Boekenpraat: Als ik jou was (Lynn Austin)

Het verhaal

Flaptekst (weergegeven omdat ik bang ben anders te veel van het verhaal weg te geven):
1940. Eve en Audrey ontmoeten elkaar op het Britse Wellingford Hall, waar de moeder van Eve werkt als kamenierster voor de moeder van Audrey. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, vertrekken ze samen naar Londen om daar aan het werk te gaan als ambulancechauffeurs. Audrey vindt liefde bij een Amerikaanse soldaat, terwijl Eve hoopt op een toekomst met Audreys broer. Maar de oorlog dwingt beide meisjes om een levensveranderende beslissing te nemen.

1950. Weduwe Audrey wil samen met haar zoontje een nieuwe start maken bij haar schoonfamilie in Amerika, die ze nog nooit heeft ontmoet. Bij aankomst ontdekt ze echter dat iemand al haar plaats heeft ingenomen: haar vroegere vriendin Eve.

Mijn mening

Mooi verhaal over de Tweede Wereldoorlog
Een deel van ‘Als ik jou was’ speelt zich af in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eve en Audrey strijden daar zij aan zij hun eigen strijd, want zij zetten zich in als ambulancechauffeurs. Zeker voor Audrey, die opgroeide in hogere kringen, is dat een hele stap.
Dit gedeelte van het boek beschrijft op een mooie, indringende manier de angsten van de Engelsen als het luchtalarm ging en als ze uren in schuilkelders zaten. Een spannend, historisch gedeelte in het verhaal dat me zeer aansprak.

Een boek met een hoog ‘romangehalte’
Het deel van het verhaal dat zich afspeelt in 1950 heeft een hoog ‘romangehalte’. Eve heeft ervoor gekozen om zich voor te doen als Audrey, maar als Audrey dan op het toneel verschijnt, wordt de situatie wel erg ingewikkeld. In sneltreinvaart laat Lynn Austin vervolgens in een aantal dagen een heleboel gebeurtenissen plaatsvinden. Dat geeft het boek een hoog ‘romangehalte’ en laat het verhaal wat van zijn geloofwaardigheid verliezen. Het is een verhaal over rouw, doorzetten en vergeving, maar ik had liever gezien dat het stukje over vergeving en de strijd rondom alle leugens beter was uitgewerkt en dat er in het boek en in de verhaallijn meer tijd voor was genomen. Mijns inziens zou dat meer recht hebben gedaan aan het verhaal en de personages.

Conclusie
‘Als ik jou was’ van Lynn Austin speelt zich af voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland en in 1950 in Amerika. Eerst volg je de strijd van vriendinnen Eve en Audrey als zij zich als ambulancechauffeurs inzetten in het leger. Na de oorlog neemt Eve de identiteit van Audrey aan. Totdat Audrey op het toneel verschijnt en alles wel heel ingewikkeld wordt.
Beide verhaallijnen zijn interessant, hoewel het verspringen in de tijd in het begin even lastig voor mij was tijdens het lezen. De verhaallijn na de oorlog had wat mij betreft anders uitgewerkt kunnen worden, waarbij er meer tijd was genomen voor wat zich afspeelt. Dat zou het verhaal ook geloofwaardiger hebben gemaakt. Al met al een mooi boek over hoop, rouw, vergeving en vriendschap, dat hier en daar wat meer aandacht verdiend had wat mij betreft.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Als ik jou was

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Als ik jou was’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Als ik jou was
Auteur:
Lynn Austin
Vertaling: Connie van de Velde
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
431

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Als ik jou was (Lynn Austin)

  1. Ik heb het ook gelezen en inderdaad, soms wat oppervlakkig, maar wel mooi om te lezen.
    Er is een vervolg : “Alles wat ik wens”

    Like

Reacties zijn gesloten.