Boekenpraat: Anders gaat ook (Elise Cordaro)

Inhoud van het boek

Toen ze 27 was, kreeg Elise Cordaro te horen dat ze autisme en ADHD heeft. De diagnoses waren voor haar een opluchting, omdat ze verklaarden waarom ze altijd ‘anders’ was. In ‘Anders gaat ook’ vertelt ze over haar leven voor de diagnoses en over hoe ze haar leven inricht nu ze weet waar ze rekening mee moet houden.
Ze doet dat in de volgende hoofdstukken/onderwerpen:
– Onzichtbare diagnoses: over haar leven vóór de diagnoses en het diagnosetraject.
– Dagelijks leven organiseren: over hoe ingewikkeld het dagelijks leven is en hoe Elise dat inricht.
– Sociale jungle overleven: over sociale contacten en hoe Elise daarin zichzelf blijft.
– De fysieke weerslag van autisme: over vermoeidheid, (hyper)focus en de invloed daarvan op het leven.
– Het behalen van haar diploma’s: Elise legt haar studiemethode(s) uit.
– Werk: Elise legt uit hoe werk voor haar tegelijk ingewikkeld en goed is en hoe zij dit aanpakt.

In alle hoofdstukken staat niet de wetenschap, maar de eigen ervaring van Elise centraal.

Mijn mening

Een praktisch boek vol herkenning
‘Anders gaat ook’ is een heel praktisch boek. Dat komt vooral omdat Elise Cordaro in ieder hoofdstuk uitlegt hoe zij in bepaalde situaties heeft leren functioneren. Ze legt haar manier van plannen en studeren bijvoorbeeld heel concreet uit. Het praktische zit vooral in het stukje ‘zo doet Elise het’.
In ‘Anders gaat ook’ vertelt ze een eerlijk verhaal over haar zoektocht naar waarom ze anders was en is, over voelen en over (over)leven met autisme en ADHD. Voor mij was er op veel fronten herkenning en de praktische insteek gaf mij hier en daar tips. Heel erg leuk vond ik het ook om mijn eigen (door anderen vaak ‘afgekeurde’) manier van studeren terug te lezen.

Het fysieke stukje van autisme: een ‘feest’ van herkenning voor mij
Wat mij in ‘Anders gaat ook’ het meest raakte, was het hoofdstuk over de fysieke weerslag van autisme. Vermoeidheid slaat me regelmatig lam, maar daar is weinig theorie over te vinden. Juist daarom besloot Elise Cordaro er een hoofdstuk aan te wijden in haar boek. En daarin las ik wat zo weinig begrepen wordt, maar wat voor mij absoluut geldt: “Ik kan pas beginnen te ontspannen en vervolgens op te laden zodra ik alleen thuis ben en die dag niet meer naar buiten moet.” Vooral het stukje ‘en die dag niet meer naar buiten moet’ snappen veel mensen niet, maar dit geldt voor mij exact hetzelfde.
Over haar altijd drukke brein schrijft Elise: “Het probleem is dat álles energie vreet. Niets gaat vanzelf en ik heb overal recuperatietijd voor nodig.” Ook hierin vond ik zoveel herkenning.
Ik zou dit boek dan ook willen aanraden aan mensen met autisme en/of ADHD. De herkenning in het boek zal hen vast en zeker goed doen.

Conclusie
In ‘Anders gaat ook’ beschrijft Elise Cordaro over haar (over)leven met autisme en ADHD. Daarin is ze heel praktisch: ze schrijft vanuit haar eigen ervaringen en vanuit haar eigen ‘oplossingen’.
Het boek zorgde bij mij voor herkenning op het vlak van ASS. In het bijzonder het hoofdstuk over de fysieke weerslag van autisme vond ik van grote toegevoegde waarde.
Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een praktisch boek vol herkenning over autisme en/of ADHD!

Meer informatie over Anders gaat ook

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Anders gaat ook’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Anders gaat ook – Hoe ik functioneer met autisme en ADHD
Auteur:
Elise Cordaro
Uitgeverij:
Houtekiet
Genre:
Non-fictie – autisme en ADHD
Pagina’s:
238

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Anders gaat ook (Elise Cordaro)

 1. Dit zinnetje vind ik ook heel herkenbaar: ‘“Ik kan pas beginnen te ontspannen en vervolgens op te laden zodra ik alleen thuis ben en die dag niet meer naar buiten moet.”

  Prachtig.

  Hoewel ik bij mijn weten geen autisme heb.

  Ik ga het boek reserveren in de bieb. Dankjewel voor de tip Naomi.

  Geliked door 1 persoon

 2. ‘“Ik kan pas beginnen te ontspannen en vervolgens op te laden zodra ik alleen thuis ben en die dag niet meer naar buiten moet.” Dat heb ik dus ook heel erg.
  Ik ben ook in het boek bezig, leest super vlot en heb al veel zinnen gefluoresceerd omdat ik ze zo herkenbaar vind.

  Like

  1. Ik las ‘m van de bieb, dus ik kon niet strepen erin, maar ik heb ook wat dingen opgeschreven terwijl ik las. Inderdaad veel herkenbaars en leest zeker weten heel vlot!

   Like

Reacties zijn gesloten.