Boekenpraat: Bemind (Ginny L. Yttrup)

Het verhaal

Ellyn schaamt zich voor haar gewicht. Ze weet dat ze te zwaar is, maar blijft zichzelf troosten met koekjes en vooral met boter. Ze is eigenaresse van een restaurant en is daar ook chef-kok, dus eten hoort bij haar leven. Maar een negatief stemmetje blijft haar waarschuwen dat ze te dik is.

Sabine is psychologe, maar nu ze zelf depressief is, heeft ze een time-out genomen. Ze heeft een sabbatical genomen en voor een jaar een huis gehuurd in het kleine stadje waar ook Ellyn woont. Daar verstopt ze zich voor de mensen van thuis, voor de wereld, voor haar verleden, voor zichzelf en voor God.

Twila is herstellend van anorexia, maar is er nog lang niet. In de spiegel ziet ze nog altijd vet en ze verstopt zich het liefst in wijde kleding voor de buitenwereld. Het niet eten helpt haar om een leegte die ze voelt niet te voelen. Ze vervangt die leegte door de letterlijke leegte van haar maag.

Als de drie vrouwen elkaar ontmoeten, ontstaat er een bijzondere vriendschap, waarin blijkt dat ze veel van elkaar kunnen leren. De vrouwen leren zichzelf, elkaar en God beter kennen door hun vriendschap en leren dat het niet om hen gaat, maar om hun Schepper.

Mijn mening

Een verhaal over Gods liefde voor mensen
In de roman ‘Bemind’ staan drie totaal verschillende vrouwen centraal. Zij vertellen afwisselend het verhaal in dit boek, samen met dokter Miles Becker. Er wordt steeds goed aangegeven wie van de vrouwen aan het woord is, maar heel soms vond ik het toch verwarrend vanuit wiens perspectief ik aan het lezen was.
Hoewel het boek in eerste instantie gaat over liefde en vriendschap tussen mensen, staat uiteindelijk Gods liefde centraal. De drie vrouwen in deze roman moeten leren dat ze zijn geschapen naar Gods beeld. Dan maakt het niet uit of ze een maatje meer of minder hebben, maar gaat het om hoe Hij hen ziet.

Worstelingen met allerlei issues
De drie vrouwen in ‘Bemind’ worstelen met allerlei verschillende issues. Vooral de verhalen van Ellyn en Twila, die worstelen met eten en gewicht, riepen bij mij herkenning op. Op een respectvolle, maar heel open manier geeft schrijfster Ginny L. Yttrup een inkijkje in de gedachten die zowel Ellyn als Twila hebben. Hoewel dit boek draait om drie vrouwen, staat toch vooral Ellyn centraal. Haar verhaal is herkenbaar en wordt prachtig verteld. Yttrup geeft de gedachten van Ellyn mooi weer en laat zien dat een eetprobleem niet gaat om eten, maar om meer dan dat.

In alle worstelingen en gedachten is er steeds een (biddend) lijntje naar de relatie die de vrouwen met God hebben. Ik vond dat niet storend, maar kan me voorstellen dat dat het boek wel vooral geschikt maakt voor een christelijk lezerspubliek.

Conclusie
In de roman ‘Bemind’ van Ginny L. Yttrup ontmoeten drie vrouwen met elk hun eigen problemen elkaar. Er ontstaat een vriendschap die de vrouwen laat zien dat het leven niet draait om hen en om al hun gedachten, maar dat het belangrijkste is hoe God hen ziet.
Yttrup geeft de verhalen van de vrouwen op een beeldende manier weer, onder andere door veel aandacht te schenken aan gedachten en gevoelens van de vrouwen. Dat maakt het eenvoudig om de vrouwen te snappen en te leren kennen. Bij alles wat de vrouwen doen, speelt hun (on)geloof in God een rol en dit heeft een prominente rol in het verhaal.
Het is een boeiend, herkenbaar verhaal over drie vrouwen, vriendschap, schaamte, genezing en Gods liefde.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Bemind

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Bemind’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Bemind
Auteur:
Ginny L. Yttrup
Vertaling: Heleen Wubs
Uitgeverij:
Voorhoeve
Genre:
Christelijke roman
Pagina’s:
367

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Bemind (Ginny L. Yttrup)

  1. Ik zei vandaag tegen iemand. Het lijkt mij zo heerlijk om weer eens echt in een boek te verdwijnen. Je vorige boek en dit boek zijn gereserveerd bij de bieb
    Nu hopen dat ze er snel zijn.

    Like

    1. Ja, dat is heerlijk, om helemaal in een boek te verdwijnen. Ik hoop dat het je met deze twee boeken gaat lukken.

      Like

Reacties zijn gesloten.