
Om al het gezwijmel van de afgelopen week af te ronden, blik ik vandaag terug op 2022 als blogjaar. Wat werd er hier het meest gelezen?
2022 was het jaar van de ggz-soap
Aan het begin van 2022 kwam er een serie blogs online die ik de ggz-soap noemde. Die serie ging over mijn intake bij een grote ggz-instelling. Ik wilde daar behandeld worden voor mijn problemen met eten. Ze zijn daar gespecialiseerd in autisme, dus dat leek een perfecte plek. Maar toen bleek halverwege de procedure dat ze daar twijfelden aan mijn autisme en werd het hele verhaal nogal een soap. Die soap werd hier op Hoofdtaal het best gelezen. In de top tien staan ongeveer alle acht afleveringen uit die soap. Het trok volgens mij ook wat nieuwe bezoekers hierheen.
2022 op Hoofdtaal: de statistieken
Qua getallen ging mijn blog er dit jaar ietsje op achteruit. Vorig jaar was het aantal bezoekers ook best flink gestegen. Gek genoeg bleef die lijn doorzetten van januari tot maart en toen ineens in april (met de komst van het lekkere weer) gingen de maandcijfers naar beneden. Met de komst van de herfst gingen die ook weer omhoog, maar al met al zijn er dit jaar iets minder bezoekers op Hoofdtaal geweest dan vorig jaar. Ik had verwacht dat erg of jammer te vinden, maar ik heb er grappig genoeg geen enkel probleem mee. Ik heb een vaste groep bezoekers en af en toe komt er iemand anders voorbij en dat vind ik ook eigenlijk helemaal prima. Mijn trouwste bezoeker hult zich in anonimiteit, maar is ongetwijfeld mijn moeder;).
De vijf best gelezen blogs van 2022
Bovenaan in de statistieken staat mijn homepage. Logisch, want daar kom je als eerste terecht. Op nummer twee staat de pagina waarop ik me voorstel. Daarna wordt het interessanter, want daar keek ik naar de vijf best gelezen blogs. Dit zijn ze, inclusief linkje.
1. De ggz-soap
Bijna de hele top-vijf wordt gedomineerd door blogs over de ggz-soap. Omdat dat toch wat saai linken wordt, link ik hier naar de laatste blog in de serie. In die blog zijn de links te vinden naar de eerdere blogs.
2. Autisme – Als ik het eerder had geweten
Deze blog schreef ik naar aanleiding van een vraag. Iemand vroeg me namelijk onder een blog: “Wat als je je diagnose autisme eerder had gekregen?” Ik vond dat een interessante vraag en besloot er een blog over te maken. Ik geef mijn gedachten weer en concludeer uiteindelijk dat het voor mij goed is zoals het is gelopen.
3. Arbeidsongeschikt – Eerlijk over geld
In deze blog vertel ik eerlijk over hoe ik omga met mijn inkomsten en uitgaven. Toen ik geen salaris meer kreeg, maar in plaats daarvan overging naar een WIA-uitkering, ging ik er ruim achthonderd euro per maand op achteruit. Dat was geen bedrag dat ik eerder spaarde en toch kom ik nog steeds rond. In deze blog legde ik uit hoe ik dat doe.
4. Juf en autisme: niet meer voor de klas
Deze blog kwam al gelijk op de dag van publicatie heel hoog in de jaarstatistieken terecht. Dat kwam omdat hij een aantal keer gedeeld werd door ‘bekende autisten’ op Twitter. Het is een blog die ik schreef naar aanleiding van therapie. Mijn psycholoog lijkt te denken dat ik op een dag wel weer les kan geven, maar mijn antwoord is dat ik dat niet meer ga doen. Voor de klas gaan is voor mij echt geen optie meer. Ik vond en vind het altijd moeilijk om dat uit te leggen, maar in deze blog lukte het me.
5. Even slikken: 1-3 jaar therapie
Deze blog was eigenlijk een vervolg op de ggz-soap. Nadat ik eindelijk was ‘goedgekeurd’ én zelf had besloten het traject aan te gaan, bleek namelijk dat het geen ‘snelle therapie’ zou zijn. Ik had stiekem gehoopt op een half jaartje therapie, zoals dat bij mijn hypochondrie was gegaan, maar helaas bleek het hier een beetje anders te liggen. Ik vond dat nogal slikken.
Dankjewel!
Zonder lezers zou Hoofdtaal ook bestaan, want zonder lezers zou ik nog steeds willen schrijven. Maar toch zal iedereen begrijpen dat het wel erg leuk is dat mijn schrijfsels ook door mensen worden gelezen. Daarom een dikke dankjewel aan jou, mijn lezer. Dankjewel dat jij hier dit jaar las.
Mooi moment van stilstaan, herkenbaar ook.
Fijn dat ik hier mee mag lezen, ik hoop dat
het nieuwe jaar je veel moois brengt.
Fijne jaarwisseling!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik moest erg gniffelen om die opmerking over je moeder 😀
Op een mooi nieuw (blog)jaar!
Ik reageer niet altijd. Lees het wel altijd.
Nou ja: de boekenreviews niet dan 😉
LikeLike
Voor de boekenreviews is er een ‘ander publiek’ dan voor de hersenspinsels. Dat weet ik en dat is prima;).
LikeLike
LOL. Ik moet glimlachen om je trouwste bezoeker die je moeder is. Dat is typerend voor moeders : ))
LikeGeliked door 1 persoon
Graag gedaan! Bij mij heeft Lezen voor de Lijst zelfs de homepage verslagen. Verder is dat niet iets waar mensen op googlen hoor 😉 Fijne jaarwisseling, en blijf gerust een dagje binnen – doe ik ook!
LikeLike
Ik zie dan van die wanhopige scholieren voor me die daarnaar zitten te zoeken en die heel blij op jouw blog uitkomen.
LikeGeliked door 1 persoon
🥰☺️
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben blij dat je je blog aan WordPress gekoppeld hebt, anders had ik je misschien wel nooit gevonden! En dan had ik vooral die ggz-soap inderdaad enorm gemist, maar ook je andere schrijfsels. Ik wens je een hele fijne jaarwisseling, Naomi, en zal ook volgend jaar tot je vaste bezoekers horen, vermoed ik 😉
LikeLike
Leuk, welkom!
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad schrjven de meeste bloggers echt voor zichzelf. Ik ook maar tóch zijn de reacties heel belangrijk en ze voegen echt iets toe doordat de eigen mening toetsen, de reacties zijn eigenlijk een soort klankbord die je soms ook andere kanten laten zien van “waar je het dan ook over hebt”.
LikeLike
Dat heb ik precies hetzelfde. Het hoeft niet, maar is toch wel héél erg leuk.
LikeLike
Een blog moet je voor jezelf doen, alle blogs die voor anderen of voor geld geschreven worden houden er vroeg of laat mee op. Ik herinner me reacties op bepaalde blogs die ik schreef, ook de jouwe;) Volgens jaar mijn blog in een overzicht.
LikeGeliked door 1 persoon