Pgb-toezicht door de GGD

De gemeente heeft mij een persoonsgebonden budget (pgb) toegekend. Daarmee betaal ik nu al een aantal jaar mijn begeleider waar ik wekelijks een gesprek mee heb. De toekenning van zo’n pgb is altijd een heel gedoe, maar recent bleek dat er nog meer gedoe bij kon, want nu gaat ook de GGD zich ermee bemoeien.

Gedoe met aanvragen van pgb

Het hebben van een pgb vind ik tot nu toe vooral een hoop gedoe. De aanvraag van de verlenging verliep de laatste keer bepaald niet soepel en eindigde met een paniekaanval bij mij. Als ik het persoonsgebonden budget niet nodig zou hebben om mijn begeleider te kunnen betalen, zou ik er dus zeker weten al lang mee gestopt zijn. Dan zou ik zelf mijn begeleider betalen en had ik niet al het gedoe van de aanvraag, de verlenging, de evaluatie, enz.

Bij de laatste verlenging leek het er even op dat de gemeente niet inzag hoe belangrijk begeleiding voor mij is. Ze wilden de uren minderen en bovendien maar voor een half jaar verlengen. En dat terwijl ik mijn uren tot nu toe nog steeds allemaal gebruik én bij de verlenging ook wel wist dat ik na een half jaar nog niet zonder begeleiding zou kunnen. Al met al kwam alles op z’n pootjes terecht en kreeg ik voor een jaar verlenging (maar wel iets minder tijd per week) toegekend, maar de paniek die het mij kostte, was enorm. Ik ben ook het hele jaar al bang dat ze volgend jaar mijn pgb zullen stopzetten en dat ik dus een probleem heb en mijn begeleiding ook moet stopzetten.

Toezicht door de GGD

En toen was daar ineens een brief van de GGD. Eerlijk gezegd had ik de brief al een dag ongeopend in de brievenbus laten liggen, want het leek me niet zo boeiend. Wat moet de GGD nou met mij of ik met de GGD? Ik verwachtte misschien een uitnodiging voor een vaccinatie of iets dergelijks en ach, dat heeft geen haast.

Toen ik een dag later -het was zaterdag- de brief opende, sloeg onmiddellijk de paniek toe. De GGD wilde een gesprek met mij en mijn begeleider, want zij hebben de taak om toe te zien op de inzet van pgb-geld.

Ik baalde dat het zaterdag was, want ik had hier nog nooit van gehoord en ik vreesde het allerergste. Dit zou toch zeker niet een voorbode zijn van het feit dat de gemeente volgend jaar mijn pgb niet gaat verlengen?

Ik ben het random haasje

Nadat ik mezelf twee dagen wat tot rust had gemaand, pakte ik op maandag de telefoon en belde de GGD. Mijn eerste vraag was: “Is dit gesprek verplicht?” De dame van de GGD mompelde wat en vertelde me dat het niet verplicht was, maar dat ik er eigenlijk ook niet onderuit kon. Ze moesten nu eenmaal toezicht houden. Ze vertelde me ook dat dit onderzoek steekproefsgewijs gedaan wordt. Het is dus niet zo dat de gemeente mijn ‘zaak’ heeft uitgekozen, maar ik ben gewoon het random haasje.

Ik legde uit dat ik nogal paniek had gekregen van de brief, omdat ik altijd te goed wordt ingeschat bij dit soort gesprekken. Dat was uiteraard allemaal niet nodig, maar dat soort dingen helpen niet, als je die tegen mij zegt. “Het gaat niet om jou, maar om je begeleider. We willen weten of de begeleiding goed is. Gaat het door? Is er een plan? Dat soort vragen.” Ehm, oké, die vragen kan ik toch wel zelf beantwoorden, vond ik. En trouwens, als het om mijn begeleider gaat, ga dan lekker met hem praten en laat het niet mij een uur begeleiding kosten, maar nee, het moest een gesprek met ons samen worden.

