Boekenpraat: PAAZ (Myrthe van der Meer)

Het verhaal

Emma denkt dat ze een paar weken vakantie nodig heeft, maar haar vakantie begint met een afspraak bij de huisarts en uiteindelijk belandt Emma op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Maar één ding weet ze zeker: zij hoort daar niet. Ja, ze wil dood, maar dat wil toch iedereen? En zij heeft een vriend, een goede baan en een prima leven, dus waarom zit ze dan op de paaz?

Op de paaz leert Emma dat er verschillende rollen zijn weggelegd voor hulpverleners en dat pillen een grote rol spelen. Ook leert ze langzaam maar zeker haar groepsgenoten kennen, al wisselt de samenstelling van de groep nogal eens.
Langzaam maar zeker komt Emma er ook achter dat ze misschien toch niet voor niets op de paaz zit en dat dat toch geen vergissing was.
Emma wil naar huis, maar begint steeds meer te beseffen dat er heel wat voor nodig zal zijn om de paaz weer te verlaten.

Mijn mening

Een serieus boek vol met (sarcastische) humor
‘PAAZ’ is een serieus boek, over heftige problematiek. Emma worstelt met gedachten over zelfdoding en denkt dat die gedachten gewoon zijn. Ze weet niet beter, want ze heeft deze gedachten al zolang ze zich kan herinneren. En toch worden de gedachten haar te sterk en komt er een moment dat ze met die gedachten bij de huisarts belandt.
Ook op de psychiatrische afdeling spelen allerlei serieuze onderwerpen, maar toch weet Myrthe van der Meer het boek een humoristisch tintje te geven. Wellicht hier en daar wat sarcastisch, maar dit zorgde ervoor dat ik soms hardop lachend zat te lezen.
Hier en daar raakte ik de draad van het verhaal wat kwijt doordat een duidelijke tijdsaanduiding soms mist en het verhaal dan meer versprong in de tijd dan ik dacht, maar verder is het boek eenvoudig te volgen. Het geeft een inkijkje in het functioneren van patiënten (o nee, cliënten) op de paaz. Serieus, heftig, maar tegelijkertijd luchtig en vol van humor. Maar ook liefdevol, eerlijk en rauw.

Persoonlijke noot bij het lezen van ‘PAAZ’
Ik ben nooit opgenomen geweest en herken daarom geen zaken die worden beschreven over de afdeling, maar ik herken wel de manier waarop het boek start: met Emma die op haar werk zit en al overstuur raakt van een simpele vraag.
Ik herken helaas ook de gedachte dat de dood de beste ‘oplossing’ lijkt.
Die herkenning maakte het boek aan de ene kant voor mij heel fijn om te lezen, maar aan de andere kant vond ik dat ook juist heel heftig.
De humor in het boek zorgde voor mij voor genoeg luchtigheid en het sarcasme is iets dat ik ook bij mezelf herken. Sommige uitspraken van Emma had ik zelf een aantal jaar geleden kunnen doen.
Ik denk wel dat het goed is om je, voor je in dit boek begint, af te vragen of je dit wilt en kunt lezen. Ik had het boek zelf ook al jaren op mijn lijst staan, maar stelde het lezen uit tot een moment dat ik het aan zou kunnen en dat is goed geweest.
Het boek liet me zien hoe diep ook ik gezeten heb, maar ook hoeveel vooruitgang er is. Dat is iets wat het verhaal van Emma heel mooi laat zien: langzaam, voorzichtig herstel.

Conclusie
In de psychiatrische roman ‘PAAZ’ van Myrthe van der Meer gaat het over Emma. Emma lijkt een heel gewoon leven te leiden, maar er is één ding ‘anders’: Emma heeft gedachten aan de dood. Dat is voor haar heel normaal, maar door die gedachten (en plannen) belandt ze op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Daar leert ze zichzelf, haar groepsgenoten en hulpverlenersland kennen en leert ze nadenken over een toekomst in plaats van de dood.
Myrthe van der Meer vertelt het verhaal (gebaseerd op haar eigen ervaringen) heel eerlijk, rauw, heftig en serieus, maar tegelijkertijd staat het verhaal vol van humor en sarcasme. ‘PAAZ’ is een heftig boek, maar ook een prachtig verhaal. Een boek dat diep tot je doordringt en dat mij diverse keren in tranen kreeg door herkenning.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Denk jij aan zelfmoord? Neem dan contact op met je (huis)arts of met 113 Zelfmoordpreventie: 0800-0113. Ik kan je uit ervaring vertellen dat hulp vragen helpt én dat je echt niet gelijk op de paaz hoeft te belanden;).

Meer informatie over PAAZ

Dit boek ook lezen?
Koop ‘PAAZ’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: PAAZ
Auteur:
Myrthe van der Meer
Uitgeverij:
The House of Books
Genre:
Psychiatrische roman
Pagina’s:
351

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: PAAZ (Myrthe van der Meer)

  1. Ik kan me voorstellen dat dit verhaal veel met je deed, zowel qua herkenning als heftig herinneringen. Het lijkt me een indringend boek.

    Geliked door 2 people

  2. Dit boek staat ook al een tijdje op mijn lijstje, maar het is er nog niet van gekomen het te lezen. Mooi dat het jou heeft doen inzien dat je al een heel eind uit het dal geklommen bent. Heel fijn.

    Geliked door 2 people

  3. Wat dapper dat je hem gelezen hebt! Ik vind het zo goed dat je zo meegenomen wordt in de dagelijkse realiteit van opgenomen zijn (inclusief idiote regeltjes) en mentaal ziek zijn.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.