Boekenpraat: Anders voelen, anders geloven (H. Schaap-Jonker & G. van den Brink)

Inhoud van ‘Anders voelen, anders geloven’

In ‘Anders voelen, anders geloven’ schrijven Hanneke Schaap en Gert van den Brink voor en over gelovigen met autisme. Het geloofsleven lijkt soms veel te vragen van je gevoel en juist voor mensen met autisme kan dat stuk van gevoel het geloof zo ingewikkeld maken. De auteurs gaan in op dat vraagstuk.

Het boek begint met drie ervaringsverhalen van gelovige autisten. Zij delen eerlijk hun vragen rondom geloven. Vervolgens leggen de auteurs aan de hand van Bijbelse voorbeelden uit wat geloven is en hoe geloven ook kan als je dingen anders of niet voelt. Ook Luther wordt veel aangehaald om Bijbelse begrippen verder uit te leggen.

‘Anders voelen, anders geloven’ eindigt met praktische tips voor mensen met autisme én voor mensen in hun omgeving en mensen in de kerk zonder autisme.
Tot slot zijn er nog twee bijlagen met praktische informatie over wat autisme is.

Mijn leeservaring

Boek met een veelbelovende titel
Nog voor dit boek verscheen, bestelde ik het al in de pre-order. Ik merk namelijk dat ik soms best wel kan worstelen met geloof. Niet eens zozeer met geloven zelf, maar vooral met het kerkelijk leven dat komt kijken bij een geloofsgemeenschap. Dit boek gaat over autisme en geloofservaring en ik vond de titel veelbelovend. Maakte het boek waar wat ik ervan verwachtte?

‘Feest’ van herkenning
‘Anders voelen, anders geloven’ begint met drie verhalen van gelovige autisten en direct werd ik door die verhalen gegrepen. Deze verhalen gingen namelijk over mij. De worstelingen die deze mensen beschrijven waren voor mij zó herkenbaar. Eén van hen vertelt eerlijk over worstelingen met koffiemomenten na een kerkdienst en met prikkels tijdens de kerkdienst die allemaal verwerkt moeten worden. Het was voor mij een ‘feest’ van herkenning.
In één van de bijlages gaan de auteurs in op overprikkeling. Wat is dat en hoe werkt dat? Ook dat was voor mij heel herkenbaar en de uitleg is zó duidelijk dat ik denk dat die goed kan dienen om iedereen zonder autisme uit te leggen wat overprikkeling is.

Eenvoudig en eerlijk
Na de ervaringsverhalen gaan Hanneke Schaap en Gert van den Brink dieper in op Bijbelse begrippen die te maken hebben met geloofservaring. In eenvoudige, eerlijke bewoordingen leggen zij -met behulp van Bijbelteksten en van Luther- bijvoorbeeld de begrippen geloof en genade uit. Voor mij was dat heel verhelderend. Zelden hoorde of las ik het ergens zo ‘simpel’, zonder dat het betuttelend of kinderachtig is. Voor mij was dat heel leerzaam.
Aan de hand van Bijbelse voorbeelden leggen de auteurs ook uit dat geloven niet iets is van (alleen) gevoel, maar dat het in de Bijbel vaak ook een kwestie is van doen en daar kunnen autisten vaak meer mee dan met voelen. Ook dat vond ik heel verhelderend en praktisch.

Conclusie
In ‘Anders voelen, anders geloven’ leggen Hanneke Schaap-Jonker en Gert van den Brink uit hoe geloven voor mensen met autisme heel moeilijk kan zijn. In dit boekje, dat zij schreven mét mensen met autisme, richten zij zich ook tót mensen met autisme.
In eenvoudige, concrete bewoordingen leggen zij Bijbelse begrippen uit en aan de hand van Bijbelse voorbeelden -en met behulp van Luther- leggen zij begrippen als genade en geloof uit. Ook gebruiken zij ervaringen van gelovigen met autisme om dingen steeds concreet te maken.
Voor mij was dit boekje een ‘feest’ van herkenning. Daarnaast vond ik het boek vooral heerlijk omdat het zo concreet is. Het is eenvoudig en duidelijk en legt begrippen en zaken heel goed uit.
Dit boek is een aanrader voor mensen met autisme. Daarnaast raad ik het aan aan mensen in hun omgeving en/of aan mensen die in de kerk werkzaam zijn, omdat het boek kan helpen om gemeenteleden met autisme beter te begrijpen.

Meer informatie over Anders voelen, anders geloven

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Anders voelen, anders geloven’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Anders voelen, anders geloven – Over autisme en geloofservaring
Auteurs:
Hanneke Schaap-Jonker & Gert van den Brink
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Non-fictie (christelijk geloof)
Pagina’s:
124

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Anders voelen, anders geloven (H. Schaap-Jonker & G. van den Brink)

 1. Als ik nog werkte had ik dit boek zeker gekocht, nu wil ik het alleen lezen.
  Fijn om te lezen wat jij er van vindt, is duidelijker (of praktischer) dan wat in de aanbiedingen/advertenties staat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ah, ik was echt heel benieuwd naar wat je van dit boek vond, dank je ! En zo te lezen, zal het ook zeker iets voor mij zijn 🙂
  Ik ben nog wel benieuwd of ze het over een bepaalde stroming hebben, of meer algemeen ? Zelf ben ik namelijk bij verschillende kerken eens wezen kijken, en de diensten verschillen nogal.

  Like

 3. Interessant om te lezen. Ik denk erover om het voor mijn zoon van 14 te kopen. Dacht eerst dat het te eenvoudig/ kinderlijk zou zijn, maar na jouw recensie niet meer 🙂 Denk je dat het boek ook geschikt is voor de ‘evangelische hoek’?

  Like

  1. Het gaat zeker niet te kinderlijk zijn. En wat betreft die evangelische hoek: het is geen christelijk boek, maar ik denk dat ’t prima kan. Het is overigens recent opnieuw uitgegeven, volgens mij nu wel (volgens mij) door een christelijke uitgever. Geen idee of dat anders is dan deze versie, maar het kan inhoudelijk nooit heel veel verschillen zou ik zeggen.

   Like

Reacties zijn gesloten.