Boekenpraat: De verdwenen meisjes van Willowbrook (Ellen Marie Wiseman)

Het verhaal

1971/1972. De zestienjarige Sage Winters weet niet beter dan dat haar eeneiige tweelingzusje Rosemary overleden is. Al zes jaar moet ze tot haar grote verdriet zonder haar tweelingzus leven.

Dan ontdekt Sage -door een gesprek dat ze niet had mogen horen- dat haar zusje nog leeft. Rosemary is naar Willowbrook State School gestuurd. Maar nu is ze vermist, hoort Sage van haar stiefvader. Ze besluit zelf naar Willowbrook af te reizen, want nu ze weet dat haar zus nog leeft, wil ze alles op alles zetten om haar te vinden.

Als Sage Willowbrook betreedt, denkt het personeel dat ze Rosemary is. Sage neemt de plaats van haar tweelingzus in en komt erachter dat Willowbrook geen school is, maar een instelling waar van alles mis is. Niet alleen worden patiënten mensonterend behandeld, maar ook verdwijnen soms zomaar patiënten. Waar gaan die naartoe? Waarom mist niemand hen? En waar is Rosemary? Zo goed en zo kwaad als dat gaat, gaat Sage binnen de muren van Willowbrook op onderzoek uit.

Mijn mening

Vreselijke misstanden in een ‘gesticht’
De roman ‘De verdwenen meisjes van Willowbrook’ beschrijft op een beeldende manier de gruwelijke misstanden die er waren binnen Willowbrook State School, waar veel meer mensen werden opgenomen dan men aankon. Deze mensen werden met medicijnen verdoofd en er werden experimenten op hen uitgevoerd. De gruwelijke omstandigheden komen ‘tot leven’ doordat Sage in deze roman de wereld van Willowbrook betreedt. Bij het lezen hoop je dat het ‘maar een verhaal’ is, maar voor dit boek deed auteur Ellen Marie Wiseman gedegen onderzoek en de misstanden waren helaas werkelijkheid.

Dun randje tussen werkelijkheid en fictie
Hoewel er onderzoek is gedaan voor het verhaal in deze roman, is er ook veel fictie aan het verhaal toegevoegd. De lijn tussen wat echt gebeurd is en wat fictie is, is soms dun. Sage is (voor zover ik dat kan nagaan) een verzonnen personage en soms lijkt het hele verhaal van de persoonsverwisseling wat ongeloofwaardig.
Dat neemt echter niet weg dat het boek al met al een heel heftig, soms ook spannend verhaal vertelt, dat stof geeft tot nadenken en dat bijna letterlijk onder je huid gaat zitten.

Conclusie
In de roman ‘De verdwenen meisjes van Willowbrook’ komt Sage Winters terecht in het gesticht Willowbrook. Ze neemt daar de plaats van haar verdwenen tweelingzusje in en ontdekt allerlei misstanden die spelen binnen de muren van deze zogenaamde school.
Veel gebeurtenissen in deze roman zijn gebaseerd op onderzoek en werkelijkheid, maar een groot deel is ook fictie. Het boek vertelt al met al een heel heftig, confronterend, eerlijk, heftig en soms ook spannend verhaal dat bijna letterlijk onder je huid gaat zitten. Zeker een aanrader!
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De verdwenen meisjes van Willowbrook

Dit boek ook lezen?
Koop dit boek bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De verdwenen meisjes van Willowbrook
Auteur:
Ellen Marie Wiseman
Vertaling: Tobya Jong
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
400

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: De verdwenen meisjes van Willowbrook (Ellen Marie Wiseman)

  1. Eerst dacht ik oh die heb ik gelezen, maar nee, toch niet.
    Dat was “de verdwenen meisjes uit Parijs”.
    Dit boek maakt me wel nieuwsgierig…

    Geliked door 1 persoon

  2. Na ‘De brekerjongens’ wil ik graag nog meer boeken van deze auteur gaan lezen. Deze roman komt op mijn lijstje!

    Like

    1. Ik heb zelf ‘De brekerjongens’ niet gelezen, maar ik vind haar boeken ook heel mooi, dus dat is dan weer een tip voor mij.

      Like

Reacties zijn gesloten.