Boekenpraat: Sterrenregen (Jennifer Wright)

Het verhaal

Oklahoma, 1935. De veertienjarige Kathryn woont in het gebied waar de Dust Bowl -de grote droogte en de stof-/zandstormen- het heftigst is. Haar vader besluit de tocht naar vruchtbaarder gebied te maken. Kathryn wil niet, maar ze moet wel mee. De tocht is voor Kathryn extra ingewikkeld, omdat zij een klompvoet heeft. Een stuk lopen is voor haar heel belastend. Die klompvoet is echter óók een reden om op reis te gaan, want aan het eind van de reis wacht Kathryn een operatie aan haar voet.

Oudere zus Melissa trouwt net voor het vertrek van Kathryn en haar vader met een rijke man. Melissa is het leven in een keet gewend en weet wat armoede is. Nu ze ineens één van de rijkste vrouwen van de stad is, moet ze daar erg aan wennen. Bovendien schuurt het. Ze kent armoede en wil helpen, maar haar man verbiedt haar dat. Melissa kiest er echter voor haar eigen gang te gaan en tóch de armen in de stad te helpen. Maar dat heeft grote gevolgen.

Beide zussen komen zichzelf tegen en hun geloofsvertrouwen wordt op de proef gesteld. Kunnen zij God vertrouwen op de letterlijke en figuurlijke reis die zij gaan?

Mijn mening

Twee zussen met een boeiend levensverhaal
In ‘Sterrenregen’ zijn afwisselend Kathryn en Melissa aan het woord. De beide zussen delen hetzelfde verleden, maar in 1935 -als dit verhaal zich afspeelt- leiden zij beiden een totaal ander leven.
Kathryn leeft nog steeds in armoede en wordt bovendien belemmerd door haar klompvoet en wordt altijd door anderen nagestaard vanwege die klompvoet.
Ook Melissa wordt altijd nagestaard, maar dan vanwege haar ‘verworven’ rijkdom door haar huwelijk.
Het verschil tussen de zussen is groot, maar juist dat verschil in klasse en levensstijl maakt de verhalen van de zussen zo boeiend en interessant om te lezen. Ze hebben allebei te maken met de stofstormen, maar vanwege de grote verschillen gaan ze daar beiden totaal anders mee om. Dat maakt dat het verhaal een brede kijk geeft op deze periode in de Amerikaanse geschiedenis.

Een verhaal over vertrouwen op God en mensen
Voor zowel Kathryn als Melissa speelt het geloof in dit boek een grote rol. Melissa heeft Kathryn altijd geleerd dat ze op God kan vertrouwen en dat God voor haar zorgt, maar Kathryn vraagt zich halverwege haar lange reis af of dat wel waar is. Ook voor Melissa wordt het vertrouwen op God steeds moeilijker vanwege dingen die in haar leven gebeuren.
De zoektocht en strijd van beide zussen is niet overheersend en is prachtig in het verhaal verweven. Het is een verhaal over moed, opgeven, doorzetten, vertrouwen, wantrouwen, angst en liefde. Een verhaal waarvan ik hoop dat er een vervolg op komt, omdat ik wil weten hoe het beide zussen verder zal vergaan.

Conclusie
In de roman ‘Sterrenregen’ van Jennifer Wright gaat het over twee zussen: Kathryn en Melissa. In 1935, tijdens de stofstormen en de grote droogte in Amerika, proberen de beide zussen te (over)leven, maar vanwege het huwelijk van Melissa zijn de verschillen wel heel erg groot. Juist door die grote verschillen belicht het verhaal verschillende kanten van het leven in die tijd en dat maakt het verhaal heel boeiend.
Het boek leest eenvoudig. Beide zussen zijn afwisselend aan het woord, maar dit wordt steeds goed aangegeven. Het geloof speelt een belangrijke, maar niet overheersende rol en is prachtig in het verhaal verweven. Het is een verhaal over moed, opgeven, doorzetten, vertrouwen, wantrouwen, angst en liefde. Het raakte me op diverse manieren en momenten.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Sterrenregen

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Sterrenregen’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Sterrenregen
Auteur:
Jennifer Wright
Vertaling: Gerda Lok-Bijzet
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
381

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: Sterrenregen (Jennifer Wright)

 1. Zet ik op m’n lijstje, er is nog een boek met een vervolg over “die stofstormen” en ik vraag me af of dit daar een deel van is, denk ik niet, maar zoek nog even verder.

  Like

 2. gevonden: “En verlos ons van het stof” door Susie Finkbeiner. Dus is ander boek.

  Like

  1. ‘En verlos ons van het stof’ is inderdaad hetzelfde thema, maar wel echt een totaal ander boek. Ook echt een aanrader vind ik!

   Like

Reacties zijn gesloten.