Paniek of toch griep?

In de twee rekbare weken waarin ik wachtte op een besluit van de gemeente rondom mijn persoonsgebonden budget (pgb) kreeg ik ineens een enorme paniekaanval. Dacht ik. Of was het misschien toch griep?

Paniek in de tent!?

Het was ruim tien jaar geleden dat ik griep had gehad. Dan moet je denken aan griep als in een week met hoge koorts op bed en helemaal niks meer kunnen en een hersteltijd van een paar weken. Zo’n griep was bij mij dus ruim tien jaar geleden. Daarna had ik nog wel af en toe een fikse verkoudheid gehad, maar nooit meer echt griep. Ik was dan ook zo’n beetje vergeten hoe dat voelde.

Dus toen ik op een zaterdagmorgen na mijn fietsritje naar de bieb niet meer op mijn benen kon staan, ging er geen belletje rinkelen. Dat ik ook heel in de verte wat keelpijn had, legde ik uit als een verkoudheidje. Ik ging dus ook gewoon door met wat ik moest doen. Ik moest een pakketje ophalen bij mijn moeder en daarna nog even naar de milieustraat. Dat deed ik. Maar terwijl ik in de auto zat, begon ik te klappertanden. Het zou toch niet waar zijn? Ik kon me mijn laatste echte paniekaanval niet eens herinneren. Dit voelde echter nogal serieus. Alles trilde en ik kon niet stoppen met klappertanden. Paniek zou niet zo vreemd zijn, aangezien ik in de wachttijd van de gemeente zat.

Terwijl ik naar huis reed, sprak ik mezelf letterlijk ernstig toe: “Rustig, je hoeft niet zo te bibberen. Er is niks aan de hand. Alles komt goed. Gewoon rustig in- en uitademen.” Maar het hielp niet. Het bibberen werd alleen maar erger.

Koorts bestaat ook nog

Omdat alle trucjes om paniek te reduceren niet werkten, vroeg ik me af of ik dan niet gewoon koorts kon hebben. En eenmaal thuis bleek dat precies te zijn wat er aan de hand was. Aha, dus ik had geen paniek, maar ik had griep. Een verdwaalde coronatest leerde me zelfs dat het corona was. Oké, deed ik daar na drie jaar ook nog even aan mee.

Ik ben heel slecht in ziek zijn

Uiteindelijk belandde ik zo’n vier dagen met koorts in bed en daarna had ik nog een weekje nodig om me weer fit te voelen. Het zweet brak me nog aan alle kanten uit, maar ook dat werd langzaam steeds een beetje beter.

Die vier dagen in bed leerden me dat ik heel slecht ben in lichamelijk ziek zijn. Ik weet niet wat het is, maar ik word er heel onrustig van. Ik begon me al snel te vervelen, want een boek lezen lukte niet, laat staan iets anders. Bovendien vond ik het gebrek aan energie ook helemaal niet leuk. O, en wat te denken van afhankelijk zijn van anderen? Nee, niks voor mij. Het was dan ook op dag vier dat ik ’s avonds in een spijkerbroek schoot en mijn jas over mijn pyjamashirt aantrok en heel even stiekem naar de supermarkt ging. Moest kunnen, vond ik.

Maar waar ik het meest van baalde? Het was die week voorjaar. Echt voorjaar als in blauwe lucht, zon, warmte, enz. En dat miste ik, want ik voelde me te beroerd om naar buiten te gaan.
Een week later liep ik gelukkig weer wél buiten. Soms nog wat met bibberbenen, maar ik was er weer. Zonder lente, maar zo’n weekje ziek zijn leerde me dat buiten eigenlijk altijd wel prettig is.

O, en de dikste winst van dit weekje ziek zijn? Mijn hypochondrie is echt wel genezen. Ik overwoog namelijk niet één keer om de huisarts te bellen en was niet bang. Hoera!

11 gedachten over “Paniek of toch griep?

 1. Wat heerlijk dat je geen last meer hebt van je hypochondrie Naomi! Wel balen dat je het mooie weer hebt gemist inderdaad, maar er komen nu veel mooie dagen aan : )

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat fijn dat je geen last meer hebt van hypochondrie. Daar is corona toch wel een goede graadmeter voor.
  Herkenbaar dat ziek zijn lastig is. Ik ben afgelopen zomer ook stiekem naar de supermarkt geweest toen ik corona had. Afgelopen week ook, maar nu mag het ook weer en ik was er deze keer niet echt ziek van, licht verkouden, verder niet.
  Het genieten van het mooie weer kun je hopelijk dit weekend inhalen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Geweldig, dat laatste stukje!
  En het gemiste mooie weer? Als uitkomt wat verwacht wordt kun je volgende week je hart ophalen.
  Gewoon doen, hoor lekker rust nemen om goed te herstellen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind het zo mooi om te lezen dat je (tegenwoordig? Ik ben er een tijdje uit geweest) alles op positieve noot eindigt. Pgb gedoe: yes het is weer verlengd! En nu dit: hoera, ik ben van mijn hypochondrie af. Echt knap en inspirerend hoe je dat doet 🙂

  Like

  1. Het is niet iets waar ik bewust over nadenk, maar het klopt inderdaad wel. Ik denk dat ik ook meer de positieve dingen kan zien dan bijvoorbeeld een jaar geleden.

   Geliked door 1 persoon

 5. Balen dat je na drie jaar toch corona gekregen hebt en het mooie weer hebt gemist die week. Maar wat een geweldige ontdekking dat je echt van de hypochondrie af bent! Hoera!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.