Boekenpraat: De Tweeling (Tessa de Loo)

Het verhaal

In de jaren ’90 ontmoeten twee vrouwen elkaar in het Belgische Spa. Ze zijn er beiden om daar in een kuuroord hun lichaam wat rust en herstel te geven.
Al heel snel blijkt dat de vrouwen elkaar kennen: ze zijn een tweeling, maar zijn elkaar kort voor de Tweede Wereldoorlog uit het oog verloren, na de dood van hun ouders.

Lotte verbleef in Nederland, waar ze tijdens de oorlog zorgde voor Joodse onderduikers.
Anna verbleef in Duitsland en trouwde met een man die vocht voor de nazi’s.

Als de zussen elkaar na al die jaren ontmoeten, staat de oorlog tussen hen in. De zussen vertellen elkaar hun verhaal, maar is er begrip mogelijk voor iets dat zoveel leed veroorzaakt heeft en dat door beide zussen zo totaal anders is beleefd?

Mijn mening

Twee zussen, één oorlog
‘De Tweeling’ vertelt het verhaal van twee zussen en één oorlog. Doordat beide zussen de oorlog op een totaal andere manier hebben beleefd, zijn hun verhalen echter heel verschillend. Waar voor Lotte alle Duitsers in eerste instantie ‘fout’ zijn, zet Anna’s verhaal haar aan tot nadenken. Anna vertelt namelijk het verhaal van de ‘gewone Duitser’, zoals die leefde voor, tijdens en na de oorlog. Hoe was het leven in Duitsland onder het bewind van Hitler en hoe was het om niet per se een aanhanger van hem te zijn, maar toch in het door hem geregeerde Duitsland te wonen en te werken?

Interessante opbouw van het verhaal
In eerste instantie kwam ik even wat moeilijk in het verhaal. Dat kwam omdat ik moest wennen aan de opbouw ervan. Het verhaal verspringt in de tijd van de jaren ’90, waarin de zussen elkaar weer ontmoeten, naar de Tweede Wereldoorlog. In het begin was het voor mij even wennen in welke tijd het verhaal zich bevond, maar al snel werd me dat duidelijk.
De originele invalshoek is dan heel mooi. Juist door de sprongen in de tijd laat Tessa de Loo zien wat de uitwerking van de oorlog na al die jaren nog is in de levens van de zussen.
Het is een indrukwekkend, ontroerend en boeiend verhaal dat aanzet tot nadenken.

Conclusie
In de roman ‘De Tweeling’ van Tessa de Loo staan de tweelingzussen Lotte en Anna centraal. Zij ontmoeten elkaar in de jaren ’90, nadat ze elkaar net voor de Tweede Wereldoorlog uit het oog zijn verloren. De zussen vertellen elkaar hun oorlogsverhaal: Lotte haar verhaal van de oorlog in Nederland en Anna haar verhaal van de oorlog in Duitsland. Staat de oorlog een hereniging in de weg of is de familieband sterker dan de oorlog?
Tessa de Loo vertelt het verhaal van de twee zussen op een boeiende manier door te verspringen in de tijd. De roman speelt zich deels af in de jaren ’90 en deels net voor, tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is boeiend en ontroerend en laat zien dat een verhaal altijd twee kanten heeft. Een boek dat aanzet tot nadenken.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De Tweeling

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De tweeling’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De Tweeling
Auteur:
Tessa de Loo
Uitgeverij:
De Arbeiderspers
Genre:
Roman (WOII)
Pagina’s:
416

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

14 gedachten over “Boekenpraat: De Tweeling (Tessa de Loo)

    1. Het was zo’n hype omdat er voor het eerst in de Nederlandse literatuur (en misschien zelfs wereldwijd) aandacht kwam voor ‘de gewone Duitser’, en men voor het eerst begreep dat ‘Wir haben es nicht gewußt’ klopte: de gewone Duitser had er geen idee van wat er allemaal gebeurde, vooral niet welke oorlogsmisdaden er werden gepleegd. Er was voor het eerst wat begrip voor de Duitse burger die in een land leefde wat had besloten dat het zo nodig andere landen moest aanvallen. Dat men begreep dat je niet iedere Duitser de hele oorlog kon aanrekenen.

      Like

  1. Ook ik heb het heel lang geleden gelezen. Mij is vooral de mooie schrijfstijl en de ongewone opbouw bijgebleven. Ik vond het een mooi en goed boek, alleen was er iets dat ik minder vond, maar dat ben ik vergeten. Misschien ligt het boek nog in een doos in de kelder, dan kan ik het herlezen.
    Overigens is het thema, 2 mensen die vanuit verschillende perspectief de oorlog hebben meegemaakt, de laatste tijd in veel boeken ongeveer gelijk omgezet.

    Like

  2. Laat ik nou heel toevallig dit boek niet zo lang gelezen hebben . Ik vond het een erg deprimerend boek met eigenlijk uitsluitend negativiteit. De momenten dat er wel sprake geweest móet zijn van enig geluk, of op z’n minst mooie momenten worden heel terloops beschreven zonder enige emotie. Een boek dat wat mij betreft zeker geen hype waard is.

    Like

    1. De hype snap ik ook niet helemaal, maar ik heb zeker wel van het verhaal genoten. De film vond ik overigens beter dan het boek. Dan is het verhaal beter te volgen.

      Like

      1. Waarschijnlijk kwamen in de film de spaarzame gelukkige momenten beter uit de verf, in films romantiseert men sowieso altijd veel. In het boek is daar in ieder geval niets van te merken. en dat stoorde me. Hoe rampzalig je leven ook verloopt, er zijn áltijd momenten van geluk.

        Geliked door 1 persoon

  3. Het was zo’n hype omdat er voor het eerst in de Nederlandse literatuur (en misschien zelfs wereldwijd) aandacht kwam voor ‘de gewone Duitser’, en men voor het eerst begreep dat ‘Wir haben es nicht gewußt’ klopte: de gewone Duitser had er geen idee van wat er allemaal gebeurde, vooral niet welke oorlogsmisdaden er werden gepleegd. Er was voor het eerst wat begrip voor de Duitse burger die in een land leefde wat had besloten dat het zo nodig andere landen moest aanvallen. Dat men begreep dat je niet iedere Duitser de hele oorlog kon aanrekenen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.