Op zoek naar (vrijwilligers)werk ~ Administratieve functie

Tijdens mijn zoektocht naar (vrijwilligers)werk keek ik naar administratieve functies. Ik denk namelijk dat iets in de administratie goed bij me zou passen. Een zoektocht leverde heel wat vacatures op, maar of die nou zo geschikt waren voor mij vond ik nog maar de vraag.

Administratie is wel mijn ding

In eerste instantie had ik gezocht naar een baan waarbij ik boeken in kon spreken. Op één plek sta ik in de stemmendatabank, maar helaas leverde dat niet direct een opdracht op. Op andere plaatsen was het niets geworden. Ik wilde echter wél aan de slag, dus besloot ik de zoektocht naar vrijwilligerswerk uit te breiden en ook te kijken naar andere dingen.

Administratie leek me wel wat. Ik ben snel en handig met een toetsenbord. Hoewel ik geen officieel typdiploma heb, volgde ik wel een officiële typcursus (van mijn broer, een ‘oudje’) en ik kan ongeveer sneller typen dan praten. Bovendien heb ik qua administratie in huis alles zeer goed op orde, al zeg ik het zelf. Ik houd van overzicht en ik houd van dingen ordenen. Iets in de administratie leek me dus wel wat.

Administratie is meestal meer dan administratie

Op zoek naar een leuke (vrijwilligers)vacature kwam ik van alles tegen. Van baliemedewerker bij een bank tot administratief medewerker bij een verhuisbedrijf. Het klonk allemaal best leuk, totdat ik op de vacatures klikte. Administratie bleek in 99,9% van de gevallen namelijk veel meer te zijn dan alleen administratie.

In iedere vacaturetekst stond vermeld dat je de spil van het bedrijf bent. Verschillende afdelingen met elkaar verbinden, snel vragen van collega’s beantwoorden en meer van dat soort dingen. En kijk, dát zijn dingen waar ik dus niet zo lekker op ga.

Waarom ik niet ‘de spil’ wil en kan zijn

Tijdens het laatste jaar dat ik werkte, werkte ik voornamelijk op kantoor, als Intern Begeleider. Ik zal mezelf niet de spil van de school noemen, want dat was ik ook niet, maar ik werd wel gebruikt als manusje-van-alles. Niet kunnen inloggen in het systeem? Even intern een belletje naar Naomi en die lost het wel op. Vraagje over leerling X? Even Naomi intern bellen en die geeft gelijk wel antwoord. Leerling die je even de klas uit wilt hebben? Plant maar bij Naomi.

En dát is één van de dingen waarop ik stuk ben gelopen. Ik kon niet tegen die constante werkonderbrekingen. Ik vond het heerlijk om Intern Begeleider te zijn en ik hield ook (in tegenstelling tot veel anderen) van de administratieve taken die bij dat werk hoorden. Maar ik had er eigenlijk nooit tijd voor. Soms ‘blokte’ ik een paar uur in mijn planner om administratie te doen. Het kwam er nooit van, want ik werd altijd gestoord door (en van;)) collega’s met een vraag. Dat is niet alleen irritant, maar voor mijn autisme ook veel te veel schakelen.

Dat is jammer en dat is waarom ik op niet één van die administratie vacatures die ik zag, heb gereageerd. Ik vind het zo jammer dat je dan altijd gelijk ook telefoniste en vraagbaak moet zijn. Er moeten toch ook functies zijn waarbij je je gewoon echt op de administratie kunt storten? Ik heb het nog niet gevonden, maar ik blijf zoeken, want ik wil nog steeds heel graag iets gaan doen qua (vrijwilligers)werk.

25 gedachten over “Op zoek naar (vrijwilligers)werk ~ Administratieve functie

 1. Goed dat je alert bent op eventuele overbelasting. Er komt vast iets voorbij wat echt helemaal bij jou past. Het is al meer dan 10 jaar geleden en ik ging als vrijwilliger bij een verpleeghuis werken (telefoon en administratief), facturen opruimen en de telefoon aannemen. Ik werkte eerst als verpleegkindige dus leek logisch en leuk. Misschien dat het met vrijwilligerswerk te maken heeft maar binnen 6 maanden werkte ik geen 4 maar 24 uur en kwam er steeds iets bij. Dag lag ook aan mijzelf hoor ik kan en kon geen nee zeggen en mijn grens niet goed of zeg maar rustig niet aangeven. Bij aanvang ook niet op gelet en er als een stuiterend konijn mee begonnen. De moraal van dit verhaal: goed dat jij op voorhand al oplet en je grenzen aangeeft. Fijne dag!

