De wondere wereld van afval

Omdat mijn gemeente het beleid voor afvalinzameling gaat wijzigen, heb ik me de laatste tijd verdiept in de wereld van afval scheiden, afval inzamelen, enz. En de wereld van afval blijkt nogal een wondere wereld te zijn…

Afval scheiden: niet nodig?

Ik woon in een appartement en ‘beneden’ staan een aantal grote ondergrondse containers waar mijn afval in verdwijnt. Restafval en plastic kan ik keurig gescheiden beneden weggooien, dus al zolang als ik hier woon, scheid ik keurig netjes dat afval.

Tot mijn grote verbazing (en ergernis) heb ik al elf jaar niet de mogelijkheid om gft apart beneden weg te gooien. Daarom bestaat het grootste deel van mijn restafval uit groenteresten en fruitschillen. Het kan nu eenmaal niet anders.

Of wacht… het kan wél anders. Want nu de gemeente het afval betaald per zak gaat ophalen, is er ineens een gft-container verrezen beneden. Nu kunnen we wél ons groenafval los inleveren. Ein-de-lijk.
Maar er is meer. Op de website van de afvalophaaldienst lees ik dat mensen die in appartementen wonen hun afval niet meer hoeven te scheiden. Restafval en plastic mogen in één zak worden ingeleverd, “want in appartementen is er weinig ruimte om afval te scheiden en dit wordt dan achteraf gescheiden.” Eh, wat?! Dus ik heb al die jaren voor niks m’n best gedaan om alles netjes te scheiden? Ik vond en vind het maar ‘bijzonder’ allemaal. En daar komt nog bij dat ik dus ga betalen per zak restafval. Dat heb ik bijna niet. Behalve dan dat plastic er voortaan bij moet. Ja, dan kom ik wel wekelijks aan een zak ‘rest’afval.

De wondere wereld van prullenbakken

Op dit moment heb ik twee prullenbakken in huis: één voor restafval en gft (want dat moet dus samen) en één voor plastic en alles wat daar nog meer in mag. Beide bakken hebben een inhoud van ongeveer 30 liter.

De opening van de ondergrondse containers kan een zak aan van 60 liter. Nu maakte mij dat nooit uit, want ik wilde gewoon regelmatig van mijn (anders stinkende) afval af, dus ik leverde altijd zakken van 35 liter in. Maar ja, als ik per zak moet gaan betalen, word ik een zuinige Hollander, dat snap je natuurlijk ook wel. En dus ging ik op zoek naar een grotere prullenbak. Het moest er één van 60 liter worden.

De zoektocht startte online. En mijn mond viel bijna letterlijk open van verbazing. Tweehonderd euro voor een prullenbak van 60 liter (b)lijkt heel normaal te zijn. Maar ik vind dat dus niet normaal. De prullenbakken die ik nu heb, waren hartstikke goedkoop en gaan al elf jaar zonder enig probleem mee. Zoiets zocht ik weer. Het bleek echter niet te vinden.

En dan nog iets. Je hebt dus nu vuilnisbakken met een sensor. Dan gaat de bak vanzelf open als je met je hand langs die sensor gaat. Het enige wat ik kan denken is: zoiets gaat toch kapot?! Ik zocht verder. De goedkoopste bak van 60 liter (zonder sensor!) die ik vond, was 99 euro nogwat. Alsof het niets is. Weet je wat ik van dat geld allemaal voor leuks kan kopen?

Uiteindelijk vond ik bij de Blokker een vuilnisbak van 50 liter. Hij kostte niet eens twintig euro. En nee, dan zit er geen sensor in.
Toen sprak mijn zuinigheid nog. Een bak van 50 liter is géén bak van 60 liter, dus… Mijn zusje en ik lieten er een berekening op los. We rekenden uit wat een zak weggooien kost en keken naar het prijsverschil tussen de vuilnisbak van 50 liter en de goedkoopste van 60 liter. Die 10 liter die mijn goedkope bak te klein is, maakt niet zoveel uit. Ik zou ruim acht jaar vuilnis in moeten leveren met de bak van 60 liter om het prijsverschil eruit te krijgen. Nou, weet je wat? Dan koop ik dus een goedkope vuilnisbak. Zonder sensor. Voor minder dan twintig euro. Want dat bestaat dus nog. Dan moet je wel héél goed zoeken. Dat wel.

20 gedachten over “De wondere wereld van afval

 1. Ook hier in de gemeente hoeft plastic niet meer gescheiden te worden. De vuilnisdienst ‘kan’ dat zelf beter want er werd toch van alles ingegooid wat er niet in mocht. Is ook bijna hogere wiskunde:-). Na onze vorige verhuizing was de vuilnisbak kapot en ‘gewone’ bakker waren inderdaad lastig verkrijgbaar. In een actie heb ik toen een Brabantia gekocht van 35 liter voor Euro 80,00 (en dat vond ik veel geld). Nu moeten wij in 2024 ook gaan betalen per zak en wilde ik een grotere van 60 liter maar die kost een shocking Euro 185,00. Vuilnisemmers vallen blijkbaar onder design tegenwoordig. Overigens is het denk ik een slechte zet van de gemeente om per zak te laten betalen dat vraagt om afvaltoerisme. Mijn moeder woont in Amsterdam en heeft uitzicht op een rij ondergrondse containers en daar staat soms een file van auto’s om vuil weg te gooien…..

