Boekenpraat: Een tas vol koninklijke verrassingen

Mijn moeder appte me pas dat ze een tas vol boeken voor me had staan. De tas kwam bij één van mijn grootouders vandaan en moest naar mij toe, want de inhoud zou volgens de betreffende grootouder bij mij passen. Het bleek een tas vol koninklijke verrassingen te zijn.

Oranjegezind hart

Ik heb een Oranjegezind hart. Ik vind het leuk om het nieuws over de (Nederlandse) koninklijke familie(s) te volgen. Hoewel ik ‘vroeger’ een stuk fanatieker was dan nu, ben ik nog steeds wel een actieve volger. Als koningin Máxima op werkbezoek gaat, zie ik meestal wel of ze eerder gedragen kleding draagt of iets nieuws, enz.
In de geschiedenis van de koninklijke familie heb ik me nooit zo verdiept. Ik volg liever het huidige nieuws. Ik had jaren een abonnement op het tijdschrift Vorsten, maar toen dat steeds ongelezen bleef liggen, besloot ik het abonnement op te zeggen. Maar het koninklijke nieuws bleef ik volgen, alleen nu online.

Een tas vol heerlijke boekengeur

Toen ik de tas waar ze over appte bij mijn moeder op ging halen, viel me in eerste instantie de grote hoeveelheid boeken in de tas op. Wanneer zou ik die allemaal moeten lezen?! Moest ik die allemaal van A tot Z door gaan nemen of was doorbladeren ook toegestaan? Doorbladeren mocht ook.
Maar er viel me bij het openen van die tas nog iets op: de boeken waren allemaal zo heerlijk vergeeld. Het zijn allemaal boeken van minstens dertig jaar oud en ze ruiken allemaal ook echt naar ‘oud boek’. Het is een geur die ik niet kan omschrijven, maar waar ik het liefst een geurkaars van in huis zou zetten. Zó lekker! Voor ik in de inhoud van de boeken dook, snoof ik er dus eerst maar eens een poosje aan.

Een tas vol koninklijke verrassingen

Tijd om naar de inhoud van de boeken te gaan. Het bleek te gaan om een hele stapel boeken over prinses/koningin Juliana en over de jonge jaren van prinses Beatrix. Misschien zit er wat overlap in de boeken, maar eigenlijk vind ik ze wel heel leuk. Ik heb ze nog niet gelezen en denk dat ik ze ook niet echt gá ‘lezen’, maar doorbladeren ga ik ze wel. Er staan foto’s in en ik smul van foto’s van (koninklijke) mode uit vroeger jaren.

Al met al haalde ik dus een tas vol koninklijke verrassingen bij mijn moeder op. Ik heb voorlopig iets om door te bladeren. Gewoon een paar middagen of avonden heerlijk wegdromen bij oude plaatjes en wat bijbehorende teksten. Ja hoor, dat wordt smullen! Ik bedoel natuurlijk snuiven;).

6 gedachten over “Boekenpraat: Een tas vol koninklijke verrassingen

 1. Boeken uit een tijd dat je nog afhankelijk was van de bioscoop , krant en tijdschriften om een beetje op de hoogte te zijn. Herinner me dat er ook ansicht kaarten te koop waren van leden van het Koninklijk huis. Hoewel ik als kind nog Wilhelmina als Koningin had was natuurlijk Juliana het meest “mijn Koningin” Maar na drie Koningen is het wel wennen aan een Koning die nog wat jonger dan mijn kinderen is.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vroeger spaarde ik van alles over ons koninklijk huis, stuurde hen zelfs kaarten, dan kreeg je een bericht terug en dat was weer leuk voor mijn verzameling.
  Nu zit alles in een doos…. want ja internet, hè.
  Verschillende boeken uit jouw stapeltje heb ik ook 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Geen parfum maar au de muffe boeken, zalig! Ik snuffel ook aan boeken voor ik ze koop vinden mensen in de kringloop iets van naar het schijnt. Lief dat er zo aan je gedacht wordt.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.