1 Second Everyday

Rond de jaarwisseling zag ik het weer veelvuldig voorbijkomen: filmpjes van mensen die elke dag een seconde gefilmd hadden. Dat vormde nu een prachtig overzicht van het jaar. Ik zag het in eerdere jaren ook, maar deze keer vond ik het zó leuk dat ik besloot er ook aan mee te doen. Maar of dat een succes was, is nog maar de vraag.

Filmdagboekje

In de afgelopen jaren heb ik al diverse keren pogingen ondernomen om iets meer te gaan doen met filmen in plaats van fotograferen, maar uiteindelijk blijft het altijd bij fotografie. Af en toe een leuke reel op Instagram vind ik ook leuk om te maken, maar vaak gebruik ik foto’s in plaats van videofragmenten. Fotografie ligt me gewoon beter.

Toen ik weer overal filmdagboekjes zag, dacht ik: dat is leuk voor mij. Je maakt met de app 1 Second Everyday elke dag een filmpje dat een seconde duurt en aan het einde van het jaar heb je met één klik een jaaroverzicht. De app zet er ook nog elke dag de datum voor je bij. Klinkt ideaal toch? Deze keer besloot ik dat ik in 2023 ook zo’n filmdagboekje zou gaan maken. En zou ik een keer een dag vergeten, was dat geen probleem, want ik kon altijd later dan nog een foto van de vergeten dag toevoegen. Dit zou het dus gaan worden.

Elke dag een seconde filmen

Het begon op 1 januari allemaal goed. Tijdens mijn (heerlijk rustige, want iedereen sliep uit) rondje buiten, filmde ik de seconde voor die dag. Op 2 januari begon ik het al te vergeten, maar uiteindelijk filmde ik toen toch de ontplofte keuken, waarin ik voor heel de week stond te koken. Op 3 januari filmde ik mijn wiebelende voeten in de wachtkamer bij de ggz; later kwamen de bloemen op tafel nog aan de beurt, enz.

En toch… het ‘klopte niet’. Ik vergat het filmen of ik wist niet wat ik moest filmen en het voelde al na een paar dagen niet ontspannen, maar meer als een ‘moetje’. Nu krijg ik de zenuwen van moetjes, dus ik besloot: dit is niets voor mij.

Jaaroverzichten zijn zo leuk…

Maar wacht, jaaroverzichten vind ik heel leuk om te zien. Had ik dan niet nog even door moeten zetten? ik besloot van niet. Aan het eind van 2022 maakte ik ook een kort jaaroverzicht voor op Instagram, maar dat deed ik door allerlei foto’s achter elkaar te zetten. Uiteraard moest ik daar zelf wel wat aan doen en zette een app het niet met één klik voor me achter elkaar, maar ik vond het prima.

En dus besloot ik: 1 Second Everyday is echt héél erg leuk, maar niet voor mij. Ik knutsel aan het einde van het jaar zelf wel weer een overzichtje in elkaar én natuurlijk maak ik weer een fotoalbum. Dat is mijn ultieme vorm van een jaaroverzicht. Maar ik ga aan het einde van het jaar wél weer genieten van de filmpjes van anderen. Dat dan weer wel.

10 gedachten over “1 Second Everyday

 1. Gelukkig is niets van dit alles ‘moeten’. Je kunt ook genieten van anderen die films gemaakt hebben of iets anders zonder het zelf te moeten. Ik geniet erg van bergfilmexpedities maar ik hoef die berg(en) zelf niet te beklimmen. De wereld zou wel erg saai worden als we allemaal hetzelfde deden, aten, droegen, etc. Fijne maandag!

  Geliked door 1 persoon

 2. Niets voor mij! Dat jij het überhaupt hebt geprobeerd…. petje af. Maar ik zou er de discipline niet voor hebben en er dus ook niet aan beginnen. Inderdaad zou het snel een moetje worden, en wat als je het een dag vergeet… Nee. Gewoon de filmpjes van anderen bekijken en zelf iets doen waar je wel blij van wordt. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind het heerlijk om detectives te kijken, maar hoef toch niet zo nodig in een Engels dorpje te wonen waar om de haverklap mensen vermoord worden. Dit is net zoiets, denk ik 😉

  Like

 4. Wat kun je nou in één seconde meer laten zien dan op een foto, lijkt me niet héél zinnig om zo’n filmpje te maken.!

  Like

 5. Had er echt nog nooit van gehoord.
  Wel geinig. Ga ik mij eens in verdiepen.
  Ik doe alleen een jaar lang wekelijkse selfies achter elkaar zetten en dat al weer een aantal jaar, dat dan weer wel 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.