als ik me maar bezig houd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt, maar nu ga ik het nóg meer doen dan bijvoorbeeld in de zomer, merk ik. En ik vind zo’n nieuw kleurboek een heerlijke motivatie om weer meer te gaan kleuren.

   Geliked door 1 persoon

 6. Volgens mij ben je heel goed bezig! Ik heb het vaak in januari moeilijk. Het lekkere eten van de feestmaand is op en je moet weer van alles…. Na nieuwjaarsdag mag het van mij wel weer lente worden en ik kijk dan uit naar de sneeuwklokjes en krokusjes maar in werkelijkheid is de lente nog ver weg. Vorig jaar was het behalve veel donker en grijs ook nog regenachtig en guur… dus ook geen pretje om buiten te wandelen met de hond… Ik denk dat ik in december maar niet te veel ga snoepen en het wat meer ga verdelen over december en januari… en nog lekker veel feel-good films ga kijken in januari… en bloemen ga borduren met mooie kleuren…
  Laten we elkaar er doorheen slepen!

  groetjes, Alice K.

  Like

  1. Januari is ook zo’n rare maand ja. Dan hoop je op voorjaar, terwijl dan eigenlijk de winter nog maar net begonnen is. Maart vind ik ook altijd zo gek. Dan denk je dat de winter om is, maar kan het ineens nog heel guur en nat zijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.