De vrije dag

Tegenwoordig staat er één dag in de week een groot kruis in mijn planner. Dat kost me soms nogal wat moeite, maar ik merk dat ik het nodig heb om één dag in de week helemaal voor mezelf te hebben. Waarom vond ik dat zo moeilijk en hoe kwam die vrije dag er dan toch?

De corona-ontdekking

Een aantal jaar geleden, toen ik therapie volgde voor mijn hypochondrie, was ik heel strak: één dag in de week was vrij. Ik vond dat logisch en dat was ‘toegestaan’, want ik had twee dagen per week therapie, dus die dag vrij had ik wel verdiend. Toen de therapie voor mijn hypochondrie was afgerond, werd ik ook steeds minder zuinig op mijn vrije dag en uiteindelijk verdween die helemaal.

Langzaam maar zeker kwam het steeds vaker voor dat er elke werkdag moetjes in mijn agenda stonden. Die moetjes gingen van huishouden tot tandartsafspraken en ze putten me uit. Ik merkte dat ik tegen mijn weken op begon te zien en dat ik steeds vaker de weken ook niet kon overzien. De weken begonnen weer te voelen zoals toen ik werkte: als een lange marathon. Dat wilde ik niet.

En toen kreeg ik corona. Heel even hoefde ik helemaal niets. Dat was vervelend en ik voelde me beroerd van de koorts, maar tegelijkertijd voelde dat echt even helemaal niets hoeven wel goed.

Volle week: zo gaat het niet

De week nadat ik ziek op bed had gelegen, stond mijn planner weer vol afspraken. Allereerst moest ik zeer dringend om boodschappen en moest er weer eens gekookt worden. Maar ik moest ook naar de tandarts, naar mijn begeleider, naar koor, naar de kapper, naar vrijwilligerswerk, enz. Elke dag stond er minstens één afspraak in de planner. En ik overzag het niet. Op zondagavond kon ik niet lezen, want ik zag op tegen de week en mijn hoofd vond geen rust.

Zo ging het eigenlijk niet.

Een rustige week

Een week later was er meer rust. Het kwam uiteindelijk zo uit dat er één dag was waarop er geen enkel moetje was. Oké, ik ‘moest’ naar buiten, maar dat was het dan. Ik begon de dag met een ritje naar de bieb en ik wandelde daar gelijk een half uurtje. Daarna lag de dag helemaal leeg voor me.

Toen gebeurde wat ik zo vreselijk had gemist in de volle weken: het lukte me om overdag te lezen. Dat vond ik heerlijk!

Ik mailde mijn begeleider over mijn volle weken en over die ene vrije dag die me zo goed bevallen was, net als het niets moeten toen ik corona had. Ik concludeerde: eigenlijk heb ik gewoon (minstens) één dag in de week zonder moetjes nodig. Eén dag gewoon helemaal voor mezelf.

Ik heb weer een vrije dag

Mijn begeleider vond dat niet eens een bespreekpunt. Ik had iets geconstateerd en een conclusie getrokken. Prima toch?
Ik vond dat helemaal niet zo prima, want alles in mij protesteerde: “Ik werk niet en ik doe verder weinig nuttigs en dan ga ik lopen roepen dat ik één dag in de week helemaal niets wil? Dat slaat toch nergens op?”

Mijn begeleider vond echter dat het wél ergens op sloeg. Het sloeg op mij. Het sloeg op wat ik nodig had en heb. We weten allebei dat ik veel tijd nodig heb om dingen te verwerken en dat ik bovendien snel moe ben. Daarnaast vind ik het lastig om dingen te overzien. Dan is het toch logisch dat ik een lege dag nodig heb waarop ik even kan bijkomen en kan doen waar ik op dat moment zin in heb?

