Eng of uitdagend?

Als ik met mensen praat over (vrijwilligers)werk en wat ik dan zou willen of kunnen, komen mensen ook altijd met leuke ideeën. Maar ik roep na bijna ieder idee: “Ja, leuk, maar…” En die maar is in mijn hoofd dan groot. Ik vind namelijk veel dingen eng. Of is het niet eng, maar uitdagend?

Maar dat is eng!

Toen ik bij mijn huisarts zat te dromen over mijn droombaan, hadden we het ook even over vrijwilligerswerk. Hij had het over werken bij de bieb, maar dat leek mij een beetje eng. Vervolgens had ik zelf nog iets heel leuks: “In het plaatselijke bejaardenhuis hebben ze voorleesuurtjes voor de oudjes. Dan lezen ze boeken voor die ik in mijn jeugd ook las. Hoe leuk is dat?” Volgens mijn huisarts was dat héél leuk, zowel voor de oudjes (hij noemde ze keurig netjes ouderen) als voor mij. Maar ik had mijn ‘maar’ alweer klaar: “Maar dat is dus eng. Dat is met mensen en ik vind dat eng. Die willen dan een praatje en trouwens: oude mensen zijn sowieso eng, want ik denk altijd dat die dood neervallen.”

Een uitdaging?

Mijn huisarts zag het anders. Ik had bij wel meer opties voor (vrijwilligers)werk namelijk de kanttekening dat het eng was. Mijn huisarts benadrukte echter dat het belangrijk voor me is om weer onder de mensen te komen, terwijl dat bij mij meestal mijn bezwaar was. Ik wilde iets veilig vanuit huis. “Jij noemt dat eng. Wij noemen dat een uitdaging.” Die onthield ik.

Ik heb jaren geroepen dat ik niet houd van uitdagingen. Op mijn werk vroeg mijn werkgever me ooit: “Heb jij geen ambities?” Ik gaf zonder schaamte toe: “Nee, die heb ik niet. Ik vind het prima zo.” En dat vond ik ook echt. Ik had geen ambities en ik hield en houd niet van uitdagingen. Inmiddels snap ik beter dan toen waarom ik daar niet van houd: ik vind het eng.

Iets nieuws, een uitdaging, houdt namelijk in dat er dingen onbekend zijn, dat er nieuwe mensen bij komen kijken, enz. En dat zijn allemaal dingen waar ik met mijn autisme niet zo goed op ga.

Dat is niet eng, maar een uitdaging

Toch bleef die opmerking van mijn huisarts hangen. Ik betrapte mezelf er een dag later bij mijn begeleider weer op dat ik riep dat iets eng was. Vervolgens corrigeerde ik mezelf gelijk: “Wacht, dat is niet eng, dat noemen we een uitdaging, volgens mijn huisarts.” Mijn begeleider vond dat uiteraard een prima uitspraak.

Ik vind dat ook, ondanks dat ik in eerste instantie lacherig die uitspraak herhaalde. Ik realiseer me namelijk dat ik mezelf behoorlijk kan remmen doordat ik dingen eng vind. En nu vind ik absoluut niet dat ik altijd maar dingen moet doen die eng zijn, maar doordat ik dingen eng vind, doe ik ook vaak dingen niet die ik stiekem wél heel leuk vind. Met de juiste begeleiding kan ik meer dan ik denk en kan ik ook uitdagende situaties -stap voor stap!- wel aan.
Dus de lacherigheid is eraf en ik vertel mezelf: het is een uitdaging.

Op die manier kom ik vast een stuk verder dan met elke keer roepen dat het eng is.

En dat vrijwilligerswerk? Dat is inmiddels gelukt! Daar blogde ik al eerder over, maar dat vond plaats ná dit consult met de huisarts;).

17 gedachten over “Eng of uitdagend?

 1. Super! Je hebt helemaal gelijk, ook ik zit niet altijd te wachten op iets nieuws (uitdaging) met vele onbekende mensen waar dan vooral veel onbelangrijke goed gekozen gesprekjes gevraagd zijn. Maar zonder nieuwe uitdagingen blijf je in een rondje draaien. Dus ik doe dat gedoseerd. En als het dan goed gegaan is, ben ik ook weer trots en gelukkig met de nieuwe contacten of indrukken. Dat succesgevoel heb je alleen maar als je iets probeert. En natuurlijk kan het ook eens mis gaan, maar zo is het leven nu eenmaal. En als je buitenshuis een activiteit hebt, kun je altijd (eens) weggaan, de deur achter je dichttrekken, en bedenken waarom je het niet (of wel) leuk vond. Succes!

  Like

 2. Dat is wel een goeie. Tegelijk ook een lastige, vind ik; want wanneer is het ‘slechts’ een uitdaging en wanneer écht eng ?

  Like

 3. Maar de voldoening die hebt als je iets “engs”tóch blijkt te kunnen! Want de meeste dingen blijven niet eng als je ze onder de knie hebt. En als dat wél zo zijn kun je er altijd mee stoppen.
  En natuurlijk vindt iederéén wel eens nieuwe dingen eng.

  Like

  1. Klopt ja, de dingen die zo eng lijken blijken inderdaad na een poosje niet meer zo eng te zijn.

   Like

 4. Ik denk ook nog te vaak dat dingen eng zijn in plaats van een uitdaging maar het is wel een goeie manier om er anders naar te kijken ja.

  Geliked door 1 persoon

 5. Je hebt in ieder geval de stap genomen om ‘enge’ dingen te gaan doen. Je kunt dan altijd op dat moment of na een paar uur zelf beslissen of iets (nog) ‘te eng’ is. Zo geef je jezelf de gelegenheid om iets wat ‘eng’ lijkt leuk te gaan vinden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Misschien moet je uitdagingen in verschillende categorieën verdelen? De ‘oke dit is nu eng maar ik krijg er wel wat voor terug’-categorie bijvoorbeeld en de ‘rot op ik ga echt niet bungeejumpen/meedoen aan Temptation Island/als nomade in de woestijn leven’. De eerste categorie kun je ooit een keer proberen, de tweede gewoon niet.

  Like

Reacties zijn gesloten.