Boekenpraat: Bijbelse dagboeken

Zo aan het einde van het jaar ga ik op zoek naar nieuwe Bijbelse dagboeken. Ik gebruik er altijd drie per jaar en kreeg eerder eens de vraag hoe ik dat doe met Bijbellezen en dagboeken. Daarom deze blog over mijn Bijbelse dagboeken en hoe en wanneer ik die gebruik.

Drie dagboeken per jaar

Het stapeltje Bijbelse dagboeken op de foto zijn de dagboeken die ik dit jaar gebruik. Dat het er drie zijn, is een heel bewuste keuze die een aantal jaar geleden ontstond.
Ik kijk bij het bestellen van mijn Bijbelse dagboeken naar drie ‘categorieën’:
– Dagboek van dominees, voor ’s morgens.
– ‘Simpel’ dagboek met heel erg korte stukjes, voor bij de lunch. Stukjes bij één tekst, zonder een Bijbelgedeelte te hoeven lezen.
– Een dagboek met niet al te ingewikkelde stukjes, maar wel stukjes waarbij je een Bijbelgedeelte moet lezen. Dat dagboek gebruik ik bij het avondeten.

’s Avonds voor ik naar bed ga, lees ik niet meer in de Bijbel en/of in een dagboek. Dat heb ik lang wel gedaan, maar dan las ik tussen de middag niets. Ik merkte echter dat ik voor ik naar bed ging altijd veel te moe was. Dan sloeg ik het Bijbellezen maar over of het drong niet tot me door, of ik viel in slaap. Ik koos er daarom een aantal jaar geleden voor om ’s avonds bij het eten ook gelijk de dag af te sluiten en dat bevalt me heel goed eigenlijk.

De dagboeken van 2022

In 2022 gebruikte ik de volgende dagboeken:

– Volharding 2022, Dagboek bij de Herziene Statenvertaling (diverse auteurs). Dit dagboek lees ik ’s morgens. Je zou dit mijn stille tijd kunnen noemen, maar stille tijd is een term die ik eigenlijk zelf nooit gebruik. In dit dagboek schrijft elke maand een andere dominee rond een bepaald thema of Bijbelboek. Voordeel van dit dagboek vind ik dat het elk jaar verschijnt en dat de stukjes dus passen bij de periode in het kerkelijk jaar, zoals bijvoorbeeld Pasen. Voor volgend jaar heb ik dit dagboek weer besteld.
– Omdat Hij van je houdt (Ina van der Beek). Ongedateerd dagboek, waar je dus ieder moment van het jaar in kunt beginnen. In dit dagboek staat elke dag een Bijbeltekst met een heel korte uitleg van zomaar één tot drie zinnen. Dit dagboek lees ik bij de lunch. Ik merk dat die korte stukjes en teksten er juist ook voor zorgen dat het ‘blijft hangen’. Dat ik bij de lunch geen uitgebreid dagboek gebruik, komt vooral omdat ik dan even snel-snel wat eet en dan niet de tijd neem om ook rustig iets te lezen.
– Kom op adem, 365 dagen dicht bij God (Eindredactie Tineke Tuinder-Krause). Dit dagboek is geschreven door diverse vrouwen. Het is ongedateerd, dus je kunt er op ieder willekeurig moment in beginnen. Het dagboek houdt ook geen rekening met de christelijke feestdagen. Ik gebruik het ’s avonds. Het dagboek bestaat steeds uit een week waarin één vrouw schrijft. Elke vrouw heeft wel meerdere weken geschreven, maar niet direct achter elkaar. Het fijne aan dit dagboek vind ik de afwisseling. Elke vrouw schrijft weer anders en ik moet toegeven dat niet alle stukjes me ‘goed liggen’, maar het is maar voor een week, dus dat is geen probleem. Daarnaast merk ik dat vrouwen toch net over andere thema’s schrijven dan mannen en ik vind het wel prettig om iets van vrouwen te lezen. Ik heb daarom voor volgend jaar weer een dagboek besteld dat geschreven is door een vrouw.

Doe wat voor jou goed werkt

Eerder kreeg ik een keer op Instagram een vraag over hoe ik dat doe met stille tijd en Bijbellezen. Ik had daar veel minder tekens om het uit te leggen, dus daarom doe ik het hier nu wat uitgebreider. Ik vind het echter wel belangrijk om nog te zeggen dat er geen goed of fout is. Voor mij is dit een fijne manier. Voor een ander zal iets anders fijn zijn. Doe wat voor jou goed is en wat voor jou het beste werkt!

8 gedachten over “Boekenpraat: Bijbelse dagboeken

 1. Zo zie je ieder doet het op z’n eigen manier.
  Ik lees ’s ochtends een dagboek met korte stukjes, door diverse vrouwen, verzameld door Ilona Kelderman, “De vreugde van mijn hart”. Tussen de middag lezen we samen uit het dagboek dat we vorig jaar van de kerk kregen is dagboek van diverse predikanten + Bijbelgedeelte” en ’s avonds lees ik op dit moment een dagboek voor advent met korte stukjes van Spurgeon (Hij komt m de volken te troosten)

  Geliked door 1 persoon

 2. Eigenlijk had ik geen idee dat dit soort “met het geloof bezig zijn” nog bestond. En waarom niet als iemand zich er prettig bij voelt.

  Like

  1. Zeker in reformatorische kringen zie je dit nog veel. In de wat meer evangelische kringen heb ik eigenlijk geen idee of men ook met dagboeken e.d. ‘werkt’.

   Like

   1. Dat zou best kunnen, ik heb het over eind jaren 40 eerste helft jaren 50 . En bovendien speelde het geloof uiteindelijk steeds minder een rol omdat mijn ouders een gemengd huwelijk hadden. Mijn vader was katholiek opgevoed maar deed er niets aan dus werden we Ned., Hervormd gedoopt omdat mijn moeder nog wel naar de kerk ging. Ik moest dus mee naar de kerk en of naar de zondagsschool. Hield het zelf rond m’n 14 jaar voor gezien.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.