Boekenpraat: The Help ~ Verfilming ‘Een keukenmeidenroman’

Het verhaal

Gekopieerd uit mijn blog over het boek waar deze film op is gebaseerd: ‘Een keukenmeidenroman’ van Kathryn Stockett.

Mississippi, 1962-1964.
Aibileen werkt als zwarte hulp in het huishouden van een blanke familie. Alle bezoekers van haar blanke mevrouw zijn ook blanke vrouwen. Aibileen bedient hen, poetst het zilver, zorgt voor de kinderen en kent haar plaats.
En dan is daar ineens een vraag van één van de bezoekers: Zou Aibileen het anders willen?

Het lijkt een onmogelijke vraag. De dingen gaan zoals ze gaan. De zwarten zorgen voor de blanken, wonen in hun eigen wijken, gaan naar hun eigen supermarkten, enz.
Maar Skeeter, de blanke vrouw, zet haar plannen door. Samen met Aibileen en een andere zwarte vrouw schrijft zij een boek. Het gaat ‘De hulp’ heten en vertelt over het leven van de zwarte hulpen in Mississippi. Want waarom die verschillen? Zijn alle overeenkomsten tussen de verschillende mensen uiteindelijk niet veel groter en het gevecht om gelijkheid waard

Mijn mening

Het boek komt tot leven
In ‘The Help’ komt het boek ‘Een keukenmeidenroman’ van Kathryn Stockett tot leven. De personages die ik eigenlijk na het lezen van het boek nog niet los wilde laten, bleven nog even bij me toen ik de film keek. In het boek genoot ik het meest van de scènes waarin de zwarte hulpen bij elkaar waren. In de film zat de ‘gezelligste’ scène in het begin, vond ik. Aibileen en Minny ontmoeten elkaar daar in de keuken en hebben een gezellig onderonsje. Heerlijk om te zien dat wat in het boek zo gezellig voelde in de film ook zo gezellig is gemaakt. Ook de andere personages komen in de film tot leven. En hoewel ik bij een aantal personages (vooral bij miss Skeeter) iets anders in gedachten had dan de film laat zien, was ik al snel gewend aan hoe iedereen in de film werd neergezet.
De film laat op net zo’n prachtige manier als het boek het verschil tussen de zwarte hulpen en hun blanke ‘mevrouwen’ zien.

Boek en film komen goed overeen
Eerlijk gezegd ben ik altijd wat huiverig voor het kijken van boekverfilmingen. Ik vind de film vaak tegenvallen als ik een mooi boek heb gelezen en houd het daarom eigenlijk altijd liever bij het lezen van het boek. In dit geval komen boek en film goed overeen. Aan het einde van de film zijn er wel wat dingen anders dan in het boek, maar dat zorgt er ook voor dat er vaart in het verhaal in de film blijft zitten.
Al met al vertelt de film het prachtige verhaal van het boek nog een keer, maar komt nu alles voor je ogen tot leven. Ik vond het een parel van een film en heb hem in één keer gekeken, terwijl hij toch ruim twee uur duurt.

Conclusie
‘The Help’ is de verfilming van het boek ‘Een keukenmeidenroman’ van Kathryn Stocket. In de film komen de personages uit het boek tot leven en de boodschap van het boek blijft fier overeind staan. De film maakt pijnlijk het verschil tussen zwarten en blanken duidelijk in de jaren ’60 en laat zien dat iedereen gelijk is, maar niet gelijk behandeld wordt.
Ik vond het heerlijk om de personages die ik na het lezen van het boek los moest laten nu tot leven te zien komen in de film. Een parel van een film, vond ik. Zeker het kijken waard!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over The Help

Deze film ook kijken?
Koop ‘The Help’ bij bol.com.

Filmgegevens
Titel: The Help
Regisseur: Tate Taylor
Taal: Nederlands of Frans – Nederlandse ondertiteling beschikbaar
Genre:
Drama
Speelduur:
140 minuten

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: The Help ~ Verfilming ‘Een keukenmeidenroman’

 1. Wat fijn dat deze film je zo goed is bevallen! Ik ben door deze film fan geworden van Viola Davis (Abileen) en Octavia Spencer (Minnie).

  Trouwens… nu moet je eigenlijk ook wel een keer Hidden Figures kijken hoor! Vergelijkbaar sfeertje, maar vrolijker einde.

  Like

  1. Ja, Hidden Figures is ook heel goed! En de Netflix-mini-serie met dezelfde hoofdrolspeelster: Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker.

   Geliked door 1 persoon

 2. Het boek heb ik gelezen vanwege de hype destijds. Het was alleen zo’n boek waarvan ik vervolgens niet snapte waar de hype door kwam. Het was wel aardig, maar toch ook weer niet geweldig. De film heb ik ook gezien, maar kan ik me niet zo heel goed herinneren. Het boek vond ik geloof ik beter.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik had via je eerdere blogpost het boek op al op TBR-lijstje gezet, maar nu denk ik dat ik nog liever de film wil zien. Ze hebben hem in onze bib, dus ik ga hem daar ontlenen. Bedankt voor de tips!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.