Boekenpraat: De lijst (Berti Persoons)

Het verhaal

1914, Mechelen aan de Maas. Als de Duitsers België binnenvallen, wil Koen Vranken strijden om ervoor te zorgen dat zijn land weer vrij zal worden. Zijn tienjarige broertje Lowie blijft thuis achter, maar hij zou het liefst ook iets willen doen om tegen de Duitsers te vechten.

In Mechelen ontstaat een verzetsgroep, maar al snel blijkt dat er ook verraad wordt gepleegd in het dorp. Er circuleert zelfs een lijst met namen van alle verraders. Maar hoe moeten de inwoners van Mechelen, en zeker de jonge kinderen, met die verraders omgaan?

Mijn mening

Warrig verhaal
‘De lijst’ is volgens de flaptekst een spannend en intrigerend oorlogsverhaal, maar zelf vond ik het vooral een verwarrend verhaal. Berti Persoons heeft niet gekozen voor één duidelijke hoofdpersoon en één duidelijk perspectief. Daardoor is het moeilijk om ‘in het verhaal te komen’ en is het verhaal op sommige punten ook moeilijk te volgen. Soms is namelijk niet helemaal duidelijk over wie een bepaald gedeelte gaat.

Hoewel ik een aantal keer heb overwogen om te stoppen met lezen, las ik toch door. Pas in de laatste twintig pagina’s van het boek, als meer duidelijk wordt over het verraad en ‘de lijst’, begint het verhaal inderdaad spannend en intrigerend te worden, maar wat mij betreft was dat wel te laat.

Conclusie
‘De lijst’ van Berti Persoons vertelt het (fictieve?) verhaal van de inwoners van Mechelen aan de Maas tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Helaas kiest Persoons niet duidelijk voor één hoofdpersoon of perspectief, waardoor het verhaal moeilijk te volgen is en voor mij vooral verwarrend was. Het boek is voor 12+, maar ik vind dit boek meer geschikt voor 15+.
Voor mij was dit boek een gemiste kans om de Eerste Wereldoorlog op een boeiende manier onder de aandacht te brengen.
⭐️⭐️

Meer informatie over De lijst

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De lijst’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De lijst
Auteur:
Berti Persoons
Uitgeverij: Clavis
Genre:
Historische roman – WOI (Jeugdboek, 12+)
Pagina’s:
261

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: De lijst (Berti Persoons)

  1. De laatste twintig bladzijden is inderdaad rijkelijk laat om spannend te worden ; )) Ik vind het knap dat je zo hebt doorgezet! Vanwege de warrigheid ga ik deze niet proberen. Dank voor je review!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.