Nog even over puzzelen…

We moeten het geloof ik nog even over puzzelen hebben. Ik heb namelijk dit jaar in mijn puzzellevenslessen wel iets gedeeld over wat ik vandaag wil zeggen, maar het is allemaal nog veel ernstiger dan ik dacht…

Puzzels zijn veeleisend en puzzelen is verslavend

Zo, daar staat het dan: lekker groot en opvallend. Puzzels zijn veeleisend en puzzelen is verslavend.
Ik maakte tot een paar jaar geleden nooit puzzels, maar sinds een paar jaar legde ik elk jaar één legpuzzel. Dat was dan een minidramaatje, want ik was er niet zo goed in.

Goed ben ik er nog steeds niet in, maar ik vind het een partijtje leuk!
Puzzels zijn heel veeleisend, heb ik ontdekt. Zodra je er één buiten de de doos hebt liggen, roept zo’n ding constant om aandacht. Echt waar hoor. Dan wil ik m’n huis gaan poetsen en dan roepen die puzzelstukken om aandacht en voor ik het weet, zijn we zo minstens een uur verder.
Niet alleen zijn die puzzels dus heel veeleisend en schreeuwen ze om aandacht, maar puzzelen blijkt ook nog eens heel verslavend. Ik heb de smaak helemaal te pakken. Dus na de puzzel die je zag in mijn puzzellevenslessen van 2022 zijn er inmiddels meer puzzelstukjes op hun plaats gevallen. Duizenden zelfs.

Puzzelen een dure hobby?

We kunnen rustig stellen dat ik er weer een nieuwe hobby bij heb met dat puzzelen, maar het is wel een dure hobby, bedacht ik. Ik keek online eens wat rond en ontdekte dat je voor puzzels al snel zo rond de vijftien tot twintig euro betaalt.

Toch hoeft puzzelen niet duur te zijn, ontdekte ik. De puzzels hierboven zijn bijvoorbeeld allemaal gratis. De puzzel van Paleis Soestdijk komt bij mijn moeder uit een kast vol puzzels (ja, zij heeft een kast vol puzzels!) en bleek al minstens vijfendertig jaar oud te zijn. Maar hij was nog prima, compleet én leuk voor mijn koningsgezinde hart.

Vervolgens maakte ik wél een dure puzzel, maar daar heb ik hier geen beeldmateriaal van. Ik liet namelijk een puzzel maken met foto’s van mijn tantezeggers. Duur, maar zó leuk! En die gaat na afloop uiteraard niet naar een kringloopwinkel, maar die maak ik gewoon ooit nog eens, want die verdween in een kast.

De vier puzzels in de dozen ga ik nog maken* en ook die zijn ‘gratis’. Die met het bergdorpje komt bij mijn moeder uit de kast en de andere drie komen bij een schoonzus vandaan. Ik appte namelijk na het leggen van mijn laatste puzzel in de gezinsapp dat ik nu op zoek moest naar nieuwe puzzels, dus als iemand wat had…
Zie daar, ik kan weer ‘gratis’ vier puzzels maken. Minstens vier weken ‘zoet’, betekent dat. En ach, als die allemaal af zijn, heb ik al ontdekt dat je bij het Kruidvat voor iets van drie euro leuke puzzels kunt scoren en anders is er altijd nog de Kringloop. Daar hebben ze vast ook goedkope puzzels. Dus puzzelen een dure hobby? Nee hoor, hoeft niet. Wel verslavend, dat moet nog maar eens gezegd worden. Het is maar even dat ik niet de schuldige ben als je naar aanleiding van mijn puzzelblogs een verslaving oploopt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee;).

*Tussen het schrijven en verschijnen van deze blog maakte ik er al twee van de vier. Ik zei het toch: puzzelen is verslavend.

19 gedachten over “Nog even over puzzelen…

 1. Maakt me wel nieuwsgierig; wanneer is iemand volgens jou dan goed in puzzelen ? Je krijgt ze allemaal af, dus er mankeert toch niks aan jouw puzzelkunde ? ( en als het om de snelheid gaat…. volgens mij is puzzelen niet eens meer echt leuk als je ze binnen een uur af zou hebben… )

  Like

  1. Ik ken mensen die stukjes zo op hun plaats leggen. Die zien door de vorm en de kleur precies in één keer waar iets hoort. Ik heb dat helemaal niet. Ik kijk alleen bij bijvoorbeeld helemaal zwarte stukken die ik moet opvullen naar de vorm. Dan sorteer ik eerst alle stukjes op vorm. Maar er zijn mensen die het echt veel sneller kunnen dan ik en ik denk dus dat je dan ‘beter’ bent in puzzelen. Maar je moet maar zo denken: ik heb er langer plezier van;).