Mijn begeleider had gelijk. Inmiddels snap ik het zelf ook. En dus staat er letterlijk een kruis in mijn agenda. Ik vind het heel moeilijk om mezelf daar ook aan te houden. Waarom zou ik niet toch even naar de tandarts/noem maar op gaan? Maar dat is dus niet de bedoeling. Ik kan op die dag niet. Alleen bij hoge nood en uitzondering kan ik iets op die vrije dag, maar dan moet een andere dag vrij blijven, gaf mijn begeleider aan. En ja, ik moet dus eerst dat kruis zetten en niet alleen als het toevallig eens zo uitkomt.

Het is even wennen, maar het is vooral heel erg goed voor me.
Dus, na drie jaar is ie er weer: de vrije dag. En ik ben er heel erg zuinig op!

12 gedachten over “De vrije dag

 1. Ik vind dat ontzettend knap en zou dat ook moeten doen. Ik heb een heel vast schema (dat doe ik zelf) waar ik niet vanaf mag wijken (doe ik ook zelf). Zo was het gisteren Koningsdag en dan doe ik normaal een aantal vaste klussen in huis. Nu wist mijn man mij over te halen om daarvan af te wijken en ‘moeten’ die klussen dus vandaag. M.a.w. ik kan wel een vrije dag plannen en mij daar ook aan houden maar alles schuift dan toch op én ik wordt er onrustig van. Hoe doe jij dat of hoe heb je dat gedaan?

  Like

  1. Daar heb ik ook last van. Ik ben ook nogal van het ‘moeten’ en dan door mezelf opgelegd. Bij mij was gisteren ook mijn vrije dag deze keer en dan schuiven sommige klussen inderdaad op. Vind ik lastig, maar ik heb geleerd dat ik die onrust moet verdragen en het begint langzaam een beetje te wennen. Al blijf ik het lastig vinden, dat wel.

   Like

 2. Gelijk heb je! Ik heb dat met vrije weken oftewel weken waarin ik gewoon werk, maar geen afspraken heb. Het zijn afspraken die me nekken. Als een vlieg in de soep!

  Begin juni heb ik eindelijk een week zonder afspraken, en daarin ga ik ook een groot kruis zetten!

  Like

  1. Heerlijk! Ik doe ook wel van alles op die vrije dag, maar het gaat er inderdaad om dat ik geen afspraken heb.

   Like

 3. Voor jezelf kiezen is vaak de moeilijkste keuze die we te maken hebben. Maar je welzijn komt altijd op 1, hoe dan ook. Sterke keuze, Naomi. Lief zijn voor jezelf helpt je zoveel verder dan jezelf dingen opleggen. Als jij die extra dag nodig hebt, dan is dat gewoon even zo. En daar is niets mis mee

  Geliked door 1 persoon

 4. Inderdaad één vrije dag is zo fijn. Maar consequent zijn is dan toch nog wel een dingetje hè.
  Maar goed dat je deze keuze deed.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij proberen ook altijd een dag vrij te houden, voor ons.
  Maar als de kinderen……, dan zeg je geen nee.
  Dit weekend bijvoorbeeld, donderdag t/m zondag, we hadden niets.
  Vragen Paul en Esmee, of we naar de vrijmarkt wilden komen gisteren, onze kleine vriendjes waren daar.
  Jeroen die vraagt of wij morgen willen komen eten.
  Je zegt geen nee, nee tegen tijd voor onszelf, ja, maar nee tegen de kinderen, nee!

  Like

  1. Ik snap dat helemaal. Ik vind het ook wel moeilijk om nee te zeggen als er iets op mijn vrije dag gevraagd wordt. Ligt er inderdaad aan wie het vraagt of ik nee zeg. Pas belde de tandarts: of ik mijn afspraak kon verzetten naar een vrije dag. Dan dus nee.

   Like

 6. Vrije dagen zijn heel belangrijk! Je hebt ze nodig. Herstellen is een baan hoor! En dan al die moetjes nog… je hebt gewoon recht op een dag vrij! Of zelfs een weekend en een dag… 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.