Boekenpraat: Boekverfilming ‘De Tweeling’

Het verhaal

Gekopieerd uit mijn blog met de boekrecensie van ‘De Tweeling’ van Tessa de Loo:
In de jaren ’90 ontmoeten twee vrouwen elkaar in het Belgische Spa. Ze zijn er beiden om daar in een kuuroord hun lichaam wat rust en herstel te geven.
Al heel snel blijkt dat de vrouwen elkaar kennen: ze zijn een tweeling, maar zijn elkaar kort voor de Tweede Wereldoorlog uit het oog verloren, na de dood van hun ouders.

Lotte verbleef in Nederland, waar ze tijdens de oorlog zorgde voor Joodse onderduikers.
Anna verbleef in Duitsland en trouwde met een man die vocht voor de nazi’s.

Als de zussen elkaar na al die jaren ontmoeten, staat de oorlog tussen hen in. De zussen vertellen elkaar hun verhaal, maar is er begrip mogelijk voor iets dat zoveel leed veroorzaakt heeft en dat door beide zussen zo totaal anders is beleefd?

Mijn mening

De verhaallijn van het boek en de film
In de film is de verhaallijn van het boek op een aantal fronten aangepast, maar nergens op zo’n manier dat het verhaal uit het boek teniet wordt gedaan. Vooral de verhaallijn in de jaren ’90 is in de film erg aangepast, maar dat maakt het verhaal heel sterk en makkelijk te volgen.

Verder is er in de film minder aandacht dan in het boek voor het leven van de zussen aan het einde van de oorlog. In het boek gaat Anna aan het werk als verpleegster en in de film komt dat stuk niet aan de orde.

Er zijn nog wat meer kleine aanpassingen, maar de film doet het boek zeker recht.

Ontroerende, prachtige film
Hoewel ik meestal niet zo’n fan ben van boekverfilmingen, wist deze film me diep te raken. Nog meer dan in het boek komt het verhaal ‘tot leven’. Een knap stuk werk van de regisseur en de acteurs om het verhaal zo dichtbij te brengen. Vooral het verhaal dat de oude Anna in de film vertelt, raakt diep, net als in het boek.
Aan het einde van de film slaakte ik een diepe zucht, want ondanks dat het verhaal mooi wordt afgerond, vond ik het jammer om de personages los te laten.
Ik was diep ontroerd en zwaar onder de indruk van deze film.

Conclusie
In de boekverfilming van de roman ‘De Tweeling’ van Tessa de Loo is de verhaallijn van het boek op een aantal fronten iets aangepast, maar de film doet het boek zeker recht. Op een prachtige manier laten regisseur en acteurs zien hoe de tweeling Anna en Lotte voor de oorlog gescheiden worden en daardoor totaal andere levens gaan leiden.
De beide zussen beleven de Tweede Wereldoorlog ieder op hun eigen manier: de één in Duitsland en de ander in Nederland. Het is die oorlog die hen ook als ze ouder zijn uit elkaar drijft.
De film is een prachtige vertolking van het boek en wist mij diep te raken. Het verhaal maakte op mij nóg meer indruk dan het boek al deed. Een film die me nog lang bij zal blijven en waar ik diep van onder de indruk was.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

4 gedachten over “Boekenpraat: Boekverfilming ‘De Tweeling’

 1. Ik heb het boek een tijdje geleden gelezen, prachtig!
  Maar was het niet zo dat de zussen elkaar niet uit het oog verloren waren, maar dat ze als kind na de dood van hun ouders uit elkaar onder gebracht werden bij familie? Niemand wilde twee kinderen in huis nemen, maar wel een.
  Ik ben altijd wat huiverig om de film van een goed boek te bekijken, dus goed om te weten dat deze verfilming het boek wel eer aan doet.

  Like

  1. Ze werden inderdaad bij familie ondergebracht, maar die onderhielden verder geen contact met elkaar. Brieven werden verstopt, dus ze verloren elkaar uit het oog.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.