Boekenpraat: De verborgen geschiedenis van ons (Jessi Kirby)

Het verhaal

De achttienjarige Liv wordt wakker in een ziekenhuisbed. De mensen die aan haar bed zitten herkent ze als haar vader en haar moeder. De vriendin die komt, herkent ze ook. Maar de jongen die met haar vriendin mee is gekomen, heeft ze nog nooit gezien. Toch?

Liv heeft een ernstig verkeersongeluk gehad en als ze wakker wordt uit haar coma blijkt ze een deel van haar geheugen kwijt te zijn. De laatste vier jaar van haar leven lijken verdwenen. De weg in de stad kan ze nog vinden en oude vriendinnen kent ze ook nog, net als haar familie, maar de jongen die zegt haar vriendje te zijn, herinnert ze zich niet.

Alle mensen om haar heen proberen Liv te vertellen wie ze nu is en wie ze de afgelopen vier jaar was. Maar hoewel Liv zich niets meer kan herinneren, voelt ze één ding wel: er klopt iets niet in de verhalen. Daarom gaat ze opnieuw op zoek naar zichzelf en naar de mensen die in haar leven passen. Een foto die ze vindt, helpt haar daarbij.

Mijn mening

Leven met geheugenverlies
Jessi Kirby laat in ‘De verborgen geschiedenis van ons’ zien hoe het is om te leven met geheugenverlies. Ze heeft daarbij aan de kleinste details gedacht. Zo weet Liv bijvoorbeeld na haar ongeluk niet meer hoe ze een auto moet besturen en weet ze niet dat sommige mensen in de afgelopen jaren uit haar leven verdwenen zijn. Het zijn dit soort details die het boek voor mij heel geloofwaardig maakten. Er is echt aan alles gedacht.
Kirby schrijft daarmee niet alleen een mooi verhaal, maar ook een verhaal dat de (vaak verborgen) impact van geheugenverlies door hersenletsel laat zien.

Zoektocht naar jezelf
Doordat Liv niet meer weet wie ze de laatste vier jaar is geweest, moet zij op zoek naar zichzelf. Ze probeert door de verhalen die anderen haar vertellen allerlei puzzelstukjes in elkaar te passen, maar merkt steeds meer dat ze iemand is die ze niet kent. Daarom moet ze zichzelf opnieuw leren kennen en als het waren opnieuw ‘uitvinden’. Die zoektocht beschrijft Jessi Kirby in dit boek op een heel ontroerende manier, zonder dat het zielig wordt gemaakt.
Het boek is een Young Adult en leest vlot.

Conclusie
In ‘De verborgen geschiedenis van ons’ heeft de achttienjarige Liv de hoofdrol. Zij heeft na een verkeersongeluk last van geheugenverlies en moet ontdekken wie zij was en wie zij nu is. Door haar geheugenverlies lijkt haar hele leven op losse schroeven te staan. Vriendschappen zijn veranderd en bovendien lijken de mensen om Liv heen verhalen te vertellen die niet met elkaar overeenkomen.
Jessi Kirby omschrijft in dit boek op een ontroerende manier de zoektocht van Liv naar zichzelf en laat de impact van geheugenverlies zien. Deze Young Adult leest vlot en is eenvoudig opgezet. Doordat Kirby rekening heeft gehouden met de kleinste details, ook als het gaat om het geheugenverlies van Liv, is het boek geloofwaardig. Hoewel ik de afloop wel al vrij snel kon voorspellen, was het toch een verhaal waar ik erg van heb genoten.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De verborgen geschiedenis van ons

Dit boek ook lezen?
Koop dit boek bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De verborgen geschiedenis van ons
Auteur:
Jessi Kirby
Vertaling: Carola Bijlsma
Uitgeverij:
HarperCollins
Genre:
Roman (Young Adult)
Pagina’s:
254

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: De verborgen geschiedenis van ons (Jessi Kirby)

  1. Mooi review, het lokt mij uit om nog gauw even naar de bieb te gaan en wie weet.
    volgens de catalogus op de biebsite is het nu aanwezig….

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.