Te moe om naar bed te gaan

Het was een uur of tien. Ik zat te puzzelen en vooral heel veel te gapen. Helemaal niet zo vreemd, op dat tijdstip, want bij mij is het dan wel zo ongeveer bedtijd. Maar om elf uur zat ik er nog. Nog steeds puzzelend en gapend. Om half twaalf zat ik er nog. Niet omdat ik niet naar bed wilde, maar omdat ik te moe was om naar bed te gaan.

Te moe om naar bed te gaan

Dat ik te moe ben om naar bed te gaan, overkomt me zeer regelmatig. Dan wil ik wel naar bed, maar ga ik toch niet. Mijn ogen vallen bijna dicht en het liefst zou ik op zo’n moment op de bank gaan liggen en daar in slaap vallen. Maar ja, daarmee verschuift het probleem, want ga ik dan halverwege de nacht alsnog naar bed verhuizen of blijf ik heel de nacht op de bank liggen? Mijn bank slaapt op zich prima, maar om er nou een hele nacht op te liggen, is ook wel wat overdreven.

En toch ga ik op dat soort vermoeide momenten niet naar bed. Waarom niet? Omdat ik dan nog helemaal moet omkleden en mijn tanden moet poetsen. En dan heb ik nog de mazzel dat ik me niet bezig hoef te houden met make-up en dat ik altijd ’s morgens onder de douche ga. Dat hoeft dus allemaal ’s avonds al niet meer. En toch vind ik dat omkleden en tanden poetsen dan echt al een te grote opgave. Daar ben ik dan te moe voor.

Gevolg? Ik blijf met mijn vermoeidheid wakker (want ja, puzzelen is ‘makkelijker’ dan om gaan kleden blijkbaar) en het wordt later en later. En je begrijpt: ik word vermoeider en vermoeider. Niet zo handig dus…

De oplossing voor te moe zijn om naar bed te gaan

Het verschijnsel te moe zijn om naar bed te gaan schijnt bij meer mensen voor te komen. Het is waarschijnlijk niet voor niets dat een groot deel van de bevolking weleens op de bank in slaap is gevallen en daar het eerste deel van de nacht door heeft gebracht.

Voor mezelf heb ik inmiddels een oplossing gevonden.
’s Avonds lees ik altijd nog een poosje. Soms begin ik daar gelijk na het eten mee en soms zo om een uur of negen. Hoe dan ook, dat leesmoment is het moment waarop ik me klaar ga maken om naar bed te gaan. Ik trek mijn pyjama aan en poets meestal ook vast mijn tanden en dán pas plof ik met mijn boek ergens in een hoekje.

Op een gegeven moment word ik dan te moe om nog te lezen (en dus om naar bed te gaan) en dan komt het heerlijke moment dat ik zo mijn bed in kan duiken, want ik ben al omgekleed en mijn tanden zijn al gepoetst.

Maar de buren dan…

Dit is een oplossing die ik lang niet ‘durfde’. Zeker in de zomer, als de gordijnen na het eten nog open zijn, had ik er altijd wat moeite mee. Wat moeten de buren wel niet denken als ik al om zeven uur in mijn pyjama loop? En wat als er aangebeld wordt en ik moet de deur in mijn pyjama open gaan doen? Maar nu boeit het me niet meer. Dit is voor mij hoe het werkt om op tijd naar bed te gaan. Een enkele keer kleed ik me niet vroeg om en dan loop ik altijd weer aan tegen het probleem van te moe zijn om nog om te kleden en naar bed te gaan.
En dus loop ik nu zeker negen van de tien keer al vroeg in mijn pyjama. Of de buren daar iets van vinden, kan me inmiddels niet meer schelen. En de deurbel staat toch altijd uit, dus de deur hoef ik ook niet open te doen. Maar het fijnste: ik lig daardoor op tijd in bed en dat is me heel wat waard!

18 gedachten over “Te moe om naar bed te gaan

 1. Misschien denken de buren wel helemaal niks, vinden ze het wel praktisch, herkennen ze een pyama als zodanig niet, zouden ze dat ook wel willen. Wij mensen denken vaak dat anderen vinden dat: vul zelf maar in. Heel vermoeiend in dit kader wel toepasselijk. Het is juist prima dat je dit doet omdat je weet dat het goed voor je is. Je moet (je moet natuurlijk niks zo bedoel ik het niet) de meeste waarde hechten aan wat belangrijk is voor jou. Ik ben deze week alleen omdat mijn man wandelen is in Engeland en ga al 3 avonden om 20.00 uur naar bed en dan zijn alle lichten uit en lees ik nog een poosje op mijn E-reader. Ik weet niet wat de buren daar van vinden en of ze er uberhaupt iets van vinden maar ik doe het lekker toch. Goed dat jij inmiddels ook voor jezelf kiest!

