Pgb-toezicht door de GGD (2)

De GGD had mij in een steekproef gekozen om mijn persoonsgebonden budget (pgb) te controleren. Dat betekent dat zij in een gesprek zouden komen kijken hoe ik het geld uitgeef en of mijn zorgverlener en ik ons aan de afspraken houden. Ik zag nogal tegen dat gesprek op, maar ‘eindelijk’ was het moment dan daar: de GGD kwam op bezoek tijdens een begeleidingssessie.

Ik heb hier geen zin in!

Volgens de GGD was zo’n controle niet verplicht, maar ik kon er ook niet echt onderuit, dus uiteindelijk had ik er maar in toegestemd. Wel had ik tijdens het maken van de afspraak al aangegeven dat ik het niet prettig vond en dat ik het spannend vond. Ik was bang dat ik weer te goed ingeschat zou worden, zoals altijd. Dat (b)leek deze keer niet zo van belang, want het ging nu echt om controle van de praktische zaken. Men wilde kijken of die op orde waren.

Toen mijn begeleider me kwam halen voor het gesprek, was de dame van de GGD nog niet aanwezig. Ik kon dus heerlijk mijn gespannen zelf zijn en riep uit: “Ik heb hier geen zin in!” Dat hoefde ook niet, vond mijn begeleider. O, oké. Kom maar door met die GGD dan.

Waarom ik het haasje was

Toen de vrouw van de GGD binnenkwam, legde ze eerst uit waarom het onderzoek bij mij gedaan werd. Ik was het random haasje, wist ik inmiddels, maar toch zat het me niet lekker. De vrouw legde uit dat het aantal pgb’s in mijn gemeente maar klein is, dus ja, dan ben je al snel aan de beurt. “O, dus dan zitten we hier volgend jaar weer?” vroeg ik me vertwijfeld af. Ze beloofde me dat dat niet zou gebeuren, want dat zou redelijk zinloos zijn. Nou, dat scheelt dan weer.

Nutteloos onderzoek

Vervolgens begonnen de vragen die moesten aantonen of de geboden hulp goed wordt gegeven. Het waren van die vragen waarvan ik dacht: serieus?! Allemaal vragen waarvan de antwoorden voor mij volkomen logisch waren. Een kleine greep uit het vragenassortiment:
– Waarom heb je een pgb aangevraagd? Lees je stukken, daar staat het gewoon in.
– Waarom wil je je begeleiding bij deze praktijk? Opnieuw: staat in je stukken.
– Welke opleiding heeft mijn begeleider gedaan? Ehm, lijkt me logisch toch?!
– Is er een plan waaruit wordt gewerkt? Nee joh, de gemeente gaf zomaar een pgb af. Duhu.
En meer van dat soort vragen die naar mijn idee allemaal zinloos waren. Het hele gesprek was vragen naar de bekende weg.

Was het zo spannend als ik vooraf dacht? Nee, zeker niet. Aan het begin van het gesprek benadrukte de vrouw van de GGD namelijk (weer) dat dit gesprek verder niet van belang was voor het al dan niet verlengen van mijn pgb. Dat gaf mij rust.

Een week later zei ik tegen mijn begeleider: “Dat was echt heel zonde van de tijd hè.” Hij vond van niet. Hij snapte wel dat enig toezicht wenselijk was, maar ja, als alles op orde is, lijkt het inderdaad zinloos. Nou, oké dan.

Maar ik onthield vooral één ding: volgend jaar ben ik niet wéér het random haasje. Hoera!

13 gedachten over “Pgb-toezicht door de GGD (2)

 1. Op zich goed dat er controle is maar die vragen waarop ze zelf het antwoord al zouden kunnen invullen wanneer ze zich iets beter in jouw dossier zouden verdiepen zinloos. Ook zonde van het geld eigenlijk want niemand werkt voor niets. En dat terwijl je regelmatig in de media hoort dat er ergens voor tonnen of zelfs voor miljoenen fraude gepleegd wordt met zorggeld. Of sowieso de kosten van de zorg; mijn moeder had een telefonische afspraak met de neuroloog van 2 minuten en ik zag in haar dossier bij de verzekering dat er door het ziekenhuis Euro 540,00 in rekening werd gebracht. Maar gelukkig slaan ze je volgend jaar over. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo lijkt het me ook zinloos. Maar je weet niet, wat er geschoemeld wordt. Misschien zijn er ook mensen in begeleiding bij iemand, die ze nooit zien, of heel zelden, maar wel in rekening stellen, of bij iemand die er überhaupt niet voor opgeleid is. Je weet het niet. Maar of ze dat dan met deze controle en vragen boven water halen? Misschien wel, omdat ze persoonlijk voorbij komen. Zulke dingen passen ook niet in mijn denken, maar je verbaast je er soms over, wat anderen doen of durven. Helaas “boeten” de eerlijke daar voor. Enerzijds door de controles en anderzijds door het gemeenschapsgeld dat er voor uitgegeven wordt. Maar gelukkig, alles is in orde bij jou, en volgend jaar is die andere bij jou in de gemeente aan de beurt.

  Like

  1. Klopt, er wordt veel gefraudeerd, maar daar kom je op deze manier niet achter. En wat dat betreft is dit dus zinloos. En trouwens: dit gesprek is met begeleider en mij samen. Als wij samen zitten te frauderen, kunnen we ook samen het verhaal naar de GGD mooi maken en klaar zijn we. Volgens mij…

   Like

 3. Hm, controle op zich is goed, maar dan moet die persoon die het uitvoert zich wel verdiepen in dat wat ze gaat controleren en zich goed voorbereiden.
  En is dit tijdens een sessie wel op z’n plaats? Kan toch wel anders…

  Like

  1. Nee, dit hoort (mijns inziens) geen sessie te kosten. Volgens mij zou het er los van moeten staan, maar dat is kostentechnisch dan weer niet te doen.

   Like

 4. Op deze manier onderzoek is wél zinloos want áls jullie de boel op willen lichten ( en dat gebeurt inderdaad ) geven jullie natuurlijk héus de goede antwoorden. Dan wéét je wat ze willen horen . Als ze echt controle willen doen moeten ze nazoeken of de opgegeven opleiding klopt en of je ziektebeeld ook daar bekend maar dáár hebben ze jou niet voor nodig.
  Wat ze nú doen is het zelfde als het formulier dat je in het vliegtuig naar de VS in moet vullen en dan vragen krijgt als “heeft U terroristisch motieven om het land te bezoeken”… alsof er iemand met dát soort plannen daar “ja” bij zou invullen.

  Like

  1. Dit dus. Op deze manier is het heel zinloos. En ja, ik weet (inmiddels) dat er gefraudeerd wordt, maar daar kom je echt op deze manier niet achter.

   Like

 5. Ik krijg een deja vu van mijn gesprek met de gemeente over mijn begeleiding (WMO, dus ander zakje geld). Zouden die lui soms allemaal bij dezelfde cursus zitten ofzo?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.