Aankomen zien als goed teken

Meer dan twintig kilo kwam ik aan en ik had er maar een jaartje voor nodig. Het is bijna een prestatie. Ik vond en vind het niet leuk, maar mijn huisarts leerde me dat ik het aankomen moet zien als een goed teken. Een goed teken? Ja, een teken van herstel.

Nogal wisselende gedachten

Ik schreef een poosje geleden dat ik nogal wisselende gedachten heb over mijn toegenomen gewicht. Zo vind ik mezelf meestal niet eens zozeer te dik, maar weet ik dat ik wel te zwaar ben. En daar komt bij dat ik het idee heb dat mijn te hoge gewicht ongezond is en dat wil ik niet.

Toen ik bij de huisarts was voor mijn driemaandelijkse afspraak stond ook mijn gewicht op het lijstje met vragen. Ik wilde vooral weten of het aankomen echt van mijn medicijnen kon komen en hoe dat dan verklaard kon worden. Als ik van mijn medicijnen meer zou gaan eten, zou ik het snappen, maar dat was niet het geval. Met het eetpatroon waar ik eerder mee afviel, was ik nu aangekomen. Waar gaat het dan fout?

Mijn huisarts over aankomen door medicatie

Mijn huisarts legde uit dat aankomen inderdaad een veelgehoorde bijwerking is bij mijn medicijnen. Mijn vraag hoe dat dan kon, kon hij gelukkig ook beantwoorden. Hij zei iets over een verschoven hormoonbalans en allerlei andere zaken die anders gaan werken in je lichaam, waardoor je kunt aankomen.

Maar er was meer. Ik was vijf jaar geleden twintig kilo afgevallen en nu ben ik weer terug op het gewicht van toen. Was dat niet juist een goed teken?

Aankomen zien als gezond teken

Alles in mij was het natuurlijk helemaal niet eens met die gedachte. Hoe kon ik mijn te hoge gewicht nu zien als een goed, gezond teken? Maar mijn huisarts legde uit dat het afvallen misschien ook niet helemaal gezond was geweest. Afvallen is een teken van stress en zeker bij mij lijkt dat wel meegedaan te hebben met afvallen. Ik werkte in die tijd nog en de kilo’s vlogen eraf. Niet gek, want ik werkte, sliep en at. Maar ik at wel veel te weinig. Dus ja, dat ik ben afgevallen toen is niet zo gek. Dat stress meespeelde, geloof ik ook graag.

Nu laat mijn lichaam zien dat er weer meer rust is, legde mijn huisarts uit. Door die rust stopt mijn lichaam met afvallen en kwam ik weer aan. In die zin kon ik het dus juist zien als een goed teken, vond hij. Er is meer rust.

Dat er meer rust is, klopt zeker.
Dat dat terug te zien is in mijn gewicht, vind ik misschien niet altijd leuk, maar is denk ik wél waar. En in die zin moet ik dus juist heel blij zijn met al die extra kilo’s. Ze laten zien: ik ga de goede kant op met mijn hoofd. En eh, er was nog iets. Ik ben best wel gefocust op mijn gewicht. Mijn huisarts legde uit dat ik dat niet moest doen. Het komt inderdaad vooral door de medicijnen en daar is weinig aan te doen. Zijn advies was dus om er niet op te focussen. En tja, dat is een moeilijke opdracht voor me, maar wel één die zeker het proberen waard is. Dus: ik kwam ruim twintig kilo aan en dat betekent dat het goed met me gaat. En ik ga er niet op focussen.
Klinkt eigenlijk best goed.

Nu de praktijk nog…

8 gedachten over “Aankomen zien als goed teken

 1. Het hangt er inderdaad vanaf hoevéél je destijds onder een normaal gewicht zat of je dit kunt accepteren als “het gaat goed met me”. Was je toen 5 kg. te licht zal die 20 kg moeilijker te aanvaarden zijn dan wanneer je 15 kg te licht was.

  Like

  1. Helaas heb ik nu wel echt een ongezond gewicht, volgens mijn BMI, maar het is niet zo dat ik richting de Amerikaanse tv-series ga waarin mensen uit hun bed getakeld worden;).

   Like

   1. Dan meer eerst wat het belangrijkst is, mijn BMI is ook niet helemaal in orde maar zit lekker in m’n vel, beter dan toen ik aan de onderkant van de BMI hing.

    Geliked door 1 persoon

 2. Bij die 20 kg zit ingetwijfeld ook een deel spiermassa. Je loopt en fietst nu veel meer dan 5 jaar geleden. Succes met de praktijk!

  Like

 3. Ik ben blij dat je iets schrijft over aankomen door medicijnen, en dat dat niets met meer eten te maken heeft (of hoeft te hebben). Aankomen wordt vaak gezien als ‘eigen schuld’ of ‘gebrek aan discipline’, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.