Boekenpraat: Help! Herrie in huis (Mirjam Schippers)

Het verhaal

Fenna woont na de bruiloft van haar vader in het nieuwe huis, samen met haar nieuwe gezin. Ze moet er erg aan wennen om met z’n negenen in één huis te wonen. En nu tante Naomi de moederrol op zich neemt, realiseert Fenna zich soms juist des te meer dat ze haar eigen moeder mist.

Ook Fleur moet wennen aan de nieuwe gezinssamenstelling, nu haar moeder met oom Julian is getrouwd. Zij vindt het grote gezin wel gezellig, maar vergeet soms om tijd te besteden aan haar (nieuwe) broertjes en zusjes. Ze is namelijk in haar hoofd druk bezig met Juda. Al bijna twee jaar draaien ze om elkaar heen en net nu Fleur dacht te weten dat ze niet verliefd meer is op Juda begint ze daar toch aan te twijfelen. Hij is toch wel erg leuk…
Daarnaast is Fleur druk met haar bijbaantje en als haar ouders met groot nieuws komen, vraagt ook dat ruimte in Fleurs hoofd. Soms weet ze zelf even niet meer waar ze als eerste aan moet denken.

Mijn mening

Een deel in de serie ‘Samen!’ voor tienermeiden
‘Help! Herrie in huis’ is het derde deel in de serie ‘Samen!’ van Mirjam Schippers. In dit deel zijn Julian en Naomi getrouwd en daarmee zijn Fenna en Fleur nu officieel stiefzusjes. Ze wonen in hetzelfde huis, samen met alle broertjes en zusjes en het is een drukte van belang.
In dit deel speelt de twijfel van Fleur over haar gevoelens voor Juda een grote rol. Verder is er -net als in de andere delen van de serie- veel aandacht voor het alledaagse leven van Fenna en Fleur en daarmee is het opnieuw een heerlijk herkenbaar boek geworden voor (christelijke) tienermeiden.

Het reilen en zeilen van een groot, samengesteld gezin
Naast de gewone alledaagse dingen is er in ‘Help! Herrie in huis’ aandacht voor de dingen die komen kijken bij het wonen in een groot, samengesteld gezin. Mirjam Schippers besteedt aandacht aan de gevoelens van met name Fenna, die soms best moeite heeft met de nieuwe samenstelling van het gezin. Ook komt -net als in de eerste twee delen- rouw in het verhaal verweven voor, als de meiden hun overleden ouder missen. Opnieuw erg sterk gedaan: niet opgelegd, maar gewoon in het dagelijks leven verweven. Ik denk dat voor meiden in samengestelde gezinnen dit boek zeker een meerwaarde kan hebben en dat zij zich kunnen herkennen in de ‘struggles’ van Fenna en Fleur.

Conclusie
‘Help! Herrie in huis’ van Mirjam Schippers is het derde deel in de serie ‘Samen!’ In dit deel wonen Fenna en Fleur in hetzelfde huis, na het huwelijk van hun ouders. Ze zijn nu officieel stiefzusjes. Mirjam Schippers laat zien dat het leven in een groot, samengesteld gezin heel gezellig en liefdevol kan zijn, maar besteedt in ‘Help! Herrie in huis’ ook aandacht aan de moeilijke kanten van het wonen in een samengesteld gezin. Daarnaast is er -net als in de eerdere delen- aandacht voor allerlei alledaagse, heel gewone bezigheden.
Deze Young Adult zal voor veel (christelijke) tienermeiden heel herkenbaar zijn. Ze zullen het dagelijks leven herkennen: de gang naar school, de verliefdheden, enz. Op een mooie manier verweeft Mirjam Schippers de moeilijkere zaken tussen de luchtige dingen door. Een roman die makkelijk en snel leest, waarin je wordt meegezogen in de levens van Fenna en Fleur. Absolute aanrader voor tienermeiden (en voor geïnteresseerde volwassenen natuurlijk).
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Help! Herrie in huis

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Help! Herrie in huis’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Help! Herrie in huis – Samen! 3
Auteur:
Mirjam Schippers
Uitgeverij:
De Banier
Genre:
Christelijke roman (Young Adult)
Pagina’s:
320

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat: Help! Herrie in huis (Mirjam Schippers)

 1. Ik ben benieuwd naar het volgende deel! Weer 100% met je recensie eens. Gewoon goed geschreven, veel verschillende thema’s er in verwerkt, zonder dat het gemaakt is. Ook de bijbaan van Fleur, het rassisme dat een vriendin van Fenna beleefd, en nog heel veel meer. Volgens mij een boek waar veel kinderen (niet alleen christelijk en niet alleen in een samengesteld gezin) een hoop herkenning in kunnen vinden.

  Like

  1. Ik ben zelf ook heel benieuwd naar het volgende deel. Duurt niet meer zo heel lang, geloof ik, voor die uitkomt.

   Like

 2. Dit klinkt ook als een serie voor jongeren die even geen zin hebben in de grootse dramatiek van veel YA- en volwassen boeken, maar wel lekker willen lezen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.