  Like

  1. Vaak vinden buren inderdaad helemaal niets en is het iets wat in ons eigen hoofd zit. Klinkt heerlijk, die dagen vroeg naar bed en nog even lezen!

   Like

 2. Een goede oplossing. En ja, de buren….vragen die zich ook af wat jij van hun doen en laten denkt? Zolang je hun niet stoort met lawaai of zo, gewoon doen waar je zin in hebt in je eigen huis. Overigens herken ik je probleem wel, daarom ga ik steevast om 10 uur naar bed. En dat werkt. Behalve natuurlijk als we uit zijn geweest, maar dan heb ik meerdere dagen nodig om weer in het ritme te komen. Overigens zijn er tegenwoordig toch van die mooie huispakken, geen idee hoe die heten, die kun je erover heen doen. Een soort veredelde joggingpakken. Dan ben je in!

  Like

  1. Eén van mijn buren lijkt nogal goed op de hoogte van mijn doen en laten. Dat stoort me. Maar aan de andere kant: niet mijn probleem. En heerlijk, om tien uur naar bed. Ik lig vaak rond die tijd ook wel.

   Like

 3. Ik vind het een hele slimme oplossing!
  En de buren of wie er bij je moet wezen, ach iedereen heeft wel dingetjes en ze denken er waarschijnlijk helemaal niets van.

  Geliked door 1 persoon

 4. Prima oplossing toch? En als de buren er iets van denken is dat lekker hun probleem. Vooral dat hun leven zo leeg is dat ze kennelijk niets beters te doen hebben dan zich druk maken over een buurvrouw die in haar pyjama loopt…

  Geliked door 1 persoon

 5. Als ik moe ben, ga ik naar bed, niet gelijk om te slapen, maar lezen oid.
  En als ik dan slaapmoe ben, lig ik al in bed 🙂

  Like

 6. O maar dát doe ik jaren, als ik niemand verwacht gaat na het eten iets makkelijks aan (lees een badjas of in de zomer iets flodderigs dat ik zo uit kan gooien.) omdat ik nooit nachtgoed draag ben ik dan klaar voor het bed zodra de oogjes prikken.

  Geliked door 1 persoon

 7. Herkenbaar. Vaak ben ik ook te moe om mezelf in bed te hijsen. En zie daar… Een gratis tip op het blog van Hoofdtaal! Ik ga het ook uitproberen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik doe tegenwoordig al open met zonder bh. Als Ma Flodder, het kan me niets schelen wat anderen van mij denken.
  Eerste wat ik doe als ik thuiskom, in een floddertrui en legging. Meestal alleen een trui.

  Geliked door 1 persoon

 9. Een heel goede oplossing die ik al jaren gebruik. Ik kwam thuis schilde aardappels zette die heel zacht op, kat op het terras en ik onder de douche. Mijn relaxepants en pyjama slijt harder dan mijn goede kleding en wat de buren er van denken kan me echt niets schelen!

  Like

 10. Wij hebben jaloezieën en die zijn ideaal, want die kan je zo kantelen dat er wel nog veel daglicht binnen komt, maar je niet van buiten naar binnen kan kijken. Overigens zou ik dat ook beter vaker doen, van me al slapensklaar te maken voor ik begin met lezen of iets anders ontspannend. Want hier is het niet alleen tanden poetsen en omkleden, maar ook lenzen, make-verwijderen, wassen, medicatie innemen, … dus ik ben wel wat langer bezig. En dan moet ik vaak nog iets opruimen, de kat moet nog brokjes of vers water, ik moet spullen klaar leggen voor de volegnde dag. Als ik te lang wacht om daar allemaal aan te beginnen, ben ik dus vaak al niet meer moe tegen als ik uiteindelijk in bed lig. “Je slaaptrein is al vertrokken”, noemde mijn mama dat vroeger. Maar ja, als ik eerder mijn tanden ga poetsen, kan ik niets meer eten of drinken behalve water, met bril kijkt toch minder goed dan met lenzen, … En dus stel ik het klaarmaken telkens weer uit … Zo goed dat het jou wel lukt om dat eerder op de avond te doen!

  Like

  1. Ja, als je dat allemaal nog moet doen, is de slaaptrein inderdaad al vertrokken. Die jaloezieën klinken wel ideaal!

   Like

Reacties zijn gesloten.