Boekenpraat: Zo hoog als de hemel (Susie Finkbeiner)

Het verhaal

Michigan, 1967/1968. Toen Annie Jacobson zes jaar was, verdween haar vader van de ene op de andere dag uit haar leven. Op een dag was hij er ‘gewoon’ ineens niet meer. Nu, 12 jaar later, gaat haar broer Mike bij het leger en wordt hij uitgezonden naar Vietnam. Vlak voor hij vertrekt, geeft hij Annie het adres van hun vader. Hij verzoekt Annie om contact op te nemen met hun vader als er iets met Mike zou gebeuren.

Nu Annie in het bezit is van het adres van haar vader, weet ze niet goed wat ze moet doen. Nu weet ze na twaalf jaar eindelijk waar hij is, maar ze mag er niets mee. Maar dan overlijdt haar opa. Is dat ook niet een moment om haar vader te schrijven? Annie besluit van wel. Een paar dagen later staat haar vader op de stoep. De twaalf jaar van zijn afwezigheid staan tussen hen in, maar kunnen oude banden hersteld worden?
Terwijl Annie daarover nadenkt en daaraan werkt, leeft ze van de ene brief van broer Mike naar de volgende. Ze hoopt met heel haar hart dat Mike levend thuis zal komen, zodat ook hij hun vader (weer) kan ontmoeten.

Mijn mening

Een verhaal over (wan)hoop
In ‘Zo hoog als de hemel’ van Susie Finkbeiner draait het om hoop en wanhoop. Aan de ene kant is er de verhaallijn van wanhoop over het vertrek van de vader van Annie en de hoop op een terugkeer. Aan de andere kant is er de wanhoop als broer Mike naar de oorlog in Vietnam moet en de hoop dat hij levend terug zal keren.
De hoop en de wanhoop weet Susie Finkbeiner levendig over te brengen in haar personages. Mooi is de afwisseling tussen het verhaal -verteld door Annie- en brieven die Annie en Mike elkaar sturen. Ook zijn er nog wat andere brieven aan en van Annie in het verhaal opgenomen. Deze afwisseling geeft vaart aan het verhaal en geeft een inkijkje in de gevoelens van de hoofdpersonen.

Annie als sympathiek hoofdpersonage
Annie is een heel sympathiek hoofdpersonage, dat denk ik een goede afspiegeling geeft van het gewone leven van een achttienjarige in 1967. Romantiek, werk en familie spelen een rol in haar leven. Haar gevoelens over de uitzending van haar broer Mike worden heel mooi uitgewerkt. Wat betreft de gevoelens rondom de afwezigheid van haar vader en zijn terugkeer zou er wat mij betreft meer diepgang mogelijk zijn.
Nu zijn beide lijnen -van vader en van Mike- even belangrijk, maar ik mis daardoor wat diepgang in het verhaal. Beide lijnen hadden meer diepgang kunnen hebben of anders uitgewerkt kunnen worden, denk ik.

Conclusie
De roman ‘Zo hoog als de hemel’ van Susie Finkbeiner speelt zich af in 1967/1968. Annie Jacobson worstelt met de jarenlange afwezigheid van haar vader én met de uitzending van haar broer als militair naar Vietnam. Als Annie twaalf jaar na haar vaders ‘verdwijning’ achter zijn adres komt, slaat ze aan het twijfelen. Wil ze hem wel ontmoeten? En wat dan?
Susie Finkbeiner werkt Annie uit als een sympathiek personage, dat je al snel in je hart kunt sluiten en met wie je goed mee kunt voelen. Het boek is geschreven vanuit Annie en haar verhaal wordt afgewisseld door brieven aan en van Annie. De verhaallijnen rondom Mike en rondom haar vader zijn allebei interessant, maar ik miste wat diepgang in het verhaal. Een duidelijke keuze voor één van de verhaallijnen had het verhaal denk ik krachtiger gemaakt.
Al met al een mooie roman, die vertelt over het dagelijks leven in Amerika in de jaren ’60 en die het thema (wan)hoop mooi uitwerkt.
⭐️⭐️⭐️

Ik ontving ‘Zo hoog als de hemel’ van uitgeverij KokBoekencentrum als recensie-exemplaar, waarvoor dank! Dit beïnvloedt mijn mening echter niet.

Meer informatie over Zo hoog als de hemel

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Zo hoog als de hemel’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Zo hoog als de hemel
Auteur:
Susie Finkbeiner
Vertaling: Carola van der Kruk-Boer en Annet Niewold-de Boer
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
415

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Zo hoog als de hemel (Susie Finkbeiner)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.