  Like

  1. Zó herkenbaar dat geen nee kunnen zeggen. En ik kan ook heel enthousiast stuiterend ergens aan beginnen. Grenzen aangeven is dan zeker een ding, maar hierbij zie ik vooraf (gelukkig) al wel heel duidelijk waar het probleem ligt.

   Like

 2. Het lijkt me dat dat betaalde banen zijn. Ik denk dat je het moet zoeken bij verenigingen als penningmeester ofzo. Dat zijn beperkte uren.

  Like

  1. Klopt dat dat betaalde banen zijn, maar betaald werk is voor weinig uren eventueel ook een optie. Vandaar mijn zoektocht.

   Geliked door 1 persoon

 3. Bij veel bibliotheken werken ze met vrijwilligers voor de VoorleesExpress dan ga je iedere week met dat kind (vaak thuis) boekjes lezen en taalspelletjes doen. Zou dat iets kunnen zijn?
  Of als vrijwilliger bij de bieb de boeken terugzetten en aanspreekpunt zijn?
  En bij een administratieve functie waar je niet de spil bent, zat ik te denken aan een archief / archiveringswerk of zoiets.
  Gewoon even wat suggesties, die je ook allemaal weer mag vergeten als je het niks vindt. Ik hoop in ieder geval dat je iets vindt wat nu bij je past en waar je energie van krijgt!

  Like

  1. Die VoorleesExpress had ik ook gezien, maar voor mij is bij mensen thuis dan weer heel ingewikkeld. Ik heb inmiddels ander vrijwilligerswerk gevonden. Blog erover komt volgende week online.

   Like

 4. Ik kan me dat goed voorstellen, dat je niet ‘de spil’ wilt zijn. Ik zou ook liever wat ‘uit de wind’ zitten als het ware en gewoon ondersteunend op de achtergrond mijn werk doen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat goed dat je verder keek en verder dacht over de concrete belasting voor jou. Een manusje-van-alles zijn is vermoeiend en belastend en dan zou je weer terug bij af zijn. Misschien als vrijwilliger iets administratief doen bij de plaatselijke bibliotheek? Of bij een belangen- of sportvereniging?

  Geliked door 1 persoon

 6. Bij een bánk vrijwilligerswerk? Het moet niet gekker wórden. Eerst werken ze alle personeel de deur uit door ons alles zélf te laten doen en bank vestigingen op te heffen , dan laten ze ons óók nog betalen voor iedere druk op de knop en dán gaan ze nog voor vrijwillige werknemers?

  Like

  1. Bij de bank was niet vrijwillig hoor. Dat zou inderdaad gek zijn. Maar ik keek ook naar betaalde functies, omdat dat voor een paar uur eventueel ook een optie is.

   Like

 7. Ik heb ook wel vrijwilligerswerk achter een balie gedaan. Deur open doen, goedemorgen zeggen, mensen vertellen waar ze heen moeten. Maar dat waren dan ook de taken. Voor wat jij graag wil doen zou ik op zoek gaan naar een ondersteunende functie bij een non-profit-iets. Zorginstelling ofzo 😉

  Like

 8. Ik ken dat ja ze betalen je voor het 1 maar je doet er eigenlijk 2of 3. Ik reageer daar niet op en sowieso geen vrijwilligerswerk, als ik heel eerlijk ben ben ik bang dat je een terugslag gaat krijgen omdat je heel veel wil maar het nog niet kan. Er wordt ook best veel druk gelegd op vrijwilligers tegenwoordig. Ik hoop van harte dat je iets tegen komt wat echt vrijwillig is en je enorm veel goed gaat doen.

  Like

 9. Misschien iets van div-medewerker? Daar is structureren ook belangrijk voor en dat zijn vaak mensen die weer instromen, dus daar is ook vaak ervaring mee.

  Like

 10. Fijn dat je weet waar je grenzen liggen, want zo’n ‘spil’ in het bedrijf lijkt me inderdaad geen functie om weer mee te starten in jouw situatie.
  Gelukkig lees ik dat je inmiddels iets gevonden hebt!

  Geliked door 1 persoon

 11. Ben blij te lezen dat je iets vond! Leek me geen evidente zoektocht. Benieuwd naar je post! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 12. Jij zoekt vrijwilligerswerk….en komt bij een baliemedewerker voor een bank uit? Dat zou toch een gewoon betaalde baan zijn? Succes!

  Like

  1. Nee, bij de bank was betaald. Het was een site met van alles door elkaar, waar ik aan het zoeken was.

   Like

Reacties zijn gesloten.