Boekenpraat: Wij waren, ik ben (Israel van Dorsten)

Inhoud van het boek

In oktober 2019 wordt het kleine plaatsje Ruinerwold ineens wereldnieuws. Israel van Dorsten ontvlucht daar de boerderij waar hij samen met zijn vader, zijn broertje en zusjes leefde. Hij had geen officiële identiteit, want hij stond niet ingeschreven bij de burgerlijke stand. Eén buitenstaander wist van het bestaan van de familie, maar verder leefde het gezin in anonimiteit.

Israel leefde volgens het geloof en de overtuigingen van zijn vader. Al op jonge leeftijd deed hij dienst als medium en gaf hij boodschappen door van geesten die in hem kwamen wonen.
Totdat doordringt dat die geestenwereld één groot spel lijkt en helemaal niet echt is. Langzaam maar zeker realiseert Israel zich dat de situatie waarin hij leeft niet normaal is. Hij ontvlucht de boerderij in 2019 en leert een leven opbouwen ‘buiten’.

In ‘Wij waren, ik ben: weg uit Ruinerwold’ beschrijft Israel van Dorsten zijn ervaringen van zijn geboorte tot de dag dat hij de boerderij ontvluchtte.

Mijn mening

Een haast ongelooflijk relaas
Israel van Dorsten vertelt in ‘Wij waren, ik ben: weg uit Ruinerwold’ een haast ongelooflijk relaas. Het is bizar wat hij allemaal heeft meegemaakt in de jaren dat hij bij zijn vader leefde. Het verhaal lijkt soms te bizar om waar te zijn, maar is echt de waarheid die Israel vertelt vanuit zijn eigen ervaringen en vanuit eerder geschreven dagboekfragmenten.
Hij beschrijft hoe hij jarenlang niet wist wie hij was, omdat hij medium was en allerlei geesten moest ‘spelen’. Zijn eigen geest werd diverse keren door zijn vader ‘gedood’. Voor Israel was de boodschap: jij mag niet bestaan.
Daarnaast beschrijft Israel de ogenschijnlijk willekeurige rituelen en gebruiken die een zware wissel trokken op het gezin. De gebeurtenissen volgen elkaar in het boek in hoog tempo op.

Indrukwekkend, soms wat moeilijk te volgen verhaal
Het verhaal in dit boek is in de eerste plaats heel indrukwekkend. Het is bizar om te beseffen dat wat Israel beschrijft voor hem werkelijkheid was.
Ook de stap naar ‘buiten’, weg uit de boerderij, beschrijft Israel in dit boek heel uitgebreid. In eerste instantie stuitte hij op allerlei kastjes en muren als hij instanties om hulp vroeg. Het voelt oneerlijk om te lezen en tegelijkertijd heel begrijpelijk, omdat het verhaal zo bizar is.
Helaas vond ik het verhaal hier en daar moeilijk te volgen. Ik denk echter dat dat vooral komt door het bizarre aspect ervan. Ik denk dat het verhaal alleen werkelijk te begrijpen is als je er zelf onderdeel van bent geweest.

Conclusie
In ‘Wij waren, ik ben: weg uit Ruinerwold’ vertelt Israel van Dorsten zijn levensverhaal. Hij doet uit de doeken hoe hij leefde zonder officieel voor de instanties te bestaan en hoe het geloof en de overtuigingen van zijn vader zijn leven beïnvloedden.
Het verhaal leest als een lang relaas. Het is bizar om te lezen wat Israel allemaal heeft meegemaakt en zijn verhaal maakt diepe indruk. Soms vond ik het wat moeilijk te volgen, maar misschien is dat vooral omdat het verhaal alleen goed te begrijpen is voor wie deze gruwelen heeft meegemaakt. Geen makkelijk lezend boek, maar wel een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het verhaal van ‘de kinderen van Ruinerwold’.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Wij waren, ik ben: weg uit Ruinerwold

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Wij waren, ik ben’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Wij waren, ik ben: weg uit Ruinerwold
Auteur:
Israel van Dorsten
Uitgeverij:
Pluim
Genre:
Non-fictie
Pagina’s:
296

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

10 gedachten over “Boekenpraat: Wij waren, ik ben (Israel van Dorsten)

  1. Aan de ene kant wil ik dit boek lezen, aan de andere kant denk ik “laat maar… ik vind dat wat we al hoorden of lazen in het nieuws in 2019 wel genoeg”
    En het lezen is om te “weten” hoe zo iets toch mogelijk kan zijn.

    Like

    1. Als je er meer over wilt weten, zou ik eerder aanraden om de documentaire hierover te kijken dan het boek te lezen.

      Like

  2. Deze ga ik aan mij voorbij laten gaan, ik heb ondertussen al heel veel documentaires gezien over de situatie en het is genoeg geweest.

    Like

  3. Onvoorstelbaar dat dit zo veel jaren heeft kunnen gebeuren zonder dat iemand er van wist. Bedankt voor de tip van de documentaire, ik denk dat ik het boek aan me voorbij laat gaan.

    Geliked door 1 persoon

  4. Ik ben hee benieuwd naar het boek en keek af en toe op marktplaats maar stop daar nu we mee. Ik lees het wel voor een iets gezelligere prijs ergens volgend jaar ofzo.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.