Zonne-energie

Deze blog gaat over zonne-energie, maar wees gerust: dit wordt geen reclamepraatje voor zonnepanelen of meer van dat soort engs. Dit gaat namelijk over mezelf. Ik ga op zonne-energie en daarmee draait deze blog ook op zonne-energie.

Wat doe ik nou?!

Hoewel de winterdip dit jaar uitbleef, kreeg ik het in maart toch wel een beetje moeilijk met alle grijze dagen. Ik verlangde naar gele bermen, blauwe luchten en vooral naar heel veel zonnestralen, maar ze kwamen niet. Daardoor was ik wel éxtra blij met de dagen dat de zon er wél was en toen het eenmaal echt lente werd, kon ik m’n lol niet op.

Ik betrapte mezelf er zelfs op een maandagmorgen op dat ik zomaar het hele huis aan het dweilen was. Wacht eens even? Wat was ik aan het doen?! Ik dweil maar heel af en toe het hele huis en er was nu niet de ‘dreiging’ van een huis vol vanwege mijn verjaardag of iets dergelijks. Waarom ging ik dan heel het huis dweilen?

Het antwoord is simpel: het was vanwege de zon. Door de zon in huis kreeg ik ineens zomaar ‘zin’ om even een dweil door het huis te halen.

Als de zon schijnt…

Zo werkt dat bij mij met meer dingen. Als de zon schijnt, lijk ik een soort energieboost te krijgen. Waar mijn rondje wandelen op grijze dagen vaak voelt als een opgave (of zelfs een straf), is dat op zonnige dagen ineens een cadeautje. En thuis wil ik ook ineens van alles. Ten eerste geniet ik van het zonnetje dat in huis schijnt (oké, weerkaatst, want ramen op het noorden), maar ten tweede krijg ik ineens de behoefte om van alles te doen. O, en ook fijn: ik word wat eerder wakker dan in de winter. Zo heb ik nog wat aan mijn dag.

Ik wil als de zon schijnt aan de grote schoonmaak en ik wil ineens weer verbouwen en ik wil de hort op. Want hallo, de zon schijnt! En al die dingen die eerder nog zo onoverkomelijk leken, lijken ineens maar klein, want de zon schijnt.

Een ander ding is dat ik zoveel mogelijk buiten wil zijn als de zon schijnt. Daar heb ik vooral in het begin van het ‘zonneseizoen’ last van. Dan ben ik namelijk bang dat de zon weer verdwijnt en dat ik die straal zonneschijn die er nu is misschien mis ga lopen. Dan wil ik elke zonnestraal dus oppikken. Dat brengt mijn middagdutje in gevaar, want ik wil dan dus niet slapen. Waarom zou ik slapen als ik ook buiten in de zon kan zitten?

Alles is lichter

Ik kan het niet zo heel goed uitleggen, maar alles is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk lichter voor mij als de zon schijnt en de lucht blauw is. Ik voel me energieker, heb meer zin in dingen en krijg een soort onstuitbare drang om dingen te doen.

Ik concludeer dus dat ik ga op zonne-energie. Deze blog draait ook wel door als de zon niet schijnt en toch…zelfs in bloggen krijg ik nóg meer zin als ik dat kan doen terwijl de zon in huis schijnt. Deze blog draait dus op WordPress, cookies én zonne-energie!

16 gedachten over “Zonne-energie

 1. Super herkenbaar weer! Vooral dit: “Ik kan het niet zo heel goed uitleggen, maar alles is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk lichter voor mij als de zon schijnt en de lucht blauw is. Ik voel me energieker, heb meer zin in dingen en krijg een soort onstuitbare drang om dingen te doen.”
  Ik ervaar dat ook heel erg. Voel me echt een soort van ander mens als de zon schijnt.

  Like

 2. Heerlijk hè, de zon en licht (hoewel ik zelf vanwege dysuatonomieklachten slecht tegen prikkels van warmte en licht kan). Alles is zoveel fleuriger. En ook buiten is alles groener en de vogels lijken nog vrolijker te fluiten dan anders. Daar kan ik echt van genieten!

  Like

  1. Die fluitende vogels inderdaad ook. Zó fijn! Maar voor jou lijkt het me soms dan ook wel lastig. Aan de ene kant zo fijn en toch ook moeilijk.

   Like

 3. Ik ga in de grote minderheid zijn: ik doe het niet goed op zonne-energie, fel en lang licht en warmte. Ik slaap slechter, ik functioneer minder goed en ik kan gewoon veel minder. BookSomeTea draait eerder op wind-energie dan op zonne-energie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.