Loopbaancoach ~ sessie 1: dromen

De eerste sessie bij mijn loopbaancoach zit erop. Die eerste sessie draaide om een nadere kennismaking, maar vooral om dromen. En dromen heb ik genoeg als het gaat om werk, dus die sessie vloog voorbij.

Hardop dromen over mijn droombaan

Al jaren, ook al toen ik nog in het onderwijs werkte, heb ik een grote droom als het gaat om werk: ik zou het allerliefst van lezen en schrijven mijn werk maken. Dat is een droom die ik al jaren koester en die ik lange tijd niet hardop uit durfde te spreken. Want ja, wat valt er nu voor geld te verdienen met lezen en schrijven? Toch sprak ik die droom de laatste jaren steeds vaker hardop uit.

Bij de loopbaancoach begonnen we met een lijstje van tien mogelijke banen. Ik had dat lijstje thuis al gemaakt als ‘huiswerkopdracht’ en dat bespraken we nu. Toen het lijstje met tien mogelijke banen op een rij op een groot vel stond, bleken er al snel een heleboel overeenkomsten te zijn tussen de verschillende banen die ik bedacht had.

De rode draad in mijn droombanen

Kijkend naar de lijst met banen die ik leuk zou vinden, bleek er al snel een rode draad te zijn. Die bestond eigenlijk uit drie dingen: lezen, schrijven en (al dan niet in het onderwijs) coachen. Ik had bij het maken van de lijst met banen niet nagedacht over eventuele overeenkomsten. Ik had gewoon gedaan wat de opdracht was: tien banen opschrijven die ik leuk zou vinden als ik geen rekening zou hoeven houden met opleiding, geld, omstandigheden, enz. Nu bleek dat er wel degelijk een rode lijn in al die droombanen zat. Mijn taalgevoel kwam heel vaak terug, net als mijn behoefte om mensen te coachen en/of dingen bij te brengen.

En hoewel ik het onderwijs uit ben gegaan, trekt mijn juffenhart ook nog steeds naar het onderwijs. Ik ga niet meer voor de klas, maar er zijn nog allerlei taken en rollen binnen het onderwijs die me heel erg aantrekkelijk lijken.

Activiteiten waar ik energie van krijg

Na het dromen over mijn droombaan was er nog een andere activiteit. Ik kreeg een heleboel kaartjes in handen gedrukt en mocht er daar tien uit kiezen. Op ieder kaartje stond een activiteit. Ik moest de tien activiteiten kiezen waar ik energie van krijg/blij van word.

In eerste instantie koos ik veel meer dan tien kaartjes uit, maar al snel zag ik ook daarin een overeenkomst: veel kaartjes hadden te maken met coachen. Die legde ik bij elkaar en ik koos de best passende kaartjes eruit.

Maar er waren twee kaartjes waar ik helemaal niet over na hoefde te denken en die ik zonder aarzelen pakte en neerlegde als helemaal bij mij passend: ‘lezen’ en ‘schrijven of met taal bezig zijn’.

Die kaartjes brachten de loopbaancoach en mij weer terug bij mijn droom. Lezen en schrijven zijn de dingen waar ik intens gelukkig van word en waar ik energie van krijg. Het zou zó mooi zijn als ik daar mijn werk van zou kunnen maken.
Of dat lukt? Dat weet ik nog niet. Maar het was zo fijn om in deze eerste sessie even hardop (en zelfs begeleid!) te mogen dromen. Is dat namelijk niet waar het mee begint? Ik sprak mijn droom hardop uit. Wat ervan komt? Ik vind het een boeiende zoektocht en kijk dus uit naar de tweede sessie!

11 gedachten over “Loopbaancoach ~ sessie 1: dromen

 1. Een leuke opdracht en mooi die rode draad die in je uitvoering naar voren komt.
  Wat zo mooi is , vind ik dat je er niet over nadacht en dat die draad zo naar voren of naar boven komt.
  Ik ben heel benieuwd naar het vervolg.

  Like

  1. Ik had zelf die draad ook niet gezien. Ik had echt zonder nadenken tien beroepen opgeschreven. Maar zodra we ze samen bespraken, zag ik die rode draad. Blijkt ook weer hoe goed het is om soms een ‘vreemde blik’ mee te laten kijken.

   Like

 2. Als jij nou wat meer over autisme leert, kunnen we samen cursussen gaan geven en coaching gaan doen. Neem ik de fantasylovers in mijn caseload, jij de christenen. Deal? 😉

  Like

 3. Leuk om zo toch te ontdekken dat er dingen zijn die je graag zou willen. Waarschijnlijk was je te veel bezig met wat anderen van jou zouden willen of verwachten en niet naar je eigen gevoel geluisterd. Heel herkenbaar! Dit traject is nu al een succes!

  Like

  1. Ik kom er steeds meer achter dat er wel wat ‘wat-verwacht-de-buitenwereld’ bij komt kijken inderdaad. Of eigenlijk: wat ik du dénk dat de buitenwereld zou verwachten.

   Like

 4. Gaaf dat als je alles op mag schrijven wat je graag zou willen doen als geld/opleiding/omstandigheden geen rol spelen, er dan dit als duidelijke rode draad uitkomt. Een heel succesvolle eerste sessie bij je loopbaancoach. Ik ben heel benieuwd waar je zoektocht op uit gaat komen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.