  Like

  1. Bizar hè, die prijzen voor een prullenbak. Ik woon ook tegenover een paar ondergrondse containers en daar staan soms ook mensen halve auto’s met vuilnis leeg te ruimen. En per zak betalen gaat denk ik inderdaad om afvaltoerisme vragen óf (mijn nachtmerrie, want ik loop er tig keer per dag langs) mensen gaan zakken naast de vuilnisbak zetten.

   Like

   1. Dat gebeurde hier ook (als de container vol was) je kon toen subsidie aanvragen bij de gemeente om een sedum tuintje om de bak te laten plaatsen. Hier helpt het goed en het ziet er ook nog gezellig uit. De enigen die er een rommeltje van maken zijn soms de vogels:-) Ik zie wel in een buurgemeente (waar betalen per zak al ingevoerd is) er zakken naast de openbare prullenbakken staan en die over-overvol zijn. Volgens mij is het handiger om de belastingen met een tientje per inwoner te verhogen dat merkt bijna niemand en levert een hoop op. Dat opruimen kost meer. Maar ja dat kunnen wethouders blijkbaar niet verzinnen:-)

    Geliked door 2 people

   1. Jammer. Ik heb destijds bij een kringwinkel twee gelijke ex-wasmanden gekocht. Heel mooie, precies de goede maat en met ventilatiegaten in de hele bak. Koopje en ze passen exact in mijn interieur. Je moet er even tegenaan lopen hè.

    Like

 2. Wij hebben altijd al voor de vuilniszakken extra moeten betalen, en hoe meer je scheidt hoe minder restaffval. Wij hebben ca. Een 17-liter zak per week. De kleinste maat. En als die vol is, prop ik er nog zo veel mogelijk bij…. Ik vind het systeem goed, je wordt beloond voor het afvalscheiden. Apart wordt hier, glas, metaal, groen (gft?), papier, karton, batterijen, elektrospul en plastikflessen verzameld.

  Like

  1. Dat zou bij ons ook het principe zijn: hoe meer je scheidt, hoe minder je betaalt. Probleem is dus alleen: voor mij moet plastic bij het restafval. Als ik echt alleen restafval bij het restafval zou doen, zou ik hooguit eens per maand een zak vol hebben, maar ik denk nog véél minder.

   Like

 3. Het afvalbeleid is vaak héél ondoorzichtig maar wordt steeds meer een verdienmodel.
  Was het geen optie geweest gewoon de dertig liter bakken te blijven gebruiken en 2 zakken samen te voegen in een 60 ltr, zak. 😉

  Like

 4. Bizar, zoals dat er aan toegaat hè.
  Onze kliko voor restafval, hebben we al sinds we moeten betalen niet meer gebruikt.
  Hoe dan? als wij of onze zoon grof vuil naar het afvalstation brengen, nemen we dat spul gelijk mee, we sparen het op in de schuur.

  Like

  1. Die truc zou ik ook doen, dat ik het bij het afvalstation breng, maar… daar spelen ze hier op in. Het afvalstation wordt ook betaald inleveren.

   Like

 5. Hier kunnen we gelukkig onze zakken nog gewoon (gratis) kwijt.
  En volgens mij heb ik een 60 liter bak 🙂
  Er past in elk geval een 60 literzak in.
  Maar dat afval scheiden was hier vroeger al een lachertje.
  Drie contaniners voor de deur wat allemaal met een en dezelfde vuilniswagen werd opgehaald.

  Geliked door 1 persoon

 6. Dat met dat betalen gaan ze bij m’n vader ook invoeren die heeft er ook zo de pest over in. Het ergste de naastgelegen woonplaats voert het niet in en heeft nog gewoon containers waar je plastic in kan leveren, net zoals mijn dorp.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hier hebben ze de pasjes voor de containers afgeschaft, want mensen zetten steeds hun afval naast de container als dat niet hun toegewezen container is (of als de pasjeslezer stuk is, of de container zelf… best vaak dus). Nu mogen we zelf weten of we afval scheiden en hoeveel we weggooien, het is allemaal 1 bedrag via de afvalstoffenheffing (gebaseerd op het aantal mensen in je huis).

  Like

  1. Tot nu toe was het hier ook één bedrag via de afvalstoffenheffing. En ik vermoed dat hier ook veel vuil naast de containers terecht gaat komen zodra het pasjessysteem echt in werking treedt.

   Like

Reacties zijn gesloten.