Boekenpraat: Zo simpel moet het soms zijn

Het is inmiddels geen nieuws meer: 2022 was het jaar van de langste leesdip ooit. Ik las wel elke dag, maar meestal niet meer dan een paar pagina’s. Daar kwam verandering in toen ik mijn kerstboek las. En toen deed ik iets waar ik mezelf nogal mee verbaasde: ik plunderde allemaal boeken met hartjes op de rug bij de bieb…

Doe mij maar een thriller of een historische roman

De meeste boeken die ik lees, vallen in de genres thriller of historische roman. Bij een historische roman gaat het dan meestal om boeken die zich afspelen rond de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft mijn interesse en ik lees er graag boeken over. Thrillers lees ik ook veel, want over het algemeen weten die me zo lekker in beslag te nemen, zodat mijn hoofd even niet aan mijn eigen dingen hoeft te denken.

Feelgood lezen

Ik lees maar zelden romans die in het genre feelgood vallen. Heel simpel: dat soort boeken liggen me over het algemeen niet. Ik vind ze te voorspelbaar en hoewel ze makkelijk lezen, vind ik ze vaak niet geweldig.

Toch lag er ineens een stapel met zes boeken in het genre feelgood in mijn kast. Dat kwam allemaal door mijn kerstboek. Dat was zo’n simpele, heerlijke feelgood en ik merkte dat dat boek zó makkelijk las dat ik mijn leesdip vergat en er in sneltreinvaart doorheen ging. Dat wilde ik vaker. Omdat op dat moment mijn biebboeken ook op waren, was ik toe aan een nieuwe voorraad en ik reserveerde een aantal boeken.

Bij het reserveren had ik erop gelet dat het christelijke romans waren. Dat was waar ik zin in had. Pas toen ik de boeken ophaalde, zag ik dat ze ook allemaal in het genre feelgood vielen. Oeps, wilde ik dat wel lezen?

En ze leefden nog lang en gelukkig

Ik besloot dat dit precies was wat ik nu wilde lezen. Feelgood is een nogal simpel concept, als je het mij vraagt:
– Twee mensen hebben een probleem.
– De twee mensen met een probleem komen elkaar tegen en worden verliefd.
– De liefde is onmogelijk/moeilijk/ingewikkeld/noem maar op.
– De tortelduifjes fladderen een tijd om elkaar heen.
– Alles komt goed tussen de twee tortelduifjes (en het is christelijke feelgood, dus daar zit dan een geestelijke les in).
– Individuele problemen worden ook opgelost.
– En ze leefden nog lang en gelukkig.

Mwa, niet helemaal mijn soort boek, maar soms even precies zo simpel als ik nodig heb. De komende tijd ga ik de boeken lezen en verschijnen de recensies. We zullen zien of mijn voorspellingen kloppen…

11 gedachten over “Boekenpraat: Zo simpel moet het soms zijn

 1. Eh…. Ja… Meestal is dat het concept bij zulke romans, maar soms kan dat een goed gevoel geven om te lezen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Haha, ik herken de ergernis helemaal. Maar meestal zijn het bij mij niet speciaal christelijke boeken, dus is er nog niet eens een boodschap in ;).
  Soms lees ik ze wel graag, als de personages toch nog een beetje geloofwaardigheid hebben (als ze vb constant benadrukken hoe bloedmooi en knap ze wel niet zijn, haak ik af) en het verhaal nog wat verrassing laat in de uitwerking.

  Geliked door 1 persoon

 3. Feel good is ook niet echt mijn genre… het typische… en ze leefden nog lang en gelukkig… heel voorspelbaar en toch kan ik het niet laten om af en toe eens eentje te lezen. Een guilty pleasure 😉

  Like

 4. Ik lees ze wel graag tussendoor, om even mijn hoofd leeg te maken na een wat ingewikkelder boek. Overigens vind ik het eigenlijk wel maf dat die christelijke romans altijd van die feelgood boeken zijn, er lijkt geen christelijke literaire roman te bestaan…

  Like

  1. Je hebt ook christelijke historische romans, die vind ik niet altijd feelgood. En ik merk dus nu dat ik het ook heerlijk vind om feelgood te lezen. Lekker makkelijk, zonder na te denken, want als je een stukje ‘mist’, kun je het verhaal ook nog wel volgen.

   Like

 5. Vroeger gebruikte ik dat soort boeken om in bed te lezen, daar voel ik makkelijk bij in slaap het het was niet erg als het boekje uit m’n handen op de grond viel. Daat gebruik in nu de TV voor op de timer.

  Like

  1. En als je in zo’n boek een stukje mist omdat je niet meer wist waar je was gebleven, mis je ook eigenlijk niks;).

   Like

 6. Als ik dit lees, zou ik je toch ook aanraden om een paar recente Jill Mansell’s de kans te geven. Daar zit weliswaar geen geestelijke les in, maar wel een maatschappelijk thema (denk aan pleegzorg, orgaandonatie of Stichting Ambulancewens). Verder voldoet het helemaal aan je lijstje, dus ik denk dat het best een schot in de roos kan zijn. Begin maar bij Je bent geweldig 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.