Mijn huis op orde

Op SBS6 is er een tv-programma met de titel ‘Je huis op orde’. In dat programma draait het om rommelige en vooral overvolle huizen. Die huizen worden leeggehaald, de spullen worden gesorteerd en het huis wordt geordend weer ingeruimd. Ik krijg de opruimkriebels van dat programma, maar ja, bij mij is er weinig op te ruimen, want ik ben nogal van het weggooien. En toch vond ik weer een ‘projectje’ en kon ik heerlijk mijn gang gaan.

Opgeruimd staat netjes!

Ik ben nogal van het opruimen en weggooien. Mijn huis is sowieso altijd opgeruimd. Ik kan al onrustig worden van een op tafel slingerend tijdschrift, dus ik zorg er altijd voor dat ik gelijk opruim waar ik mee bezig ben geweest en alles heeft zijn vaste plek in huis. Heb ik ergens geen plek meer voor om het op te ruimen? Dan moet er iets de deur uit. Dat mijn huis maar klein is, helpt daarin ook erg mee. Ik heb gewoon echt geen plek om maar allerlei spullen te bewaren.
Wil ik iets toch bewaren, maar heb ik er geen plek voor? Van sommige dingen (zoals lieve gekregen kaartjes) maak ik dan een foto. Zo kan ik het toch bewaren én neemt het geen ruimte in beslag.

Opruimkriebels

Nu vind ik niets zo heerlijk als ordenen en weggooien. Geef mij een overvol huis en een paar vuilniszakken en ik vermaak me wel. Het probleem is alleen dat ik bij anderen geen dingen weg durf te gooien. Bij mezelf ben ik er wel heel goed in, maar omdat ik nogal ‘weggooierig’ ben, valt er weinig meer in vuilniszakken te stoppen bij mij. Ik heb dus zelden dat heerlijke gevoel van eens een kast uitmesten en flink ruimte maken. Dat gebeurt nu eenmaal gewoon door de tijd heen ‘vanzelf’.

Als ik dan op tv een programma zie waarin wordt opgeruimd, begint het echter toch te kriebelen. Ten eerste kijk ik al vol verbazing hoe het kan dat mensen hun huis zo dicht laten slibben met spullen. Wat niet in de kast past, is toch eigenlijk al meer dan je in huis moet halen? Ten tweede kijk ik met veel plezier hoe mensen stapels en stapels met spullen weggooien. En dan wil ik dat ook, maar dat kan niet.

En toen ineens, op een zaterdagmiddag, vond ik toch weer een ‘projectje’.

Mijn kledingkasten op orde

Twee jaar geleden kwam ik ruim twintig kilo aan. Inmiddels ben ik ook weer bijna een jaar stabiel op dat hogere weegschaalgetal en dus vond ik het tijd om voor de zomer kleding in een grotere maat te kopen. Dat deed ik vorig jaar ook al, maar toen kocht ik heel voorzichtig in. Stel dat ik weer zou afvallen of nog meer zou aankomen, wilde ik niet een complete garderobe in de verkeerde maat hebben. Ik kocht dus een aantal jurkjes en met regelmatig wassen kwam ik daar de zomer mee door.
Nu kocht ik nieuwe kleding. Maar die moest ook in de kast en daar zat een probleem…

Ik heb in mijn kast ook nog kleding hangen van twintig kilo geleden. Vijf jaar geleden zat ik op het gewicht van nu en ik was afgelopen winter blij dat ik de kleding daarvan bewaard had. Ik was namelijk klaar met shoppen zonder geld uit te geven. Ik aarzelde of ik de zomerkleding van twee jaar en twintig kilo geleden weg zou gooien. Ik besloot van niet. Ik keek er wel kritisch naar. Wat zou ik sowieso toch nooit meer dragen en wat was niet meer mooi?

Uiteindelijk gingen er twee vuilniszakken met kleding en schoenen naar de kledingcontainer. Daarnaast maakte ik twee vuilniszakken voor in de kast: één met zomer- en één met winterkleding in een kleinere maat. De maat die ik nu heb, hangt ‘voor het grijpen’ en er is weer voldoende ruimte om er iets nieuws bij te hangen.

Na een uurtje ruimen en dingen in vuilniszakken stoppen, was ik zeer voldaan. Mijn kledingkast is weer op orde. Maar nu is er echt niets meer om uit te mesten. Grote-schoonmaak-kriebels zouden welkom zijn, maar daar heb ik dan weer nooit last van helaas…

12 gedachten over “Mijn huis op orde

 1. Opruimcoach…. iets voor jou? Dan moet je een strategie vinden om ook bij anderen te kunnen weggooien. Maar volgens mij zijn er al voldoende mensen die dit aanbieden. Ik behoor tot de categorie mensen die te veel spullen heeft en wel graag opruimt maar na één dag genoeg heeft. Dus het voldane gevoel van een totaal opgeruimde woning heb ik helaas niet.

  Like

  1. Opruimcoach staat wel ergens in mijn hoofd op een lijstje ja. Hoewel ik het bij anderen moeilijk vind om op te ruimen dan bij mezelf, want ja, die hechten dan waarde aan die spullen en dan vind ik het weer ‘zielig’ voor hen om het weg te gooien. Maar wie weet…

   Like

 2. Ik ruim ook graag op… je zal hier zelden iets zien rondslingeren. De kleerkast daarentegen die moet dringend eens onder handen genomen worden.

  Geliked door 1 persoon

 3. O mens wat zou jij het hier naar je zin hebben( als je de kans kreeg) 😉 Ik wil zelfs zo’n opruimprogramma niet zien. Het huis is altijd wel redelijk opgeruimd maar kasten en zolder zijn altijd tamelijk vol eer ik er iets aan ga doen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Je zou ook hier je hart op kunnen halen 🙂
  Het is hier echt heel netjes, maar er kan genoeg weg.
  Helaas een man die dat iets minder prettig vindt, zeker wat betreft zijn eigen spullen 🙂
  Wel pas een zak vol kleding van hem naar het leger des Heils gebracht, nu mijn kast nog.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben geen opruimer, maar pasgeleden heb ik mijn kleren ook uitgezocht ik heb er wat van kunnen verkopen en deels ook naar de container. Ik heb best veel boeken maar dichtslibben zal het wel nooit hier.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik ben gek op opruimen. Vorige week had ik weer een ophaalafspraak van grofvuil. Even de kelderbox en de kast op het balkon aangepakt. Heerlijk.

  Like

 7. Er staan op YouTube allemaal afleveringen van Britains biggest hoarders ofzo, gemaakt door een vrouw die zelf dochter is van een hoarder. Misschien is dat nog een leuke als de afleveringen van deze sbs-serie op zijn?

  Like

Reacties zijn gesloten.