Nog even dromen over mijn droombaan

Tijdens een consult bij mijn huisarts ging het over werk. Ik vertelde hem dat ik bezig was met het zoeken naar vrijwilligerswerk; hij vroeg wat ik dan zocht en droeg nog wat opties aan. Maar ik stond mezelf in dat consult ook toe om even hardop te dromen over mijn droombaan.

Ik zeg (geen) nee tegen zzp

Al sinds ik stopte met werken, krijg ik van diverse kanten (zoals de arbo-arts) te horen dat een bestaan als zzp’er voor mij misschien wel de ideale oplossing zou zijn.
Ik snap die gedachtegang wel, maar toch roep ik altijd dat ik niet als zzp’er aan de slag wil en kan. Het leven als zzp’er betekent namelijk: geen opdrachten, geen inkomen. En dat is misschien niet zo erg als je iemand naast je hebt staan met een stabiel inkomen, maar wel als je -zoals ik- in je eentje de hypotheek op moet hoesten.

En er is nog iets: een bestaan als zzp’er houdt in dat je ‘gedoe’ hebt met kwartaalaangiftes en meer van dat soort dingen. Dat gedoe met de belastingdienst is óók een reden dat ik altijd nee zeg tegen zzp.

Uiteraard zie ik aan de andere kant wel de voordelen van een bestaan als zzp’er. Eén van de grootste voordelen vind ik bijvoorbeeld het zelf flexibel in kunnen delen van werktijden. Zo zou ik bijvoorbeeld mijn broodnodige middagdutje op een werkdag gewoon kunnen laten bestaan. Dat zou een kwestie zijn van na de lunch een uurtje vrij plannen. Die vrijheid lijkt me heerlijk, maar op dit moment wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen en dus zeg ik (voor nu) nee tegen zzp.

Mijn droombaan als zzp’er

In het consult bij mijn huisarts was ik echter hardop aan het dromen en ik zag wel voor me hoe het zou moeten. Als ik dan echt zou mogen dromen over mijn droombaan, zou dat een niet-bestaande baan zijn die ik dus zelf zou moeten creëren.

Het onderwijs zit nog altijd in mijn hart, dus dat zou deel uitmaken van mijn werkzaamheden.
– Ik zou aan de slag willen als coach voor (startende) leerkrachten.
– Daarnaast zou ik me bezig willen houden met het adviseren bij en het zelf schrijven van beleidsstukken zoals schoolplannen. Alleen een spellingcheck is ook prima en leuk om te doen.
– Tot slot zouden boeken onderdeel uitmaken van mijn werkzaamheden, in de vorm van recenseren, berichten maken voor social media, enz. Maar ik zou ook kunnen assisteren bij het inrichten van een klassen- of schoolbibliotheek.

Voel je ‘m aankomen? Dat klinkt leuk, maar dat is wel een heel breed aanbod hè? Zo’n zzp-bestaan zal wel geen optie zijn, maar ik was hardop aan het dromen, dus dan kan alles.

Een droom of werkelijkheid?

Ik merk dat, sinds ik die droom -inmiddels een paar keer- hardop heb uitgesproken, die droom kriebelt. Wat nou als ik wél echt aan de slag zou kunnen als coach voor leerkrachten? Wat als ik wel echt geld zou kunnen verdienen met ‘iets in de boeken’?

Mijn huisarts concludeerde: “Je hebt iets met het onderwijs. Voor de klas is dan misschien geen optie meer, maar je zou iets moeten zoeken aan de randen van het onderwijs.” En daarin heeft hij groot gelijk. En hij zei nog meer: “Jij hebt ook iets met boeken. Daar zou je ook naar kunnen kijken, bijvoorbeeld bij de bibliotheek.” Kortom: hij bevestigde eigenlijk wat mijn ideeën zijn over mijn droombaan.

Ik heb inmiddels vrijwilligerswerk gevonden en ben daar heel erg blij mee. Maar mijn droom over mijn (betaalde) droombaan blijft daarmee nog altijd wel bestaan.


17 gedachten over “Nog even dromen over mijn droombaan

 1. Heb je wel eens gehoord van leesconsulent op de basisschool? Ja, dat is een baan. Dan mag je boeken adviseren voor kinderen. Lijkt me ook iets voor jou!

  Like

  1. Nee, dat kende ik nog niet, maar dat klinkt zeker als iets wat ook mijn droombaan kan zijn. Dankjewel voor de tip!

   Like

 2. Het is zó goed om te horen dát het je bezighoudt. En dus eigenlijk zelfs al een beetje in werking is gezet want van het één komt veel makkelijker het ander, dan uit” het niets”.

  Like

  1. Ik ben ook heel blij dat dit iets is waar ik nu over nadenk. Was jaren letterlijk ondenkbaar;).

   Like

 3. LOL, ik ben zo’n zzp’er tegen wil en dank en inderdaad: de belastingaangifte en BTW gedoe is afgrijselijk. Maar ik moet zeggen: de vrijheid van het zzp’er zijn is wel groter dan de gruwel van de administratie : )

  Geliked door 1 persoon

 4. Kijk maar eens naar een verzekering, die heb je nodig want idd je hypotheek en je gezondheid het is niet echt lekker betaalbaar. Ik wil om die reden ook geen zzp’er worden ik heb het geprobeerd maar het klinkt vooral vrij je moet bij meerdere werkgevers bezig zijn voor zekerheid.

  Like

 5. Tegen zzp’er. Doe het gedoe met de belastingdienst maar x 2, want je krijgt ook het uwv er nog bij…

  Maar leesconsulent of misschien ooit in een mediatheek/bibliotheek op een school… dat lijkt me een goede optie voor jou!

  Like

 6. Zo leuk dat je erover kon nadenken! Dat lijkt me toch ook al een hele stap. Jouw droomwerk lijkt me ook heel tof eigenlijk. 🙂 Wie weet wat er nog allemaal op je pad komt!

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat een mooie stap vooruit dat je hier wel over durft te dromen en aan het nadenken bent over wat je wel en wat je niet wilt. Open staan voor dingen zorgt er vaak voor dat je ineens mogelijkheden ziet die je eerst niet zag.

  Geliked door 1 persoon

 8. Klinkt als een goede oefening! Ik heb die ook met mijn coach gedaan (gewoon even dromen zonder te denken aan de realiteit) en het daarna omgezet naar: wat is realistisch? In mijn geval drie dagen werken om rond te kunnen komen en daarnaast freelancen (zodat ik niet van het freelancen afhankelijk ben).

  Like

Reacties zijn gesloten.