12 maanden – 12 provincies (5/12): Utrecht

Op dinsdag 7 mei riep de zon me m’n bed uit. Ik had een beetje last minute een dag eerder besloten dat ik zou gaan wandelen in Utrecht. Eigenlijk stond Friesland voor deze maand op de planning, maar er waren enge dingen aan de hand met m’n autootje, waardoor ik er volgens de monteur nog zo’n 1000 km mee kon rijden voor hij onder handen genomen moest worden en ik durfde niet al te ver van huis. Het werd dus op het laatste moment toch Utrecht. En daar kreeg ik geen spijt van, want het was er prachtig.

Wandeling Oertijd Utrechtse Heuvelrug

Dat het mooi is op de Utrechtse Heuvelrug, was volgens het internet wel duidelijk, maar ik kon me niet herinneren dat ik er ooit zelf was geweest. Misschien was ik dat wel, maar ik kon het me dan in ieder geval niet herinneren. Tijd om daar dus eens een kijkje te nemen. Bij de eerste paaltjes van de route was het heel even zoeken en kwam ik in een klimbos terecht, maar de medewerker wist me te vertellen dat ik om het klimbos heen moest en zo startte mijn route.

Ik startte in het bos en ging het bos eigenlijk ook niet meer uit. Ik ging alleen dwars door Lage Vuursche (en weet niet helemaal of dat de bedoeling was, want daar in Lage Vuursche raakte ik de pijltjes ook kwijt), maar dat was maar een klein stukje en dat vond ik niet storend.

In het bos en later in Lage Vuursche liep ik ineens langs hoge hekken en ik vroeg me af of ik bij prinses Beatrix was aanbeland. Toen ik bij een toegangspoort met wachthokje kwam, wist ik het zeker. De poort was gesloten, dus het was geen tijd voor een koffietje samen. Jammer hoor. Vervolgens wandelde ik langs de begraafplaats waar ook prins Friso ligt. Ik ging de begraafplaats niet op, maar keek wel even naar zijn graf in de verte.

De wandeling was misschien voor het oog wat saai, met al dat bos, maar ik vond het geen moment saai. Ik genoot van de enorme hoeveelheid groen en vooral van de vogels die me mijn hele route fluitend vergezeld hebben. Het was zo’n heerlijke lentedag! En ik genoot ook van het feit dat ik weer op mijn afgetrapte witte sneakers kon lopen. Ja, ik heb nieuwe sneakers in de kast staan, maar deze lopen te lekker om al afscheid van te nemen.

Zoals ik al schreef, raakte ik de geplande route kwijt, maar met dank aan Strava en Google Maps kwam ik weer terug bij mijn auto. Met 8,75 km onder de versleten zolen was het mooi geweest. Letterlijk en figuurlijk. Dit is zeker een plek om nog eens terug te komen!

Praktische wandelinformatie

Gelopen afstand: 8,75 km.
Route: Wandelroute Oertijd, Utrechtse Heuvelrug, een route van Staatsbosbeheer.
Routemarkering:  De route is aangegeven met blauwe bordjes met een witte pijl. Omdat ik nogal druk was met om me heen kijken, miste ik ergens een bordje, maar volgens mij is de route prima aangegeven;).

19 gedachten over “12 maanden – 12 provincies (5/12): Utrecht

  1. Het is inderdaad prachtig daar! Jammer dat Bea niet thuis was voor een koffietje met iets lekkers dat valt nou tegen je had ‘m ook bij mij kunnen drinken hemelsbreed niet zo ver 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat leuk dat je nog even bij Beatrix langs bent gegaan! 😉 Voor jou als Koningshuisliefhebber lijkt dat me wel iets wat een gouden randje geeft aan zo’n wandeling.

    Like

    1. Ja, ik had het me vooraf helemaal niet gerealiseerd dat ik bij Beatrix langs zou komen (oké, ik had ook pas een avond ervoor die route gevonden, maar toch).

      Like

  3. Ja voor foto’s is het inderdaad veel groen, maar wanneer je er wandelt is dat toch is er zoveel méér. Zoals je al zegt, de vogels en de heerlijke boslucht.
    Weer een vinkje voor je project.

    Like

    1. De vogels waren eigenlijk een filmpje waard, maar ik had geen zin om me daar tijdens het wandelen mee bezig te houden;).

      Like

  4. Ik heb vorig jaar ook een deel van deze route gelopen. Toen stond de heide in bloei. Prachtig stukje Nederland inderdaad!

    Like

  5. Als ik alleen wandel luister ik naar podcasts om de saaiere stukken tijdens de wandeling te overbruggen. Wel mooi wandelen daar!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.