Boekenpraat: Ausländer (Paul Dowswell)

Het verhaal

Berlijn, 1941. De dertienjarige Pjotr komt terecht in het huis van de familie Kaltenbach. Dat is een hele eer. Pjotr is opgegroeid in Polen en is na de dood van zijn ouders door de Duitsers uit het weeshuis gehaald. Pjotr heeft namelijk een vrijwel perfect Arisch uiterlijk en krijgt daarom de kans een echte Duitser te worden.
Professor Kaltenbach en zijn vrouw leren Pjotr alles wat nodig is om een echte Duitser, trouw aan de nazi’s, te worden. Pjotr gaat vol goede moed bij de jongerenpartij van de nazi’s, maar toch is er altijd iets dat aan hem knaagt. Waarom voelt hij niet die intense haat die de professor wel voelt voor Joden? Waarom voelt hij zich niet helemaal op zijn gemak bij de familie Kaltenbach?

Pjotr vormt in de loop van de oorlog zijn eigen ideeën, maar die zijn levensgevaarlijk in het Duitsland van Hitler én in het huis van de familie Kaltenbach.

Mijn mening

Indoctrinatie van kinderen en jongeren
‘Ausländer’ laat op een boeiende manier zien hoe kinderen en jongeren in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog geïndoctrineerd werden met de ideeën van Hitler. De Duitsers zochten kinderen uit die voldeden aan de kenmerken van een echte Ariër en deze kinderen lieten ze opgroeien in ‘goede’ Duitse gezinnen. Op die manier moesten deze kinderen opgroeien tot volmaakte Arische volwassenen.
Pjotr is één van die kinderen en deze roman (Young Adult) laat zien hoe hij opgroeit in een Duits gezin en zijn jeugd achter zich laat.
Daarnaast werpt dit boek een kijk op medisch onderzoek dat door de Duitsers gedaan werd om te zoeken naar volmaakte Ariërs.

De belofte van een spannend boek viel tegen
Op de kaft van ‘Ausländer’ staat dat dit boek je in zijn greep houdt. Dat schept verwachtingen van een spannend boek, maar mij viel dat wat tegen. In het begin van het boek is er vrij veel praktische informatie over de medische onderzoeken. Die informatie leest traag en is bij tijden best ingewikkeld. Het geeft het verhaal vertraging die denk ik voorkomen had kunnen worden.
Later, als Pjotr meer zijn eigen ideeën gaat vormen, komt er meer spanning in het boek, maar echt spannend vond ik het nooit. Het blijft een wat kabbelende roman.

Conclusie
‘Ausländer’ van Paul Dowswell is een Young Adult roman die gaat over de Poolse Pjotr. Pjotr heeft de uiterlijke kenmerken van een echte Ariër en wordt daarom uit een Pools weeshuis gehaald om op te groeien bij een ‘goed’ Duits gezin. In eerste instantie laat Pjotr zich alles vertellen, maar toch knelt het bij hem. Hij begint zijn eigen ideeën te vormen en die brengen hem in gevaar.
‘Ausländer’ geeft een boeiende inkijk in het opgroeien van jongeren in nazi-Duitsland en laat zien hoe zij geïndoctrineerd werden. Daarnaast vertelt het boek over vergaande medische experimenten. Hier en daar is het boek wat stroperig en miste ik vaart in het verhaal. Daarnaast mist het boek de op de kaft beloofde spanning. Een mooie roman, maar ik had er meer van verwacht.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Ausländer

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Ausländer’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Ausländer
Auteur:
Paul Dowswell
Vertaling: Ernst Bergboer
Uitgeverij:
Callenbach
Genre:
Historische Roman, WOII (Young Adult)
Pagina’s:
304

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat: Ausländer (Paul Dowswell)

Reacties zijn gesloten.