Wat zou ik doen met een miljoen?

Op tv zag ik de één na de ander een flink geldbedrag winnen. Het ging niet om miljoenen, maar het maakte wel dat ik mezelf de vraag stelde wat ik zou doen met een miljoen. Het antwoord is voor mij heel simpel.

Doen met een miljoen: mijn grote uitgave

Als ik een miljoen zou winnen*, zou ik ten eerste helemaal niet weten wat ik met al dat geld zou moeten, maar nadat alles rustig gezakt zou zijn, zou ik één grote uitgave doen: een nieuw huis.
Dat hoeft dan helemaal geen villa te zijn. Liever niet zelfs, want hoewel ik dan een schoonmaakster zou kunnen betalen, zou ik daar geen zin in hebben en zou ik het dus zelf allemaal bij moeten houden. Nee, mij niet gezien.

Ik zou een rijtjeshuis of twee-onder-een-kap of wat dan ook kopen. Gewoon in het dorp waar ik nu ook woon, maar wel met een groot verschil met nu: ik zou véél meer licht in huis willen én een bad. Dat zijn de grootste eisen. Een huisje in de polder zou ook fijn zijn, maar over het algemeen vind ik zo’n huis dan alweer veel te groot voor mij alleen, dus dan is een rijtjeshuis voor mij ook prima.

Doen met een miljoen: dit blijft hetzelfde

Terwijl deze blog al door mijn hoofd zweefde, kreeg ik huiswerk van mijn loopbaancoach. Ik moest een vragenlijstje uitzetten voor 360 graden feedback. Eén van de vragen die anderen over mij moesten beantwoorden luidde: “Wat zou ik blijven doen als ik een miljoen zou winnen?” De antwoorden waren divers, maar er waren toch vooral veel overeenkomsten en ik kon me er helemaal in vinden. Ik zou volgens anderen blijven lezen, schrijven, wandelen, fietsen en fotograferen. Dat waren de meest gegeven antwoorden en die kloppen als een bus.

Mijn zusje gaf een antwoord dat ook klopt: “Ik denk dat je iets meer boeken zou kopen.” Hm, ik denk dat ook.
Maar verder zou er dus, behalve mijn woning, weinig veranderen. Ik zou in dezelfde auto blijven rijden (oké, ik zou het dak rood laten maken, dat wel); ik zou blijven bloggen; ik zou blijven lezen, kleuren, wandelen, fotograferen, enz. Ik zie niet voor me dat ik allerlei grote veranderingen zou doorvoeren.

Hoe een miljoen mijn leven zou veranderen

Het winnen van een miljoen zou wél mijn leven veranderen. Ik zou dat nieuwe huis zonder hypotheek kunnen aanschaffen en zou dus lagere maandlasten krijgen en dat zou er dan vanzelf voor zorgen dat ik niet na zou hoeven denken over grote(re) uitgaven.
Dus ja, ik zou meer boeken kopen, maar ik zou ook gewoon minder nadenken over mijn uitgavenpatroon en ik zou hier en daar anderen wat toestoppen. Ik ben niet zo heel erg fan van het geven aan grote goede doelen. Die komen toch wel aan hun geld. Ik zou liever wat kleine initiatieven (in de buurt) steunen.

Maar ik blijf erbij dat ik bovenal gewoon niet zou weten wat ik met al dat geld zou moeten. Ik zou me geloof ik opgelaten voelen omdat ik het heb en me schuldig voelen tegenover anderen die het niet hebben. Nee hoor, laat dat miljoen voor mij maar zitten. Ik droom nog wel even verder over dat droomhuis en ik spaar nog wel wat jaren door. Tot die tijd zit ik hier prima en let ik een beetje op wat ik uitgeef. Misschien wel veel gezonder…

*Ik ga nooit een miljoen winnen, want ik speel niet mee met loterijen;).

12 gedachten over “Wat zou ik doen met een miljoen?

 1. Leuke post! Ik zou ook zeker meer boeken kopen en gewoon in mijn huis een bib maken 😀 Ik denk wel dat ik ook een nieuw huis zou zoeken, ergens meer in het groen. Of gewoon het huidige huis afbetalen en in de Ardennen een huisje bij kopen. Voor de rest zou ik het ook niet zo goed weten. Gewoon achter de hand houden voor later en voor af en toe eens een zotte uitspatting 😀

  Like

 2. Interessant idee. Ik zou vooral de financiele zekerheid fijn vinden. Mocht je een jaar geen inkomen hebben, dan heb je altijd nog dat miljoen. Verder zou voor mij een eigen huis en een vakantiehuisje in de bergen het ideaal zijn. Meer boeken kopen, liever niet, ik heb nu al te veel ongelezenboeken. Overigens heb ik wel eens nagedacht wat die topmanagers die hier vele (tientallen) miljoenen per jaar verdienen over moeten houden. De belasting is hier laag, dus ze houden zeker 80% over. Want je kunt ook niet oneindig veel geld (normaal) uitgeven. Elke week naar de kapper, schoonheidsspecialiste, nieuwe kleding kopen etc. Maar ook dan geef je geen miljoen per maand uit.

  Like

 3. Tegenwoordig kun je met een miljoen ook niet écht gaan rentenieren hoor. Een béétje huis kost toch al gauw dat halve miljoen, en om het in te richten heb je ook nogal wat nodig. Je3 zou dus niet écht veel over houden om je leven anders in te gaan richten.
  Maar het is een prima belegging natuurlijk.

  Like

 4. Hoi, ja leuke vraag. Zou ook niets bijzonders veranderen. Wel ,m kinderen wat geven natuurlijk. Heb alles wat mn hartje begeert dus ben eigenlijk al miljonair 😉😘

  Geliked door 1 persoon

 5. Jammer genoeg is 1 miljoen niet echt het grote lot meer… van zodra je hier in de buurt een huis wil kopen ben je al de helft kwijt…. en toch zou ik er blij mee zijn 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Leuk, ik zou er misschien wel blij mee zijn: een appartement, lekker gelijkvloers?
  Nou dan ben ik met wat minder ook wel tevreden, hoor.
  Maar boeken kopen? jaaa, zeker.

  Like

  1. In de zin van gelijkvloers vind ik een appartement ook prima. Ik mis alleen heel erg een ‘extra kamer’. En die kan er in een appartement natuurlijk ook zijn;).

   Like

 7. Ik zou gaan verhuizen.
  Gelijkvloers appartementje.
  Nog een keer een nieuwe auto kopen en voor de rest zou ik leven.
  Oh ja, ik zou ook onze kinderen wat toestoppen.
  Maar denk dat we verder onszelf zullen blijven.
  Ik verwacht hem ook niet te winnen die miljoen want de Staats werkt niet mee 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.