De loopbaancoach

Vorig jaar schreef ik dat een gesprek met een jobcoach me heel erg leuk leek, maar dat ik het ook wel heel erg eng vond. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en staat er een intake met een loopbaancoach gepland. Soms kan het namelijk allemaal ineens toch sneller gaan dan ik had gedacht.

Een jobcoach was een stap te ver

Toen ik ergens in het najaar een jobcoach aan het werk zag op tv leek me dat voor mij ineens ook een fantastische optie. Ik zou het heerlijk vinden als er iemand met me mee zou denken over welk werk passend zou zijn bij mij. Maar ik zag ook allerlei problemen. Mijn grootste probleem was dat ik voor me zag dat zo’n jobcoach verbonden zou zijn aan het UWV en dan hoorden er allerlei stages bij zo’n traject en dat zag ik nog niet zitten. Zoals mijn psycholoog het destijds zei: “Je wilt theorieles. Als het over zwemmen zou gaan, wil je de theorie, maar je wilt nog niet in het water.” Die uitspraak onthield ik.

Wil ik dit de rest van mijn leven?

Nu ik weer in het onderwijs aan de slag ben als vrijwilliger, vroeg ik me af of ik dit de rest van mijn leven zou willen. Ik vind het vrijwilligerswerk heel erg leuk, maar ik weet ook dat dit niet iets is wat ik meerdere dagen in de week vol zou houden. Daarvoor zijn er te veel prikkels. En uiteindelijk zoek ik toch naar werk dat ik iets meer dan één uur in de week uit kan voeren.

Ik mailde mijn psycholoog als gesprekspunt voor de sessie dat ik het er eens over wilde hebben wat er nog meer mogelijk was en dat ik soms het gevoel had dat het tijd werd om het UWV erbij te betrekken. Zou ik mezelf niet moeten laten herkeuren en hen laten kijken wat ik zou kunnen? Maar dat idee van het UWV riep -net als in het najaar- nog steeds paniek op en ik kon dat niet overzien.

De loopbaancoach

Ik besloot op internet eens rond te snuffelen. Er moest toch nog iets anders mogelijk zijn dan het UWV? Ik kwam terecht bij de vakbond/vakorganisatie waar ik lid van ben. Zij hebben een aantal jaar geleden het proces begeleid van het ontbinden van mijn contract en de contacten waren altijd prettig. Ik zag nu dat ze daar ook een loopbaancoach hebben.

Loopbaancoaching zou volgens de website onder andere inzicht geven in welke beroepen of welke beroepsrichting geschikt voor mij zouden zijn. Bovendien zou ik allerlei tests moeten doen die inzicht zouden geven in competenties, waarden, voorkeur aan activiteiten en persoonlijk gedrag. Ook zou die loopbaancoach kunnen meedenken welke stappen ik zou moeten zetten om bij mijn gewenste baan te komen. Loopbaancoaching was voor mensen die nu werken, maar ook voor mensen die nu niet werken en die zoekend zijn naar een nieuwe richting.
Dat klonk allemaal heel erg goed en ik werd steeds enthousiaster.

Intake loopbaancoach

Twee dagen later besprak ik het met mijn begeleider. Dit was wat ik zocht. Dit was die theorieles zonder in het zwemwater te hoeven.
Na overleg met mijn begeleider nam ik contact op met de loopbaancoach en we planden een intake. Die intake is gratis en vrijblijvend, dus het leek zowel mijn begeleider als mij geen enkel probleem om die in elk geval te doen.

Of ik dan verder het traject ook ga doen, besluit ik na de intake. Het is een duur traject (ondanks de korting die ik krijg omdat ik lid ben van de vakorganisatie), maar het voelt voor mij allemaal veel veiliger omdat het buiten het UWV omgaat.
Maar hoe het ook loopt: die intake is weer een enorme stap die ik zet op weg naar eventueel werk. Een stap die een jaar geleden onmogelijk leek en waar ik heel erg blij mee ben.

19 gedachten over “De loopbaancoach

 1. Weer een grote stap vooruit! En fijn dat het buiten het UWV omgaat zo kun je zelf de regie in handen houden en wordt je niet gedwongen tot stappen waar je misschien nog niet aantoe bent. Zelf een paar jaar geleden in zo’n traject gestapt (UWV) maar dat ging veel te snel en ik had het gevoel van alles te ‘moeten’. Fijne maandag.

  Like

  1. Wat je zegt over hoe het was bij het UWV was dus precies mijn angst. Jammer dat je dat zo hebt ervaren. Helaas dus hoe het soms (vaak?) ook echt gaat.

   Like

 2. Pas je wel op dat je niet te snel gaat? Je bent nog maar net aan dat ene uurtje op school begonnen en zo’n coachingtraject zal ook de nodige energie vergen.

  Like

  1. Ja, te snel gaan is zeker een risico. Maar dit is ‘droogzwemmen’ en wat dat betreft denk ik vrij risicoloos.

   Like

 3. Spannend, maar fijn dat die intake gratis is, je kunt dan tegelijk kijken of je een “klik” hebt met de persoon.
  Ik heb wel goede ervaringen met de coach, maar wel als degene die de persoon die de coach nodig had.
  Zij kon bv niet overweg met een man en dat werd keurig geregeld…

  Like

 4. Wat ik zelf het nadeel vind aan die trajecten van het UWV: als je niet in de door hen gestelde termijn een baan vindt (bijvoorbeeld omdat de wereld in de fik staat…) dan is het jouw schuld en krijg je nooit meer zo’n traject… Maatwerk is een niet-bestaand concept, zeg maar.

  Like

 5. Ook nu, zoals altijd, benieuwd naar het vervolg en wat het jou gaat brengen!
  Zolang het niet te snel gaat en je geen druk ervaart is het prima toch. Jehebt al zoveel bereikt!
  Chapeau!

  Geliked door 1 persoon

 6. Een goed idee, en ook al is zo’n traject duur, ik geloof dat het het geld waard is, want zij hebben veel meer zicht op en contacten in jouw vakgebied. En misschien vind je zo wel iets, dat straks of later in jouw richting kan passen. Misschien adviseren ze je ook nog wat extra scholing, omdat er toch steeds andere dingen gevraagd worden, lijkt me ook interessant. Dus heel veel succes!

  Like

Reacties zijn gesloten.