Boekenpraat: Wow! Ons huis is vol (Mirjam Schippers)

Het verhaal

Fleur en Fenna zijn stiefzusjes en sinds hun ouders met elkaar trouwden, leven ze met elkaar en al hun broertjes en zusjes in één huis. Het grote, samengestelde gezin wordt uitgebreid met een baby.
Fleur vindt de baby geweldig, maar ze piekert ook over de gezondheid van haar moeder. Wat als er iets fout zou zijn gegaan bij de bevalling? Verder houdt Fleur zich bezig met haar bijbaantje, haar schoolwerk en natuurlijk met haar vriend Juda.

Ook Fenna is blij met de komst van de baby. Ze vindt het heerlijk dat het grote gezin nu nog groter is geworden. Verder gaat Fenna op zoek naar een bijbaan, houdt ze zich bezig met school, ontdekt ze een nieuwe hobby en probeert ze tijd door te brengen met haar beste vriendin Rosalie. Maar Rosalie is alleen maar bezig met een jongen. Ze praat constant over hem en lijkt aan niets anders te kunnen denken. Fenna maakt zich zorgen, maar hoe kan ze haar zorgen delen met Rosalie?

Mijn mening

Het bijzondere van het gewone
De kracht van ‘Wow! Ons huis is vol’ ligt voor mij in de beschrijvingen van het gewone, alledaagse leven. Het naar school gaan, het met elkaar een kop thee drinken, het met elkaar naar school fietsen, de kleine strubbelingen tussen broers en zussen, enz. Maar door het samengestelde gezin en de aandacht die er ook in dit boek nog af en toe is voor rouw (vanwege de overleden ouder(s) van de kinderen), voel je aan alles dat juist het gewone eigenlijk heel bijzonder is. Dat is wat mij raakte in deze Young Adult.

Tienerbelevenissen
In ‘Wow! Ons huis is vol’ vervullen Fleur en Fenna om beurten de hoofdrol in een hoofdstuk. De verhaallijn van de beide stiefzusjes raakt elkaar uiteraard, maar is toch totaal verschillend, doordat het zulke andere persoonlijkheden zijn. Fleur krijgt in dit deel van de serie te maken met de dingen die horen bij de bovenbouw van de middelbare school, zoals lesuren van de decaan en het maken van een studiekeuze. Een nieuw element in het verhaal, maar wel een element dat nieuwsgierig maakt naar een vervolg.
Bij Fenna draait het om een vriendschap die ze dreigt te verliezen en hoe ze daar iets aan kan doen. Ook die verhaallijn is mooi uitgewerkt.
De verhaallijn van de beide meiden zal voor veel (tiener)meiden heel herkenbaar zijn en hen daarom aanspreken. Mooi om te zien hoe de meiden gegroeid zijn door de serie heen.

Conclusie
In de Young Adult ‘Wow! Ons huis is vol’ staan de stiefzusjes Fleur en Fenna centraal. De meiden leven in een groot, samengesteld gezin en zijn druk met school, bijbaantjes en andere tienerbeslommeringen. De komst van een baby heeft een grote impact op het leven van de beide meiden, maar tegelijkertijd gaat hun tienerleven ook gewoon door. Fleur is druk met haar vriend Juda en Fenna probeert de vriendschap met haar beste vriendin te behouden, maar die staat onder druk.
Auteur Mirjam Schippers beschrijft het gewone, alledaagse leven van de meiden, maar juist door de samenstelling van het gezin laat ze ook tussen de regels door zien dat het gewone juist zo heel bijzonder is. Verder zullen veel tienermeiden zich herkennen in de hoofdpersonages. De verhaallijnen zijn goed uitgewerkt en raken elkaar op een boeiende manier. Het boek leest vlot en maakt nieuwsgierig naar het volgende deel in de serie. Een boek dat bij tienermeiden gretig aftrek zal vinden.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Serie
‘Wow! Ons huis is vol’ is het vierde deel in de serie ‘Samen!’ van Mirjam Schippers. Hieronder kun je mijn recensies van de eerdere delen lezen.
1. Help! Mam is verliefd
2. Yes! Papa gaat trouwen
3. Help! Herrie in huis

Meer informatie over Wow! Ons huis is vol

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Wow! Ons huis is vol’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Wow! Ons huis is vol – Serie Samen! deel 4
Auteur:
Mirjam Schippers
Uitgeverij:
De Banier
Genre:
Roman – Young Adult
Pagina’s:
311

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

Ik ontving dit exemplaar van ‘Wow! Ons huis is vol’ van schrijfster Mirjam Schippers, in ruil voor een recensie. Dat beïnvloedt mijn mening echter niet. Heel erg bedankt, Mirjam!

11 gedachten over “Boekenpraat: Wow! Ons huis is vol (Mirjam Schippers)

 1. Een goede recensie, alhoewel ik het boek nog niet gelezen heb, niet eens in huis heb… Exact dat is het, dat Mirjam het “gewone” zo goed verwoorden kan, en ik denk dat veel mensen of jongeren graag over het normale leven lezen. Ik in elk geval wel. Dus hopen dat Mirjam nog veel boeken schrijft.

  Like

 2. Even alle recensies gelezen.
  Ik maak het een beetje real mee.
  Zelf samengesteld gezin gehad natuurlijk.
  Onze vriendjes, ook in een samengesteld gezin.
  Mooi dat de gewone dingen benoemd worden, maar is soms ook heel lastig!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.