Boekenpraat: De boekhandel van het verzet (Sarah Sundin)

Het verhaal

Parijs, 1940. De van oorsprong Amerikaanse Lucie Girard voelt zich een echte Française. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en ze de kans krijgt om naar Amerika te gaan, besluit ze dan ook om in Parijs te blijven. Ze neemt daar de boekhandel van een Joods echtpaar over. Lucie is vastbesloten ervoor te zorgen dat de Joodse eigenaren na de oorlog hun boekhandel weer voort kunnen zetten. Maar naarmate de tijd verstrijkt is er nog een reden om de boekhandel koste wat kost open te willen houden: het verzet gebruikt haar boekhandel als ‘brievenbus’ en laat tussen de boeken geheime boodschappen achter.

Paul Aubrey, eveneens een Amerikaan, blijft ook in Frankrijk. Het Amerikaanse leger krijgt hem zover zijn autofabriek open te houden en te werken als spion. Hij kan kostbare informatie van de Duitsers doorspelen naar de Amerikanen. Op die manier raakt Paul bij het verzet betrokken.

Als Lucie en Paul elkaar ontmoeten, springt al snel de vonk over, maar zodra Lucie ontdekt dat Paul in zijn fabriek samenwerkt met de Duitsers, bekoelt haar liefde. Als Lucie ontdekt dat Paul dubbelspel speelt, zet zij haar hart voor hem open, maar de liefde van Paul en Lucie is letterlijk levensgevaarlijk.

Mijn mening

Mooi verhaal over het verzet in Frankrijk
‘De boekhandel van het verzet’ vertelt in eerste instantie een prachtig verhaal over het verzet in het begin van de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. In het bijzonder draait dit boek om de Amerikaanse gemeenschap in Parijs, waarvan een groot deel terugkeerde naar Amerika, maar een deel in Frankrijk bleef.
In de boekhandel van Lucie worden boodschappen van het verzet doorgegeven en hoewel de rol van Lucie klein lijkt, is die wel degelijk van groot belang. Sarah Sundin vertelt dat verhaal over (soms heel subtiel) verzet in Parijs op een boeiende, prachtige manier.

Zoet liefdesverhaal
Tussen het verhaal over het verzet door, speelt zich een zoet liefdesverhaal af, waarvan de afloop eigenlijk al bij het lezen van de flaptekst duidelijk is. Dat neemt echter niet weg dat de liefde van Paul en Lucie behoorlijk wat hobbels te overwinnen heeft. Over die hobbels schrijft Sarah Sundin een mooi liefdesverhaal. Zoet, maar niet té zoetsappig; romantisch, maar ook realistisch. Een verhaal dat ondanks de voorspelbare afloop heel prettig leest.

Conclusie
‘De boekhandel van het verzet’ vertelt het verhaal van Lucie en Paul, twee Amerikanen in Frankrijk, tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. Beiden zijn betrokken bij het verzet, maar beiden wel op een heel andere manier. Op die manier belicht auteur Sarah Sundin verschillende kanten van het Franse verzet tegen de Duitsers.
Paul en Lucie vallen als een blok voor elkaar als ze elkaar ontmoeten. Die liefde kent hobbels en hoewel de afloop voorspelbaar is, weet Sarah Sundin ook van die verhaallijn een prachtig verhaal te maken.
Al met al is ‘De boekhandel van het verzet’ een boek met een christelijk tintje dat een prachtig verhaal vertelt!
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De boekhandel van het verzet

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De boekhandel van het verzet’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De boekhandel van het verzet
Auteur:
Sarah Sundin
Vertaling: Marijne Thomas
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman – WOII
Pagina’s:
398

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: De boekhandel van het verzet (Sarah Sundin)

  1. Ik had net een heel verhaal getypt over een ander boek over verzet van een bibliotheek, maar vroeg me ineens af waar ik die tip gelezen had. In jouw blog dus, haha.
    Welk boek vond je mooier: ‘De boekhandel van het verzet’ of ‘De bibliotheek van Parijs’ ?
    Die laatste vond ik erg mooi.
    Boekhandel van het verzet klinkt mij net iets te romantisch.
    Wie weet haal ik het boek nog wel een keer uit de bibliotheek. Voor tussendoor vind ik het wel fijn om een ‘groen’ boek te lenen, zeker als er een christelijk tintje aan zit.
    Meestal kies ik ‘rode’ en ‘paarse’ boeken (spanning en literatuur).

    Like

    1. Hm, ik vind de boeken lastig met elkaar te vergelijken. Deze is wel iets meer een romantisch verhaal ja. Maar ik vond deze toch wel héél erg mooi. Vooral ook omdat het iets laat zien over ‘dubbelspel’.

      Like

  2. Lijkt me ook weer een mooi boek, ik zag hem laatst bij ons in de bieb en nam hem niet mee.
    Nu heb ik toch een beetje spijt….

    Like

  3. Ik vind de kaft erg mooi maar de stijl herken ik ook als een boek met liefdesverhaal erin en dat spreekt me minder aan. Ze heeft meer boeken geschreven zag ik, met de oorlog als thema. Wie weet tref ik nog eens een boek van haar en geef ik het een kans.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.