Stress of spanning?

Mijn begeleider vroeg hoe ik me voelde. Ik had geen idee, maar had wel een idee wat het antwoord zou kunnen zijn als ik mijn gevoel zou kunnen omschrijven, dus vroeg ik me af: “Geen idee. Heb ik stress?” Mijn begeleider gaf me de vraag terug: “Heb je stress?” Het antwoord was nogal ingewikkeld, want ik begon ineens te filosoferen over het verschil tussen stress en spanning. Ik filosofeer er hier vandaag nog vrolijk even over verder.

Onrust

De reden dat mijn begeleider vroeg hoe ik me voelde, was omdat hij daarmee een mail wilde ‘analyseren’ die ik eerder had gestuurd. Daarin had ik uitgelegd dat ik nogal onrustig was en dat ik het even allemaal niet zo kon overzien. Als ik dat soort dingen zeg of mail, zit onder die onrust altijd wat anders, alleen kan ik nooit zo goed onder woorden brengen wat dat ‘anders’ dan is.

Op de vraag hoe ik me voelde, antwoordde ik in eerste instantie dus dat ik onrustig was, maar ik moest die onrust verklaren en dacht dat dat dan misschien kon met stress. Maar op de vraag van mijn begeleider of ik dan inderdaad stress had, wist ik het antwoord niet.

Het verschil tussen stress en spanning

Ik gaf aan dat ik het niet wist en we kwamen -voor de miljardste keer- op de vraag wat stress eigenlijk is. Ik gaf aan dat ik misschien last had van spanning. Mijn psycholoog was het daarmee eens, maar het bleek dat we het allebei over andere dingen hadden. Dat ontdekte ik toen ik het verschil tussen stress en spanning uitlegde. Althans…dat wat voor mij het verschil is tussen stress en spanning.

Stress is voor mij iets onschuldigs. Het is voor mij iets kortdurends en zoiets als stress net voor je bijvoorbeeld rijexamen moet doen. Dat noem ik stress. Spanning gaat voor mij dieper en noem ik ‘ernstiger’. Dat neemt mijn leven dan over en dan kan ik aan niets anders meer denken.

Thuisarts weet raad

Mijn begeleider zag het juist anders. Die zag spanning als iets kortdurends. En spanning kan ook goed zijn, zoals wedstrijdspanning. Hij wilde op Google opzoeken wat de definitie van stress is, maar omdat dokter Google en ik al jaren gescheiden zijn, gaf ik hem de opdracht op Thuisarts te kijken. Dat is een betrouwbare website waar ik zelfs als hypochonder nog op mocht kijken van mijn huisarts.

Toen bleek stress iets te zijn wat dus langdurig is en wat invloed heeft op je functioneren. En alle symptomen die mijn begeleider voorlas, waren dingen die ik herkende. Ik herkende ze van toen ik nog werkte en ook wel van het moment van het gesprek. Maar ik noemde dat dus altijd spanning. Toch weer wat geleerd. Stress is iets langdurigs en heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Spanning is meestal van kortere duur en kan ook heel gezond zijn.

O, en waarom ik dan zo’n stress had? Dat was simpel. Dat was omdat ik wachtte op de uitslag van de gemeente of mijn pgb verlengd zou worden. Dat wist ik wel, dat dat de oorzaak was van al mijn onrust, maar dat dat dan stress heette, wist ik niet. Tot dat moment. Ik zei het al: toch weer wat geleerd.

10 gedachten over “Stress of spanning?

 1. Ik mag van mezelf ook alleen op Thuisarts kijken. Stress kan inderdaad veel invloed hebben. Zelf denk ik dat het ook een rol heeft gespeeld bij mijn te hoge cholesterol bijvoorbeeld.

  En ik snap helemaal dat je stress hebt over het PGB!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kijk ook alleen op thuisarts en dat is omdat de huisarts, waar ik kwam voor draaiduizeligheid, mij daarheen verwees 🙂 omdat daar ook duidelijke oefeningen zouden staan.

  En: hier weer iets geleerd. Nu speelt bij mij dus spanning nog regelmatig een rol en toen ik nog werkte was het stress .

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb duidelijk een ernstige afwijking. Zoek nooit naar dat soort dingen op het internet en draaide jouw aanvankelijk aanname over stress en spanning ook puur op gevoel ook meteen om.

  Like

  1. Ik zou hier ook niet naar zoeken op internet hoor, maar ik wilde m’n gelijk ‘bewijzen’. Lukte dus helaas niet;).

   Like

 4. Vaak, zonder te googelen weten we het antwoord al.
  Voor mijn gevoel dan.
  Stress en angst, ik heb er allebei wel eens last van.

  Like

 5. En zo leren we elke dag bij. Ik merk stress altijd pas op als het zich fysiek gaat openbaren… Zo leuk (not). Hopelijk vermindert je stress snel, Naomi!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.