Ik stelde aan de dame van de GGD voor om maar gelijk een afspraak te maken. “Heeft u inzicht in de agenda van uw begeleider?” Ha, leuke vraag. Nee, natuurlijk niet. Maar daar zat één van de pijnpunten voor mij: dit zou tijdens één van mijn begeleidingsmomenten moeten. Ik kon er niet een uurtje extra voor plannen, want dan zou ik boven mijn door de gemeente toegekende uren uit gaan komen. “Dus daar baal ik van. Dit kost mij een uur begeleiding.” Dat snapte ze, maar je raadt het al: niks aan te doen en de GGD ging niet ineens een uur begeleiding vergoeden.

We maakten een afspraak. Ik bracht mijn begeleider op de hoogte, die hier ook nog nooit van had gehoord. Maar ja, wat moet dat moet. De afspraak staat en nee, het is natuurlijk allemaal niet nodig *kuch*, maar ik heb er dikke stress voor.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

19 gedachten over “Pgb-toezicht door de GGD

 1. Lekker ook…. “het is niet verplicht, maar je kunt er eigenlijk niet onderuit”…. Zeg dan gewoon “ja, het is verplicht”. As je het gesprek al gehad hebt, hoop ik dat het is meegevallen en anders wens ik je sterkte met het gesprek ( en hoop ik dat het mee zal vallen, uiteraard ).

  Geliked door 1 persoon

  1. Als ik echt keihard had gezegd dat ik niet wilde, hadden ze me denk ik niet kunnen ‘dwingen’, maar het kwam er eigenlijk op neer dat ik geen keus had.

   Like

 2. Aargh, als ik het lees word ik al geïrriteerd. Wat een onnodig gedoe allemaal. En inderdaad: waarom kunnen ze dan niet gewoon meteen met je begeleider communiceren in plaats van jou onnodig te belasten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bijzonder want het is een ‘controle’ wat jij vindt van de begeleiding. Oftewel of het PGB-geld daadwerkelijk aan goede zorg besteed wordt. In de PGB-Wlz mag daar de begeleiding juist niet bij zijn want dat kan een cliënt beïnvloeden. Die durft dan misschien niet eerlijk te zijn als de zorg / begeleiding niet goed is. Dit soort gesprekken zijn het gevolg van de PGB-fraudes van jaren terug. Op zich wel goed dat gemeentes en Zorgkantoren controle bij cliënten doen of er echt zorg geboden wordt waar cliënt iets aan heeft.

  Like

  1. Ik vond het ook wel bijzonder dat mijn begeleider erbij moest zijn. Als ik zou willen zeggen dat ik de begeleiding helemaal niks vind, werp je daarmee toch juist een enorme drempel op?

   Like

 4. Dat er goed toezicht op moet zijn is wel duidelijk, de PGB regeling is helaas óók nogal fraudegevoelig. Het is tóch al een dure optie vanwege wéér nieuwe “lagen er tussen”. In veel gevallen zal dat toezicht geen stress geven bij jou helaas wel omdat het om psychische klachten gaat.

  Like

  1. Dat het fraudegevoelig is, wist ik heel naïef dus niet. Mijn begeleider zei dat toen ik het er met hem over had.

   Like

   1. Het is een regeling die zo snel mogelijk moet verdwijnen, het speelt slecht willende behoorlijk in de kaart én maakt de zorg onnodig duurder.

    Like

   2. Toch zou het voor mij wel heel fijn zijn als de regeling blijft bestaan. Anders kan ik mijn begeleiding niet meer betalen.

    Like

 5. Wat een gezeik en gedoe zeg. Ik hoor bijna nooit goede verhalen over de GGD en deze valt daar ook onder. Hopelijk valt het allemaal reuze mee en weet je hierna dat je hier nooit meer stress over hoeft te hebben!

  Geliked door 1 persoon

 6. Het is niet verplicht, maar het moet wel. Ja, bekende taal vanuit de GGD. Ik denk wel dat het enorm mee zal vallen, alleen de weg ernaartoe is gewoon (soory voor het woord) kut. Hoop dat alles verder rustig en fijn verloopt!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik stel voor dat je, als je binnen 5 jaar weer het ‘random haasje’ bent (op zich een prima naam voor een kerstgerecht!), je zegt ‘Joe, trek maar een ander uit jullie ballenbak, ik doe niet mee’.

  Like

  1. De ballenbak is niet zo groot, zeiden ze, dus dan is de kans groot dat je aan de beurt bent. Ehm… volgende keer bedank ik voor de eer hoor.

   Like

Reacties zijn gesloten.