Ik heb vrijwilligerswerk!

Het begon allemaal met een appje van een vriendin en het eindigde met concreet vrijwilligerswerk. Het is zover: ik ben weer aan het ‘werk’. En de foto verraadt het al een beetje, maar het is ook nog eens werk waar mijn juffenhartje sneller van gaat kloppen.

Het begon met een appje

In mijn zoektocht naar vrijwilligerswerk had ik al het één en ander geprobeerd. Ik had vooral gezocht naar iets om vanuit huis te doen, want dat leek me lekker veilig. Maar mijn huisarts herinnerde me eraan dat ik het onderwijs zo leuk vind en dat ik misschien iets moest zoeken ‘aan de randen van het onderwijs’. Bovendien vond hij dat het goed zou zijn om me weer onder de mensen te begeven.

Die wijze raad van de huisarts deelde ik met mijn vriendin. Zij is leerkracht en appte: Zou je het niet leuk vinden om iets bij mij in de klas te doen?

Er waren heel veel ja-maars

In eerste instantie leek me dat leuk, om iets bij mijn vriendin in de klas te doen. Ze had ook een concreet voorstel. Ik zou rekeninstructies kunnen geven aan kleine groepjes leerlingen. Dat klonk leuk, maar de ja-maars wonnen het.
– Ik kan niet weer voor de klas; is het dan wel verstandig om zoiets als vrijwilligerswerk te doen?
– Het is op een school en daar zijn ook collega’s en dat is eng.
– Wat als het niet lukt?
– Wat als ik helemaal niet meer uit blijk te kunnen leggen?
– Wat als ze veel meer van me verwachten dan ik nu kan? Straks vragen ze me om les te geven.

De volgende dag besprak ik het met mijn begeleider. Ik gooide alle ja-maars op tafel, maar kon ze ook allemaal tegenspreken.
– Dit gaat niet om een functie als leerkracht.
– Die collega’s zijn juist goed, want ik moest weer meer onder de mensen komen.
– Als het niet lukt, kan ik er weer mee stoppen. Het is niet voor niets zo laagdrempelig.
– Natuurlijk kan ik nog uitleggen.
– Ze kunnen me dat wel vragen, maar dan kan ik nee zeggen.

‘Sollicitatie’

Na die begeleidingssessie appte ik mijn vriendin dat ik het nog steeds heel eng vond, maar dat ik het wel wilde proberen. Ik had tegen mijn begeleider gezegd: “Ik voel geen enthousiasme. Ik vind het alleen maar eng.” Dat snapte hij en dat was prima, maar toch leek het ons allebei een goed idee om het een kans te geven. Mijn vriendin zou het met haar directeur bespreken.

Een week later had ik een gesprek met de directeur.
We bespraken met elkaar wat de verwachtingen waren.
En…we spraken af dat ik zou mogen komen, om te beginnen veilig bij mijn vriendin in de klas.
De directeur was net zo voorzichtig als ik: voorlopig eerst maar hooguit een uurtje in de week.

Nog steeds vond ik het eng, maar ik begon óók enthousiast te worden.

Aan de slag!

Een week na het gesprek met de directeur zat ik bij mijn vriendin in de klas om te bespreken wat ik precies zou gaan doen. Het werd heel concreet en met rekenboeken in mijn tas ging ik naar huis. Thuis bladerde ik nog eens door de boeken en nu het zo concreet was, kreeg ik de glimlach niet meer van mijn gezicht. Dit was leuk!

Een dag later ging ik voor het eerst aan de slag met een leerling.
Het voelde als vanouds.
En het was zó verschrikkelijk leuk!

Vol enthousiasme reed ik naar huis.
Nee, ik kan niet weer voor de klas, maar dit is nu en dit is goed en zó verschrikkelijk leuk!

24 gedachten over “Ik heb vrijwilligerswerk!

 1. Wat fijn om te lezen en goed van je begeleider dat alle ‘tegens’ onderuit gehaald konden worden. Hoop dat je er veel plezier én positieve energie uithaalt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel fijn voor je. Eindelijk iets waar je echt blij van wordt en dat geeft ook weer energie! Mijn advies (zelfkennis) loop niet te hard van stapel. Gewoon stapje bij stapje en vooral genieten! Succes.

  Like

  1. Dat te hard van stapel lopen is bij mij ook een risico, maar gelukkig zijn alle ‘voorwaarden’ goed en er zijn duidelijke afspraken, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.

   Like

 3. Als ik het goed begrijp is een soort bijles geven aan 1 leerling in een apart kamertje.
  Dat is mooi, want dan hoef je niet een volle klas te staan met alle nadelen van dien.

  Like

  1. Soms met één leerling en soms met een klein groepje, maar inderdaad niet in een volle klas. Dat zou ook niet lukken, denk ik.

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat geweldig, dit is wat ik ook een tijdje gedaan heb, nadat ik met vervroegd pensioen gegaan heb.
  Geniet er van!

  Like

 5. Wat fijn dat je iets gevonden hebt! En wellicht ook iets dat misschien minder energie kost op een bepaalde manier, omdat je lesgeven niet nieuw voor je is en die andere dingen wel.
  Klinkt ook goed, de grenzen die afgesproken zijn.
  Hopelijk levert het je veel voldoening en weer wat extra zelfvertrouwen op. Veel succes en plezier in ieder geval!

  Like

 6. oh wat fijn zeg! ik wens je heel veel plezier en voldoening. en wat zullen de kinderen blij zijn met die extra hulp.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.