   Geliked door 1 persoon

 2. Precies, puzzelen hoeft niet duur te zijn.
  Kringloopwinkels liggen er vol van.
  De puzzels die wij in coronatijd deden heb ik op één na weggegeven aan de zorgboerderij waar schoondochter werkt.
  Die ene is bevorderd tot aandenken aan die tijd: rond en grote letters CORONA.
  En precies: aandacht trekkend en verslavend.
  Je hebt me aangestoken: er staat hier al jaren een Mona Lisa te staan… de achtergrond is erg donker, dus moeilijk. Maar ik heb hem al naar voren gehaald, wie weet.

  Like

  1. Leuk; veel plezier! En ik vind weggeven aan de zorgboerderij ook een mooi doel. Ik zou ze het liefst aan een ‘speelgoedbank’ doneren, maar kan hier in de omgeving niet vinden waar zoiets zit.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik ga nu iets heel gevaarlijks zeggen… Maar er is ook een YouTube-account, Karen Puzzels. Zij maakt gigantische puzzels (9000 stukjes bijvoorbeeld). Ik vermoed overigens dat ze ook bij ‘onze club’ hoort 😉 Maar misschien is het leuk om eens zo’n filmpje te kijken terwijl je puzzelt?

  Enne… Mensen kunnen over het algemeen maar 1 puzzel tegelijk leggen, dus het is helemaal niet erg als jij een van hun puzzels leent!

  Like

  1. Ik kan echt niet een filmpje kijken en puzzelen tegelijk, maar wel kleuren en een filmpje kijken tegelijk, dus ik vermoed dat ik dat YT-kanaal zeker eens een bezoekje ga brengen.

   Geliked door 2 people

 4. Herkenbaar. Daarom maak ik alleen een puzzel als ik echt tijd heb. Omdat er anders veel te veel tijd heen gaat. Verslavend ja, maar niet zo als zoetigheid of roken. Gezonder. Hooguit een slechte houding. Dus een redelijk onschuldige verslaving. Mijn puzzels komen deels van de kringloop of rommelmarkten. Vooral daar vind ik altijd weer puzzels. En verder koop ik ze nieuw. (de Müller drogist in Duitsland vraagt niet zo veel voor Ravensburg puzzels, of misschien is dat ook niet meer zo) Maar ik heb nog een hele voorraad, die ik nog niet gedaan heb. En de leuke bewaar ik, dus eens kan ik weer gewoon op nieuw beginnen. Succes!

  Like

  1. Je moet echt tijd hebben ja. Voor je het weet ben je een paar uur verder als je aan een puzzel begint en even ‘één stukje’ gaat leggen.

   Like

 5. De kringloop sterft er ook van! M’n oma was er ook zo dol op, maar ik geef er niets om. Heb er geen geduld voor. M’n oma had er echt heel veel die zijn allemaal weggegaan.

  Geliked door 1 persoon

 6. De verslaving heb ik al, je kunt mij dus geen kwaad doen. 😉 Er ligt de laatste jaren hier eigenlijk altijd wel puzzel omdat het ook leuke cadeautjes zijn voor “de vrouw die alles al heeft”. Er ligt nu al een maand of twee een lastige minions puzzel maar om daar een beetje in te komen moet ik meer tijd hebben dan de laatste tijd voorradig is.

  Like

  1. Zo’n minions puzzels heb ik weleens ergens gezien en daar zou ik echt nooit aan beginnen. Veel te ingewikkeld, dus succes!

   Like

 7. Leuke hobby hoor, en gelukkig zijn er opties als de kringloopwinkel en ruilen met of lenen van andere puzzelliefhebbers. Ik kom soms ook wel eens een spelletjes- of speelgoedbieb tegen (een minibieb maar dan voor spelletjes/speelgoed) en daar zitten ook wel eens puzzels in. Ook een manier om je gemaakte puzzels te ruilen voor nieuwe.

  Like

Reacties zijn gesloten.