De afsluitende ggz-brief

Toen ik mijn traject bij de grote ggz-instelling afrondde, moest er nog één ding gebeuren: er moest nog een brief komen voor mijn huisarts. Daarin zou de psycholoog dan beschrijven wat we gedaan hadden en hoe het traject was afgesloten. Maar die brief ging in mijn hoofd een totaal eigen leven leiden.

Deze brief is privé

Mijn psycholoog zou de brief eerst schrijven en hem dan naar mij mailen, zodat ik kon kijken of ik het eens was met de inhoud. Als ik iets wilde veranderen, kon ik dat aangeven, hoewel mijn psycholoog wel had aangegeven dat die brief vooral haar zienswijze zou zijn. Beperkte inspraakmogelijkheden dus.

De brief kwam en ik was het met maar één zinnetje niet eens. Ik mailde dat naar mijn psycholoog, die de wijziging verwerkte en vervolgens de brief naar mijn huisarts en naar mij stuurde. Bij mij kwam er een extra boodschap bij: “Deze brief mag je delen met je begeleider en met toekomstige behandelaren, maar ga er zorgvuldig mee om. Het zijn privégegevens.” Zoiets was de strekking van het bericht.

Natuurlijk wist ik zelf ook wel dat zo’n brief privé-informatie bevat. Ik was dan ook helemaal niet van plan om hem met iemand anders dan mijn huisarts en mijn begeleider te delen. Dacht mijn psycholoog dat ik ‘m op mijn blog zou zetten? Natuurlijk zou ik dat niet doen. Maar ik kreeg ineens wel andere ideeën door haar mail.

Joehoe, kom eens kijken!

Ik dacht toen ik haar mail las: maar natuurlijk; ik was net van plan om ‘m beneden bij de ingang van het appartementencomplex op te hangen. Of nee, op het prikbord in de plaatselijke supermarkt.

En ik zag zo voor me hoe dat dan zou gaan in dit kleine dorpje, als ik die brief aan de voordeur zou hangen.
“Hé, kom eens kijken! Hier hangt een brief van een ggz-instelling. O, die is voor dokter X. Ach, eens even kijken wat ze dokter X. te vertellen hebben. Dat mogen wij natuurlijk ook wel even lezen, ondanks dat wij dokter X. niet zijn.
Over wie gaat dit eigenlijk? Aha, over Naomi, van nummer 9A*. O, die ken ik wel. Die is nog juf geweest hier op school. Eens even kijken. Waar komt dit vandaan? Hm, van een psycholoog. Interessant.
Beppie, kom ook eens kijken! Wij hebben hier een brief voor dokter X. Het gaat over Naomi, je weet wel, die hier juf is geweest op school en die elke dag door de polder wandelt. Ja, die ja, met die blauwe jas met roze bloemen.
Moet je lezen joh, die heeft een behandeling gehad voor eetproblematiek. Zozo, en er is elders autisme vastgesteld. Interessante materie. Waarom zou ze die brief aan de voordeur hebben gehangen? Ze had ‘m toch beter gewoon naar dokter X. op kunnen sturen? Maar blij dat het hier hangt; zo lees je nog eens wat.”

En zo zou mijn kleine dorpje zich dagen kunnen vermaken om één briefje op de voordeur van mijn appartementencomplex. Niet dat zoiets ooit werkelijkheid zou worden, maar dankzij mijn psycholoog ging ik er toch even over fantaseren. En hé, mocht ze gedacht hebben dat ik een blog aan die brief zou wijden, heeft ze dus tóch nog gelijk gekregen;).

*Nee, natuurlijk woon ik niet op nummer 9A. Geen zorgen mensen; zo onnadenkend als mijn psycholoog denkt dat ik ben, ben ik heus niet;).

12 gedachten over “De afsluitende ggz-brief

 1. Ik denk dan direct verder, dat iedereen op zijn voordeur zo’n soort brief heeft hangen :p

  Like

 2. En dan net als bij Hendrik Haan (die de kraan open had laten staan) wordt het steeds groter: O, juf Naomi, die zag ik van de zomer een ijsje eten. O, juf Naomi, die eet iedere week een beker ijs leeg! Joh, juf Naomi, die eet iedere dag haar hele vriesvak aan ijsjes op! Geen wonder dat ze die behandeling nodig had…

  Like

 3. Hahaha, dit doet me aan iets denken. Zo heeft onze lokale groenteboer dat namelijk wél eens gedaan, toen zijn vrouw bij hem wegging voor een ander en hij niet meer in zijn eentje de kosten van zijn bedrijf (met woonruimte erboven) kon dragen. Heel verdrietig verhaal, maar wat me doet lachen (terwijl ik met mijn ogen rol) waren de reacties van de mensen. Die waren dus precies zoals jij hier beschrijft. Oh, kom eens kijken, wat ik nou toch lees. Pfffft.
  Maar goed, blijk je toch een nuchter hoofd tussen je schouders te hebben, Naomi 😉 En ben je niet in de verleiding gekomen om je hele hebben en houden aan je voordeur te hangen, haha.

  Like

 4. Mijn gunst, Naomi!!! Ik lig in een deuk om dat bizarre verhaal van jou… allemachtig meid, wat een gevoel voor humor heb jij!!! Égt!!! ik heb t niet meer!!! Gilluh met jou!!! Whahahahaaa. Néé, égt man!!! Dit vind ik humor ten top…
  Zo heb ik n vriendin G… die dus net als jij heet en met haar kan ik ook zó lachen!!! Soms is autisme best leuk! Meestal vind ik het égt stom en lastig. Vooral nu ik weet waar me malle fratsen vandaan komen… En dan er mee om leren gaan as je de 66+ gepasseerd bent. Da’s nog wel es een dingetje op zich…
  Maar voor vandaag, nu ik mijn mail eindelijk es bekijk … lig ik in een scheur om jou. Gewéldig mán wát leuk om te zien hoe ASS ook hartstikke leuk kan zijn!!! Mijn dag is weer goed met deze leuke humor van je. Dank je wel lieve meid. Schitterend geschreven!!!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.