Rust, reinheid en regelmaat

Eén van mijn psychologen heeft het vaak over rust, reinheid en regelmaat. Met rust zit het tegenwoordig bij mij wel goed en met reinheid is ook niets mis. Regelmaat heb ik ook, maar ik bedacht pas dat dat eigenlijk best bijzonder is, want dat is weleens anders geweest.

Rust

Qua rust zit het bij mij wel goed. Toen ik nog werkte, was rust ver te zoeken, maar inmiddels heb ik een leven met voldoende rust. In het begin van mijn jaren in de ziektewet was zelfs huishouden soms nog meer dan goed voor me was, maar inmiddels heb ik voldoende energie om zelf mijn huishouden te doen en mijn blog bij te houden en hobby’s te onderhouden én ik neem voldoende rust. Ik slaap elke nacht lang en ik doe ook elke middag nog een dutje. Met de rust zit het dus wel goed.

Reinheid

Bij reinheid moet ik altijd denken aan poetsen. Nu ben ik absoluut geen poetsgoeroe, maar het is bij mij schoon genoeg. Ja, er ligt stof op de plinten, want die neem ik niet wekelijks of maandelijks af, maar verder is het echt wel keurig onderhouden allemaal. Ik denk bij reinheid vooral ook aan een opgeruimd huis. Dat heb ik zeker. Ik word al onrustig als er bij wijze van spreken een boek op tafel ligt, dus ik ruim altijd alles gelijk weer op. Die reinheid zit dus ook wel goed.

Regelmaat

Qua regelmaat zit het ook goed. En dat is eigenlijk best verwonderlijk, bedacht ik pas. Ik was namelijk toen ik nog werkte iemand die wel hield van regelmaat, maar ook iemand die gek deed met dag- en nachtritmes. In werkweken was er best wat regelmaat, maar zodra het vakantie was (en liefst ook in de weekenden) legde ik mijn ritme om. Het was voor mij dan heel normaal om pas rond twee uur naar bed te gaan. Dan sliep ik gewoon heerlijk tot negen uur of later uit.

Toen ik pas weer keurig netjes om tien uur naar bed ging, bedacht ik opeens dat ik in de periode dat ik ziek thuis ben mijn ritme niet heb omgelegd en dat is dus eigenlijk best verwonderlijk. Ik ben van mezelf een avondmens en het had me niet verbaasd als ik mijn ritme had omgelegd en in die jaren dat ik thuis ben langzaam was overgegaan naar een nacht die duurde van drie tot tien uur. Maar zo is het niet gegaan.

Nu speelt ook wel mee dat ik nog altijd snel moe ben. Ik lig om uiterlijk elf uur op bed en tegenwoordig word ik pas ergens tussen acht uur en half negen wakker. Dat is later dan toen ik nog werkte, maar toch vind ik dat het nog een keurig ritme is.

Regelmaat zit bij mij in alles

Regelmaat zit bij mij niet alleen in mijn dag- en nachtritme, maar eigenlijk in alles. Ik heb niet één of ander vaststaand schema waar ik me per se aan moet houden, maar ik merk dat mijn dagen en weken een vast ritme hebben. De zondag is een vrije dag; maandag is voor huishouden; dinsdag is voor bloggen; woensdag is voor therapie; donderdag is voor wat overblijft aan taken en klusjes; vrijdag is voor vrijwilligerswerk en zaterdag is wasdag. De week heeft wat dat betreft dus wel een vast ritme.

Verder ga ik elke dag keurig een uurtje naar buiten en ook dat zorgt voor regelmaat. Ik heb het lange tijd ‘vanzelfsprekend’ gevonden dat ik die regelmaat heb, maar mijn psycholoog liet me zien dat het dat niet is, voor iemand die niet werkt. Toch ben ik heel blij dat ik die regelmaat wel heb. Ik ben nu eenmaal wat dat betreft gewoon heel ouderwets en ik doe het goed op rust, reinheid en regelmaat. Gewoon houden zo dus!

16 gedachten over “Rust, reinheid en regelmaat

 1. Klinkt goed! Ik heb ook behoefte aan regelmaat , maar wil ook wel eens zonder. Een dag geheel doen waar ik spontaan zin in heb. En dat lukt me niet zo. De regelmaat is soms te veel tot een ‘verplichting’ geworden. Spontaniteit mis ik wel. En ik weet niet hoe dat met jou is.

  Like

  1. Nee, bij die 3 R’s voel ik mij niet prettig.
   Mijn ex-man was een planner en dat vond ik niet prettig want ik houd juist van het onverwachte.
   Heerlijk dat iedereen anders is want wat zou de wereld saai zijn al we allemaal hetzelfde waren 😉😄

   Geliked door 1 persoon

  2. Bij mij is er denk ik weinig energie voor spontaniteit, maar die is zeker niet verdwenen. Er is in mijn weekritme ook wel ‘vrije ruimte’ en die kan ik gebruiken voor waar ik op dat moment zin in en/of puf voor heb. Ik zou niet zonder spontaniteit kunnen.

   Like

   1. Volgens mij vertoont jouw energielevel toch wel een steigende lijn dus ook met jouw spontaniteit zit het het wel goed.
    En zelf ben ik aan het werk met de R van reinheid omdat ik het voorjaar ruik dus wie weet ga ik later ook aan de gang met de 2 andere RRen 😃

    Like

   2. Er komt zeker steeds meer energie gelukkig! En dat voorjaar ruikt mijn reinheid ook een beetje;).

    Like

 2. Rust-Reinheid en regelmaat….
  Rust en regelmaat heb ik wel en als ik iets moet wijzigen in de regelmaat word ik onrustig.
  Toen ik werkte was dat allemaal ver te zoeken… met name rust: mijn hoofd werkte gewoon door…
  Reinheid moet ik aan werken eh daar regelmaat in aanbrengen?

  Like

 3. Ik plan niet, maak geen lijstjes.
  Heb wel aantal vaste dingen en daar haak ik van alles omheen.
  Moet ik ook weer eens tijd voor vrij gaan maken, haken.
  Misschien toch inplannen?

  Like

 4. Ik had vroeger ook in alles een ritme, maar dat heb ik nu wat meer losgelaten. Mijn huishouden doe ik als het moet, niet op een vaste dag. Ik kook waar ik zin in heb, niet een vaste dag voor bepaalde gerechten. Maar als mijn leven onrustig is val ik wel terug op dat oude ritme, om dat later weer los te laten als het weer rustiger is.

  Like

  1. Dat is denk ik een stap ‘verder’ dan ik ben. Ik heb nog wel echt die vastheid nodig, met af en toe een uitzondering.

   Like

 5. Dat heb ik ook van huis uit meegekregen. En in grote lijnen leef ik daar ook wel naar. Wat niet wil zeggen dat ik nooit even uit de gewone regelmaat stap, maar eigenlijk ben ik wel een gewoontedier.

  Like

  1. Ik stap ook wel af en toe uit die regelmaat, maar ik denk dat ik dat juist vanwege die regelmaat ook ‘kan’.

   Like

Reacties zijn gesloten.