Boekenpraat: Toen de wereld brak (John Boyne)

Het verhaal

Toen ze twaalf jaar was, verloor Gretel haar broertje. Ze woonde toen op wat ze noemt ‘die andere plek’ en het is een plek waar ze niet over kan praten en waar ze de naam niet van kan noemen. Gretel is nu 91 en de Tweede Wereldoorlog ligt ver achter haar, maar haar broertje is ze nog geen dag vergeten.

In alle jaren na de oorlog is Gretel blijven worstelen met de schuldvraag. Haar vader leidde een concentratiekamp. Maakt dat haar medeplichtig aan de gruwelen die daar plaatsvonden?
Gretel probeert door een andere naam en door verhuizingen letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van haar oorlogsverleden, maar in haar herinneringen gaat het oorlogsverleden altijd mee.

Mijn mening

Oorlogsherinneringen voor het leven
“Door de halve wereld over te reizen naar Sydney had ik alles gedaan wat ik kon om het verleden achter me te laten, maar ik besefte nu dat dit onmogelijk was. Of ik nu in Frankrijk zat, in Australië of in Engeland, of zelfs op Mars, maar waar ik ook was, die prachtige littekens waar Kurt het over had gehad, zouden me altijd weer terug sleuren naar die andere plek. Ik zou er nooit aan kunnen ontsnappen.”

‘Toen de wereld brak’ gaat over de letterlijke en figuurlijke reis die Gretel na de oorlog maakt. Haar vader was de kampcommandant van Auschwitz en Gretel weet dat de nazi-jagers haar zullen oppakken als ze weten wie zij is. Door te reizen probeert ze het verleden achter zich te laten, maar het verleden zit zo diep in haar dat dat niet kan. Langzaam maar zeker ontvouwt John Boyne hoe de schuldvraag het leven van Gretel beheerst. Ze was nog een kind destijds, maar maakt dat haar onschuldig? Deze roman laat zien hoe oorlogsherinneringen Gretel tekenen voor het leven.

Na ‘de jongen in de gestreepte pyjama’
Deze roman vertelt het verhaal van de oudere zus van Bruno, de hoofdpersoon in ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Het boek laat meer zien van de achtergrond van wat er met Bruno gebeurde. Daarnaast gaat John Boyne in op hoe het leven van zus Gretel na de oorlog verder is gegaan. Het leven van haar broertje stopte, maar zij leefde verder. Hoe zij dat deed, is op een indrukwekkende manier beschreven in hoofdstukken die zich afwisselend afspelen in 2022, 1946 en 1953. De wisseling in tijd is duidelijk aangegeven en daarmee niet storend.

Conclusie
De roman ‘Toen de wereld brak’ van John Boyne is het vervolg op zijn wereldberoemde roman ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. In dit boek staat Gretel centraal. Zij verloor haar broertje in de oorlog. Haar vader was kampcommandant van Auschwitz. Na de oorlog vraagt Gretel zich af of zij medeplichtig is aan de dingen die in Auschwitz gebeurd zijn. Ze was een kind, maar maakt dat haar onschuldig of niet?
‘Toen de wereld brak’ speelt zich afwisselend af in 2022 en in de jaren net na de oorlog en is een indrukwekkend relaas van een vrouw die levenslang gebukt gaat onder haar oorlogsherinneringen en onder een enorme schuldvraag. Het boek leest vlot en snel, maar vertelt een indrukwekkend verhaal dat aanzet tot nadenken.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Toen de wereld brak

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Toen de wereld brak’ op bol.com.

Boekgegevens
Titel: Toen de wereld brak
Auteur:
John Boyne
Vertaling: Anke Frerichs en Ton Heuvelmans
Uitgeverij:
Meulenhoff
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
410

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Toen de wereld brak (John Boyne)

  1. Uit grote nieuwgierigheid is dit een van de zeldzame keren dat ik het redelijk duur gekocht heb. Ik vond het mooi en zeker ook de twijfels de gevolgen maar ook wel heel specifiek beschreven en soms te langdradig. En het einde voelde afgeraffeld. Had het overigens niet willen missen, het is wel een boek wat ik gelezen hoor te hebben.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb dit boek gelezen en vond het heel indrukwekkend. Net als De jongen in de gestreepte pyjama. Alleen het einde van Toen de wereld brak vond ik wat minder. Was een beetje een anti-climax.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik vond de film ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ zeer indrukwekkend. Het boek, en dit vervolg, heb ik nog niet gelezen, maar ben wel benieuwd geworden door jou recensie.

    Like

    1. De film heb ik ook gezien en maakte op mij ook echt diepe indruk. Zo indrukwekkend als die film is dit boek niet hoor.

      Like

Reacties zijn gesloten.