Boekenpraat: Wij hebben het geweten (Catherine Chidgey)

Het verhaal

Flaptekst:
Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, verhuizen Greta en haar gezin naar een huis naast Buchenwald. Naïef als Greta is, probeert ze weg te kijken van de gruwelen die zich naast de deur afspelen. Maar de pijn in haar eigen lichaam is moeilijker te negeren.

Haar man Dietrich is een ambitieuze SS’er die voor Führer en vaderland getallen boven mensen stelt. Maar als zijn vrouw steeds zieker wordt, laat hij in het geheim de arts en politiek gevangene Lenard Weber naar Buchenwald overplaatsen om haar te behandelen.

Met elkaar creëren ze een web van leugens waar ze, om de hoop niet te verliezen, koste wat het kost in willen blijven geloven. Wanneer de oorlog ten einde loopt, zijn hun levens voorgoed veranderd. Maar kunnen zij hun wegkijken ooit rechtvaardigen?

Mijn mening

Veelbelovend boek, maar ik las het niet uit
De flaptekst van dit boek klonk voor mij veelbelovend. Het verhaal leek me heel boeiend en ik vond de insteek origineel.
De start van het boek was voor mij echter heel moeizaam. Het begint met veel medische termen en een medisch apparaat dat nogal ingewikkeld werkt. Al die termen zorgden ervoor dat ik niet in het verhaal kwam.
Vervolgens schakelde het verhaal over naar een fictief dagboek van Greta. Dat gedeelte vond ik interessant. Maar na het dagboek van Greta kwam er informatie over inwoners van het stadje en vervolgens kwam er een deel van het verhoor van Dietrich na de oorlog.

Op dat moment ben ik gestopt met lezen. Ik wist niet wat ik aan het lezen was. Las ik een roman die op non-fictie moest lijken? Las ik non-fictie en moest het op een roman lijken? Was het toch gewoon een roman? Ik vond de opbouw (te) verwarrend en stopte daarom met lezen. Jammer, want bij het weergeven van de inhoud van het verhaal voor deze recensie dacht ik opnieuw dat ik het verhaal mooi zou vinden. Het boek was het voor mij echter niet.
Ik geef geen beoordeling in sterren, omdat ik denk dat ik geen eerlijke (eind)beoordeling kan geven over een boek dat ik niet uit heb gelezen.

Meer informatie over Wij hebben het geweten

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Wij hebben het geweten’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Wij hebben het geweten
Auteur:
Catherine Chidgey
Vertaling: Jessica Brouwer en Pauline Onderwater
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Historische roman (WOII)
Pagina’s:
478

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: Wij hebben het geweten (Catherine Chidgey)

 1. Hm, dat wordt er dus àls ik hem lees een boek van de bieb en niet een gekochte.

  Like

  1. Ik heb er ook heel erg positieve recensies over gelezen en het is natuurlijk maar mijn mening, maar ik zou inderdaad de bieb adviseren.

   Like

 2. De flaptekst leest inderdaad wel alsof het een mooi verhaal kan zijn. Jammer dat het tegenviel en je bent gestopt. Ander en beter! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. De inhoud klinkt zeker boeiend. Jammer dat je het zo verwarrend vond. Ik twijfel nog of ik ‘m ga lezen of niet.

  Like

  1. Als je ‘m gaat lezen, ben ik heel benieuwd of jij er anders over denkt. Dat vind ik het leuke van boeken en recenseren: dat iedereen er anders over denkt.

   Like

 4. Jammer dat het tegenviel. Gelijk heb je dat je gestopt bent, zonde van je (lees)tijd om dan door te blijven lezen. En boek dat ik niet uitlees geef ik ook geen sterren en verwijder ik zelfs van mijn Goodreads plankje.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.